Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Satışın Yankıları Sürüyor


Açıklama: FKB'nin önemi artık anlaşılmalı
Kategori: Yöreden
Eklenme Tarihi: 16 Temmuz 2014
Geçerli Tarih: 04 Mayıs 2024, 16:53
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=18380


Satışın Yankıları Sürüyor

FKB’nin önemi artık anlaşılmalı...

Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı Oltan Gıda’nın, dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan İtalyan Ferrero’ya satılmasının yankıları sürüyor.

Türkiye’de fındık üreticilerinin en büyük birliği olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, dünya fındık piyasasını da yakından ilgilendiren satışla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan bu satışın ardından FİSKOBİRLİK’in güçlendirilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu ifade eden FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, "FİSKOBİRLİK güçlendirilmeli, desteklenmeli ve hazine müdahale alımları yapmalı" dedi.

“Aslında fındık serbest piyasaya bırakıldı, yeni strateji devreye girdi denildikten sonra fındık piyasası yabancıya bırakılmıştı" diyen Bayraktar "Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı kimse Ferrero isterse onu bir günde bitirir, başka birini devreye sokabilir olduğunu daha öncede ifade etmiştik. Kaldı ki Oltan Gıda, zaten Ferrero ile çalışmasından dolayı büyük bir ihracatçıydı. Fındığını da İtalyanlar'a satıyordu. Bu günkü tablo sadece Türkiye kamuoyunda kapalı yapılanın alenileşmesi oldu. Türkiye’deki en güvenilir şirketler bile dünyadaki tekellerin nezdinde bir şey ifade etmezler” şeklinde konuştu.

Söz konusu yabancı tekellerin FİSKOBİRLİK gibi bir kurumun üzerinde de oyun oynadığını ileri süren Bayraktar “Dünyadaki bu tekel yapı FİSKOBİRLİK gibi bir gücün olmasını istemiyor. Bu yüzden dünyadaki tekel yapının Türkiye’deki uzantıları pozisyonunda olan firmalar geçmişte FİSKOBİRLİK’i yıpratmak adına kamuoyu oluşturmuş ve battı batıyor gibi söylemler gerçekleştirilmiştir. Bunun tek nedeni ise yabancı tekellerin FİSKOBİRLİK gücünü karşılarında görmek istemeyişleridir. Bu göstermektedir ki FİSKOBİRLİK’e daha çok görev düşmektedir. FİSKOBİRLİK güçlendirilmeli, desteklenmeli ve hazine fındıkta ileride müdahale alımları yapmalıdır” açıklamasında bulundu.

giresungazete.net


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster