Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Görele'de bayram sabahı


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 17 Ağustos 2014
Geçerli Tarih: 28 Nisan 2024, 01:15
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=18656


Karadeniz'de Bayram sabahı

Bu yıl şeker bayramında Görele/Giresun'daydım.
Denizi gören ama bakanın ağaçlar ve bitki örtüsü nedeniyle toprağı göremediği Karadenizin şirin bir köyündeki evimizdeyiz.Bir gurup arkadaşım da bizim İstanbul ve Ankara'dan misafirimiz.
Sabah oldu, akşamdan sözleştiğimiz gibi amca oğlumla beraber düştük caminin yoluna, köyün yarısı zaten hısım akraba,herkesi bir çır
pıda cami kapısında görür, hasret gideririz dedim.
Neyse, girdik camiye, uyduk imama, kıldık namazı, çıkış kapısında en ihtiyar 6-7 kişi sıralandı, peşlerinden gelen bayramlaşıp girdi sıraya, böylece camidekiler birbirini kucaklayıp bayramlaştı....Buraya kadar Anadolu'da her yerde olanı anlattım .
Gelelim hikayenin en heyecanlı kısmına,
Dışarı adım atar atmaz, baktım bir yerlerden başta pompalı tüfekler olmak üzere, bir kaleşnikof, on oniki tane çeşitli marka ve çapta tabanca, bazı tabancalar kuru sıkı tabir edilen cinsten,elden ele geçmeye ve asıl sahibine ulaşmaya başladı.
Kimisi 12-15 yaş gurubunda erkek çocuklar olmak üzere, ilk havaya ateşten sonra elinde silah olan herkes müthiş bir ses çıkartan kurşunları göğe doğru göndermeye başladılar.Anında diğer camiden çıkanlar, onların evde bekleyen yakınları ile karşılıklı kutlamalar o günün gece yarısına kadar hızını kesmeden sürdü gitti.Kahvaltıdan kalkan eline gazeteyi değil, tabancayı, tüfeği aldığı için,silahların yankısı sanki tüm Görele semalarında yankılanıyordu.
Sadece Görele mi? Sanırım tüm Karadeniz köylerinden gelen silah seslerini duyan,Gazze'den naklen yayın var sanabilirdi... .
Bildiğim kadarıyla bu bayramda tesadüf eseri bu atış furyasında yaralanan ya da hayatını kaybeden olmadı.Allah korudu diye buna denir.
Göğe bir kaç km. çıkıp serbest düşüşle yere inen bir kurşun kafaya gelse belki öldürmez ama , ciddi can yakar,yaralar.bazıları ormana yönlendirmiş namluyu,Hele
Hepsi din kardeşimiz, bazıları Recep,ama ''atmayın,din gardaşıyız'' diyemedim komşu,hısım ve akrabalarımızdan silah atanlara....
Ama ormanda oğlumla gezerken, ya buraya doğru birileri ateş edip(Tabii ki keyif için atacak) bize dünyayı zindan ederse, ne yaparız demedim de değil.
Karadeniz'de silahların gölgesinde bayram.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster