Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Futbolun ahvaline dair notlar


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 04 Kasım 2014
Geçerli Tarih: 02 Mayıs 2024, 09:59
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=19574


FUTBOLUN AHVÂLİNE DAİR NOTLAR - TEMEL DEMİRER

“Futbol siyasettekinden daha fazla siyaset barındırır”

Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet’in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur,” saptamasına büyük önem veren birisiyim; tam da bunun için “Futbol,asla yalnızca futbol değildir,” derim ben de Eduardo Galenao gibi…

Futbola, bütünselliği ve bağıntılarıyla kayd-ı ihtiyat ile yanaşan birisi olmam; Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının idamına karşı çıkan Metin Oktay’a;[2] Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nı (Spor Emek-Sen) kurup, “Endüstriyel futbol, futbolcuları, birbirine düşmanca rekabet eder hâle getirdi,” diyen Metin Kurt’a; Brezilyalı Socrates’e, George Best’e derin saygı ve hayranlık duymamı engellemez…

Ama Eduardo Galeano gibi, “Futbolun ne kadar kirli bir iş dünyası olduğunu bilmeme karşın gene de bağımlısıyım,” demem; Bağış Erten’in, “Futbolu sevmeseniz bile Dünya Kupası’na bigane kalamazsınız,” saptamasındaki üzere düşünmem…

Portekiz’in diktatörü Salazar’ın, “Ben Portekiz’i 3F ile yönettim,” sözlerini asla unutmam; “moda futbol söylenceleri”ne itibar etmem…

Görünen köy kılavuz ister mi?

Dünyanın pek çok ülkesinde yönetimler, dozu ve biçimleri farklılık gösterse de futbolu, gündemi belirleyecek ve genel olarak da yığınları uyutacak “afyon” olarak kullandılar, kullanıyorlar.

Elbette zaman zaman bu politikanın geri teptiği, bazı kulüplerin ve futbolcuların, akıntıyı tersine döndürmek için çıkışlar yaptığı, gerçeği söylemeye cesaret ettiği olmuştur. Ama tepkiler egemen güç odaklarının futbolu emekçi yığınların, halkın bilincini karartmanın bir aracı olarak kullandıkları gerçeğini değiştirmeye yetmiyordu.

“Yetmiyordu” diyoruz; çünkü bu sürecin tersine dönebileceğinin âlâmetleri artık daha ciddi biçimde baş göstermektedir.

Brezilya’daki 2014 Dünya Kupası, egemenlerin futbolu kullanış tarzıyla halkın, futbolla emek mücadelesinin çatıştığı bir kupa olmanın âlâmetlerini bir kez daha gözler önüne serdi…

Brezilya’da patlak veren halk direnişine tanık olduk. Brezilya’daki halk direnişinin “Dünya Kupası’na hayır” diyerek genişlemesi, bu kupanın Brezilya halkına neye mal olduğunun tartışılmaya başlaması, elbette son derece önemli olmuştur.

Brezilya dünya futbolunun zirvesidir. Ve bu ülkede futbol din derecesinde etkili, en yoksul kesimleri en çok yedekleyen bir olgudur. Böyle bir ülkede, futbolun en üst organizasyona karşı halkın, işçilerin kendi taleplerini öne sürerek eyleme geçmesi, elbette tüm dünyada bu tartışmayı açacak mahiyettedir.

Ki bu da futbolun sorgusuz sualsiz peşinden gidilen, politikayla, sınıflar mücadelesiyle bir ilgisi olamayan bir spor olayı olmadığının anlaşılmaya başladığının göstergesi olmuştur.

TEMEL DEMİRER' in yazısını indirip okumak için aşağıdaki linke tıklayınız.

FUTBOLUN AHVÂLİNE DAİR NOTLAR

TEMEL DEMİRER

I) SPOR -OLİMPİYAT- BİR OYUN (MU?)

I.1) FUTBOLUN 5N 1K’SI?

I.2) İLLÜZYON/ MALİPÜLASYON ARACI

I.3) MİLLİYETÇİLİK/ IRKÇILIK PARANTEZİ

II) FUTBOL BİR “ENDÜSTRİ”DİR

II.1) DÜNYA ÖLÇEĞİNDE FUTBOL

II.2) FUTBOL ENDÜSTRİSİNİN TÜRKÇESİ

II.3) EK HATIRLATMA(LAR)

III) ŞİKENİN,YOLSUZLUKLARIN FUTBOLU

III.1) ŞİKENİN DÜNYASI

III.2) TÜRK(İYE) İŞİ ŞİKE

III.3) “EFSANE(LER)” VE GERÇEK(LER)

IV) DÜNYA KUPASI

IV.1) KUPA 2014’ÜN BREZİLYA’SI

IV.2) HİKÂYENİN ASLI

IV.2.1) BREZİLYA GERÇEĞİ

IV.2.2) İTİRAZ EYLEM(LER)İ VE DEVLET TERÖRÜ

V) “2014 DÜNYA KUPASI” DEYİNCE… UNUTMAYIN!

V.1) ABARTILARA SON…

FUTBOLUN AHVÂLİNE DAİR NOTLAR[*]


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster