Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Müslüman Dünya Sürüleştiği İçin Sürünüyor


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2014
Geçerli Tarih: 19 Mayıs 2024, 00:31
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=17028


Müslüman Dünya Sürüleştiği İçin Sürünüyor

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, Müslümanların şu an ki acınası hazin durumunun nedeni olarak “dünyevîleşme”nin gösterildiğini belirterek,"Tam tersi,İslam dünyası dünyevileşemediği için bu halde" dedi.

"Bu nasıl dünyevîleşmek ki kendi dünyasını bile mamur edemiyor?" sorusunun sorulmadığını ancak artık günümüzde bu soruyu sormak gerektiğini belirten Eliaçık hoca, " Yabancı çizmeleri altında eziliyor. Dünyevîleşenin dünyaya hakim olması gerekmez mi?" dedi.

SÜRÜ DE AKIL VE İDRAK YOKTUR

Bu konudaki tesbitin doğru ancak kavramlaştırmanın yanlış olduğunu vurgulayan Eliaçık hoca, " Bunun yerine “sürüleşme” denilmelidir. “İnkarcıların durumu (çoban sesini) ancak bağırtı olarak algılayan (sürüye) benzer. Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Onlar akıl tutulması içindedir.” 'Bu tür ayetler inkarcıların Allah’ın ayetleri karşısındaki durumunu anlatıyor, bizimle ilgili değil' diyerek topu taca atmayın sakın. Her ayeti üzerimize alınarak okuyacağız, buna alışacağız.Her kim Allah’ın kavlî (Kur’an) ve kevnî (alem, dünya, tabiat) ayetleri karşısında sağırlaşıyor, dilsizleşiyor, körleşiyor ve akıl tutulması içine girerek olup bitene yabancılaşıyorsa sürüleşir. Allah aklını kullanmayanı pislik içinde bırakır (Yunus; 10/100). Böylelerinden artık sürü kokusu gelir. Müslüman kafir fark etmez.Sürüler çobanın bağırmasını anlayamazlar. Çobanın sesine karşı sağır, dilsiz ve kördürler. Sürü de akıl ve idrak yoktur; sadece gelen sesi uzaklardan gelen bağırtı olarak algılar. Dünyaya gözünü kapayıp körleşen ahirette de kördür hatta daha da ziyade..." diye konuştu.

SÜRÜLEŞTİĞİMİZ İÇİN SÜRÜNÜYORUZ

Pislik ve zilletten ibaret mevcut durumun Kur'an'ın tabirleri ile sağırlaşma, dilsizleşme, körleşme ve akılsızlaşma olduğunu dile getiren Eliaçık hoca, sözlerini şöyle noktaladı:

"Ali Şeriati daha da ileri giderek buna “eşekleşme” (istihmâr) der.Çünkü eşek de diğer sürü hayvanları gibi sağır, dilsiz ve kördür. Onun için her gelen üzerine biner, bir ton sopa yer ama dönüp de niye üzerime biniyorsunuz, neden vuruyorsunuz demez, diyemez. Bu nedenle Allah katında yerde yürüyen yaratıkların en kötüsü akılsızlaşan, sağırlaşan ve dilsizleşenlerdir (Enfal; 8/22). Çünkü onlar sebebi sonuca, sonucu sebebe bağlayamaz, nedenleri göremezler. Allah’ın nuruna (yerlere ve göklere) gözlerini kaparlar; dünyada kördürler. Zulüm karşısında susarak da dilsizleşirler. Çünkü görüyormuşcasına (ihsan) Allah’a ve gidip de gelmişcesine ahirete imandan nasipsizdirler. Onlar dünyada Allah’ı unuttuğu için, Allah da onları ahirette unutacaktır. Esas dinamikleri olan “Allah’a ve ahirete iman” dumura uğradığı için maneviyatları çökmüştür. Maneviyatları çökünce dünyaları da çökmüş; amaç, umut, hedef ve yön yitimine uğramışlardır. Artık dünya onlar için bir otlaktır. Eh, otlakta da sürüler yaşar ve sürüler dünyevîleşemez. Bunun için hal-i pür melalimiz “sürüleşme”dir. Sürüleştiğimiz için dünyada sürünüyoruz. Oysa gerçek anlamda dünyalılaşmalıyız. Hayata ve dünyaya dönmeliyiz. Gözümüzü dünyaya açmalı, burada sürü gibi yaşamamalı, ona sahip çıkmalıyız. Meydanı işgalci, talancı ve yağmacılara bırakmamalıyız. Yoksa işgale, talana ve yağmaya uğrayan biz oluruz. Çünkü sürü yağmacıların iştahını kabartır. Şu halde eski “terk-i dünya” kültürünü terk etmeli, yeni bir “keşf-i dünya” kültürü yaratmalıyız. İkbal’in dediği gibi akıl ile dünyayı fethe çıkarken, aşk ile mekansızlığa taarruz etmeliyiz."

yuzdeyuzhaber

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster