Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Sivil Toplum Kuruluşları Rotasını Değiştiriyor mu?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 18 Şubat 2014
Geçerli Tarih: 04 Mayıs 2024, 08:40
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=17021


SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI,ROTASINI DEĞİŞTİRİYOR MU?

Sevgi,saygı muhabbetle sözlerime başlıyorum,

Değerli dostlar,Sivil toplum oluşumlarının birliktelikleri takriben elli atmış yıl önceleri başlamıştı. Köylerinden ilk gurbete çıkanların geldiği İstanbul'un her hangi bir yerine yerleşmek olmuş.Ailesinin geçimini sağlamak adına buralarda topluca birlikte barınmayı benimsemişler,bunların gidişini gören diğer akraba,komşu ve diğerleri çantasını kapan gurbet ellere yollara düşmüşler,bu ağabeylerinin yanlarına sığınmışlar.

Tek amaçları ailesine bir ekmek parası yollamak.

Daha yaşları 13-14 olan bu ilk gurbet yolunu tutan kardeşlerimiz hep bir odanın içinde yer yataklarıyla birliktelik yapmaya,candan sevgilerini birliklerini burada sergilemişler ki bölgelerinde saygınlık kazanan bu hemşeri gurupları tatil günlerinde her hafta birlikte buluşup hasret gideriyorlarmış.

Gelişlerin devamı olunca İstanbul'un diğer bölgelerine yerleşmeye başlamışlar.İstanbul yetmemiş köylerde komşularından,akrabalarından topladıkları paralarla Avrupa'ya gidişler başlamış.Avrupa'ya gidenlerde oralarda birlikte olmaya,hemşehrilik bağlarını genişleterek diğer köylülerin ve başka illerin insanlarıyla birlikte olmaya hasret gidermeye başlayınca geride kalan ailesini birazcık unutmuş.

Gurbet ellerde çalışıp ailesine para gönderen büyüklerimiz saf,temiz,kirlenmemiş ahlaklarıyla günün koşullarında birbirine bağlılıklarını ayrışmadan yapmışlardır.

Köylerden ayrılışlar gittikçe artmış 1995-2000 yıllarından sonra da tamamen köylerimiz boşalmış,mısır tarlaları yerini fındık bahçesine dönüştürmüş,diğer yerlerde bakımsızlıktan orman oluvermiş.Tapusu senin,yer devletin ormanı olmuş.Bugün Baba ocağı ana kucağı köylerimiz,bu günlerde ıssız ve kimsesiz kalmış durumdalar.Köylerimizde kalan üç beş ailelerin çocukları da okulunu bitirmeyi beklemeden gurbetlere akın ediyorlar,geleceklerde önlemlerimizi alamasak buralar başkalarının tatil yerleri olacaktır,bizlerde gidebilirsek tatile gideriz. 

Gurbette toplanan hemşehriler seksenli yıllarda kaynaşmayı,birlikteliklerini resmileştirmişler dernek kurmuşlar,hep bu derneklerde toplanmaya önem vermişler,bir güç haline gelmişler,toplu hareketlerle kendilerinden söz ettirmişler,ahlaki değerlerini hiç kaybetmeden birlikte olmuşlar,düğünde bayramda hep birlikte neşeli olmuşlar,cenazelerde hep birlikte gözyaşı dökmüşler,her toplantılarında kendilerinden söz ettirmişler birliktelikleri dillerde destan olmuş siyasi bir yerlerde olan hemşehrilerine taraf olmadan,ayrım yapmadan tam destek olmuş ve her toplulukta öncülük ve liderlik yapmışlar,hiç ama hiç siyasete karışmamış,taraf olmamış,bağlı kalmamışlar,o günlerde dillere destan olan Giresun uşakları dernekleşmede hep önde olmuşlar,çok illeri birliktelikleriyle kıskandırmışlardır.Bunu gören diğer iller dernekleşmesini hızlandırmış,örnek teşkil eden bu değerlerimizin bu birlikteliğimizin bu günkü hali.

O günlerdeki birlikteliğimiz bugün kişilerin istekleri doğrultusunda çıkarlarına hizmet etmeye doğru gitmiş gözüküyor.

Kardeşlik,akrabalık ve hemşehricilik bağlarının kaynaştığı o günlerde köylerinden gelenlerinde şehre ayak uydurmasından dolayı derneklerin başkanlarının rotalarını siyasi tarafa şahsi çıkarlarına yönlendirmelerinin sonuncunda bugün paramparça olduğumuzu hepimiz görmekteyiz.

Derneklerde hakim olamayan kişiler gruplaşarak hemen bir başka dernek kurmaya yanaştılar.

Derneklerin varlığından birlikteliğinden faydalanmak isteyen siyasiler buralara el atmaya başladılar. 

Derneklerin yerel yönetimlere ihtiyacının karşılamaya yönelik yakınlaşmalar büyümeye başlamış Dernek başkanı olanlar siyasete yakın olmak buralarda yer almak için adeta yarış içine girmeye her yöneticinin siyasi partide yer almasına önem vermeye başlaması bu gün bizlerin dağılmasına sebep olmuştur.

Siyasilerin hazır topluluk,hazır birliktelik işlerine gelmeye başlayınca,onlarda bu kurumları kendilerine yakın olmaya zorladılar,yanlarına çekmeye başladılar,kendilerine tabi olmayanlara karşı bir duruş sergilediler,derneklere iki başlılık soktular ya taraf olacaksın ya bertaraf olacaksın mantığını uyguladılar,hala da uygulanıyor.

Taraf olmayan derneklere karşı ikinci bir dernek kurdurabilecek kadar bu işlere önem veren siyasilerin hedeflerinin beyinlerinin arkasında neler olduğunu şimdi anlayan bilen olacaktır.

Yıllardır sivilleşmeye benimseyen bu kurumlarımız dernekçiliği sadece hemşehrilerine hizmet için yapan başkanlarımız,bu günlerde siyasetin içine girmeye,oralarda yer almaya kendilerini tatmin etmeye uğraş veriyorlar.

Yerel yönetimin içindeki yetkili kişiler seçildikleri zaman görevleri başında siyasi kimliklerini bir yere koymalıdırlar,her siyasi görüşe eşit davranacaklar olması derneklerimizin birlikteliğine önem verecektir Ama bu günlerde yerel yöneticiler derneklerimizi adeta arka bahçesi yapmaya uğraş veriyorlar.

Siyasilerin pençesine takılan bu sivil toplum kuruluşları birliklerini,saygınlıklarını yitirmeye başladılar.

Aklı selim kişiler derneklerinin siyasete sokulmasında rahatsız oldukları için bunlarla yollarını ayırmaya başladılar.

Dernekleri tarafına alan yerel yöneticiler her türlü imkanları sunmaya gayret ediyorlar,yeter ki gel taraf ol istiyorlar.

Gerçek sivil topluma hizmet etmek isteyen kişiler,siyasilerden gelen her türlü yardımlara,imkanlara hayır diyerek,asil görevleri halkına,milletine,hemşehrilerine hizmet edebilmek uğruna birilerinin arka bahçesi olmadan hizmetine devam ediyorlar.

Değerli hemşehrilerim,bugün girmeye uğraş verdiğimiz Avrupa birliğinde sivil toplum kuruluşları siyasileri yönlendiriyor,yerel yönetimlere önemli önergeler verebiliyor,hükümetlere önergeler veriyorlar.

Asilliklerini unutmadan içlerinden vekiller seçerek parlamentoya gönderiyorlar,orada sivil toplumun temsilcisi olarak layıkıyla görev yapıyorlar,sivil toplum kuruluşları hiçbir siyasi taraf olmadan kendi içinde kenetlenip güçleniyorlar,yaptırım gücünü birleştirerek sivilleşmenin önemini artırıyorlar,layıkıyla görevlerini yapan birliktelik içinde uğraş veren tüm sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticilerine sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster