Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Kader mi,insafsızlık mı?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2014
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 10:45
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=17839


Kader mi,insafsızlık mı? - Rıfat Okçabol

Soma ve diğer maden kazalarında yitirilen canlar için.

Eğitim sistemini, aklını ve bilimsel bilgisini kullanacak duyarlı insanlar yetiştirmek yerine, itaatkâr, girişimci ve kadere inanan kişiler yetiştirecek şekilde dönüştürüyorlar. Bilimsel, akılcı ve insancıl olamamanın sonucunda ortaya çıkan olumsuzluklara ise, “Kader” diyorlar!

Emek sömürüsünü ve dolayısıyla kazancı artırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İş saatlerini uzatırken dinlenme sürelerini kısaltıyorlar; güvenlikle ilgili işlerde niteliksiz malzeme ve kişileri kullanıp iş güvencesini Allah’a havale ediyorlar. Bir kaza olunca da, “Kader” diyorlar!

Tantanayla açılış yapıyorlar; bir aksilik olunca “Kader” diyorlar!

KİT’leri birilerine peşkeş çekiyorlar. Devletin yapması gereken işleri taşerona havale ediyorlar. Denetim yapmadıkları gibi, denetim anlamına gelecek soruşturma önergelerini de kabul etmiyorlar. Bir aksilik olunca da, “Kader” diyorlar!

AKP, çocuk işçilerin işe girme yaşını küçültüyor. Sonra da, Soma maden faciasında ya da bir başka iş kazasında ölen çocuk için, “Kader” diyor!

Kader mi, insafsızlık mı?

AKP iktidarında iş kazalarında ölenlerin sayısı her yıl artıyor. AKP iktidarının ilk 10 yılında, iş kazalarında ölenlerin sayısı 11 bini geçiyor. Türkiye’de iş kazalarındaki işçi ölümü ortalaması, AB ortalamasının 8,5 katına ulaşmış bulunuyor. Örneğin 2008 yılında, çıkarılan 100 milyon ton kömür başına düşen ölüm sayısı Çin'de 127 iken, Türkiye'de 722’ye ulaşıyor.

Kader mi, insafsızlık mı?

Bir profesör (!), Soma faciası üzerine, "Karbon monoksit oksijenden daha hafiftir, yukarı çıkar. Çok iyi bir intihar yoludur maalesef. Çok tatlı bir ölümdür, hiçbir şey hissetmezsiniz” diyor!

17 Mayıs 2010’da grizu faciasından 30 madenci ölüyor. O günlerin çalışma bakanı, “Güzel öldüler. O konuda ben acı çekmediklerini ve fizik olarak da güzel öldüklerini buradan rahatlıkla söyleyebilirim” diyebilmişti!

Başbakan, böylesi maden faciaları yaşandığında, “Bu işin doğasında var” diyor!

“İnsaf”tan mı?

“Bu işin doğasında ölüm var” diyen yetkililer, madencilere, hiç değilse yaşarken/çalışırken

insanca yaşatacak bir maaşı da çok görüyorlar!

Önce yetkililerin(!), yukarıda özetlendiği üzere ipe sapa gelmez sözlerine bakın. Sonra da,

Soma'daki maden faciasından yaralı kurtulan bir işçinin ambulansa bindirilirken hemşireye,

"Çizmelerimi çıkarayım mı?" diye sormasına bakın!

Kader ne, insafsız kim, karar verin!

Albert Camus, “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın!” diyor.

Artan iş kazalarına, trafik kazalarına, kadın-çocuk cinayetlerine, genç kız intiharlarına, … bakın; nasıl bir ülkede yaşıyoruz, karar verin!

okcabolr@gmail.com


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster