Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Dünya tarihini değiştirecek keşif


Açıklama: Türkiye'de bulunan en eski insan kalıntısının tarihlendirilmesi, Türkiye'nin Avrupa ve Afrika arasında geçiş yolu olduğu teorisini güçlendirdi.
Kategori: Teknoloji-Bilim
Eklenme Tarihi: 13 Şubat 2014
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 15:45
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/haber_detay.asp?haberID=16983


Denizli’de dünya tarihini değiştirecek keşif

Türk ve Fransız bilim adamlarının ortak çalışması, 'nin Kocabaş bölgesinde bulunan nın en az 1 milyon-1,1 milyon yaşında olduğunu gösterdi. Bu tarihlendirme, insanların nereden dünyaya yayıldığına ve göç yoluna ışık tutuyor.

İnsanların Afrika'dan Avrupa ve Asya'ya yayılma süreci, özellikle Doğu Asya (Endonezya, Çin) ve Batı Avrupa arasındaki ilişki, kalıntıların azlığı nedeniyle halen çok az biliyor. Bu nedenle daha önce Denizli'deki bir mermer ocağında bulunan ''Türkiye'nin en eski insanının'' ayrıntılı tarihlendirilmesi sabırsızlıkla bekleniyordu. Bilim adamları, bu eski insanın yaşına, kafatası ve bulunduğu iki katman arasında yer alan travertenlerdeki oluşumların özel bir yöntemle ayrıntılı incelenmesi sonucunda ulaştı.

Pamukkale Üniversitesi'nden Mehmet C. Alçiçek'in bulduğu kafatası, 1 milyon-1,6 milyon yıl önce yaşamış Etiyopyalı insan kalıntılarına morfolojik olarak çok yakın, dolayısıyla bu bulgu, Homo erectus'un, 1 milyon-1,3 milyon yıl önce İspanya, Fransa ve İtalya'ya ilk göç dalgasına işaret ediyor. Araştırmanın sonuçları ''Earth and Planetary Science Letters'' dergisinde yayımlandı.

mynet


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster