Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Zincirleme peşkeş


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 26 Ocak 2014
Geçerli Tarih: 02 Mayıs 2024, 21:33
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=16807


Zincirleme peşkeş

En sevmediğim sözlerden birisidir “Ben demiştim”. Son 10 gündür Türkiye’de sürekli elektrikler kesiliyor. Enerji Bakanlığı utana sıkıla doğalgaz kompresör istasyonlarının bozulduğunu ve doğalgaz arzının azaldığını söylüyor. Kompresörler niye bozuk? Çünkü en kalitesiz doğalgaz kompresörlerini en yüksek fiyatla satın aldılar. İhaleye fesat karıştırıp 30 milyon dolarlık kompresöre 70 milyon dolar ödediler. Şimdi bu kompresörler bozulmuş. Ne bekliyordunuz.
Doğalgaz arzı düşmüş, bu yüzden talebi artmış. Bu yüzden sanayiden gazı kesip konutlara vermişler. Günaydın. Yıllardır size demedik mi doğalgaz depolama tesislerini yapın diye? Yapmadınız. Neden? Çünkü Enerji Bakanlığı’nda “Tuz Gölü Çetesi” var. Ben demiyorum. Kendileri diyor. Bunu söylerken yolsuzluk soruşturmasında telefonları dinleniyor. İddianameye giriyor. Bütün bu yolsuzlukları bir ay boyunca BirGün gazetesinde yazdım. Halk TV’de Uğur Dündar’la Halk Arenası’nda anlattım. AKP’den çıt çıkmadı. Ben bu yolsuzlukların kötü sonuçları olacağını söyledim, yazdım. Söylemeyi sevmesem de “Ben Demiştim”. Neyse biz dönelim geçen hafta yazmaya başladığımız kömür yolsuzluğuna.


PARAVAN ŞİRKET KURSAK
Geçen hafta Çorum Dodurga’da bulunan kömür madenlerimizin nasıl peşkeş çekildiğini anlatmıştım. Bu hafta Şırnak’ta buluna asfaltit madenlerinin yürek yakıcı öyküsünü anlatacağım.
Şırnak’ta kamuya ait asfaltit madenleri var. Yüz milyonlarca dolar değerinde olan bu madenlere yandaşlar göz koydu. Almak istiyorlar. Ama para vermek istemiyorlar. AKP vermek istiyor. Ama ihale yapmak zorunda. Sonuçta ihale yapmadan bu madeni yandaşa peşkeş çekmek için şeytani bir plan yapıldı. Plan şöyle çalıştı.
Şırnak’ta bulunan asfaltit madenleri TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri) ile Şırnak Valiliği arasında düzenlenen bir Protokol ile Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi’ne devredildi. İki kurum arasında yapılan Protokol’ün 17. Maddesi Şırnak Valiliği’nin TKİ’den devraldığı bu maden sahalarını TKİ’den izin almadan bir başkasına devretme hakkını vermiyordu. Ortada böyle bir izin de yoktu
Ancak Şırnak Valiliği çok geçmeden çözümü buldu. Önce yüzde 99 hissesi Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi’ne ait Dicle A.Ş. isimli bir şirket kuruldu. Sonra Şırnak İl Özel İdaresi TKİ’den devraldığı asfaltit sahalarını Dicle A.Ş.’ye devretti. Dicle AŞ gitti hakkını yandaş şirkete devretti. Bu devirden sonra yandaş şirket asfaltit sahalarının işleticisi olarak karşımıza çıktı.
Yandaş şirket, yasaya ve sözleşmeye aykırı hileli devirler zinciri sonucunda yüz milyonlarca lira değerinde Şırnak asfaltit sahasını tek kuruş ödemeden ihalesiz olarak kendi nam ve hesabına işletmeye başladı. Yapılan sözleşmeye göre yandaşın, ürettiği asfaltitten devlete pay vermesi gerekirdi. Oysa devlet herhangi bir varlığını satarken ve kiralarken ihale yapmak zorundaydı. Buna uyulmaması Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil ederdi.


BELEŞE AL, MİLYON DOLARA SAT
TKİ’den sözleşmeyle 10 yıllığına Şırnak Valiliğine, buradan valiliğin şirketi Dicle A.Ş.’ye devredilen asfaltit sahalarının ihale yapılmaksızın yandaş firmaya kiralanmasıyla saadet zinciri tamamlanmış oldu. Maden TKİ tarafından ihalesiz devredildikten sonra, TKİ kendi asfaltitini fahiş fiyatla ve ihalesiz olarak bu yandaştan satın aldı.
Yandaş şirketin, kendisinin olmayan bir maden sahasının belirli bir kısmını ihalesiz olarak aldığı yetmezmiş gibi, asfaltit madenlerinin bir kısmının işletme hakkını da termik santral kurmak isteyen başka bir şirkete milyonlarca dolara sattı. Ballı börek. Beleşe al. Milyonlarca dolara sat.


İHALE BARONU AKP FİRMALARI
Kömür ve asfaltit yolsuzluğunun ana failleri ihale rekortmeni. Hemen hemen her kurumun ihalelerinde bu yandaş Şirketleri görüyoruz. Devlet ihalelerinde “olmaz işleri olur kılan” bu firmalar 2002 yılı öncesi küçük taahhüt işleri yapan şirketler. Bunlar 10 yıl içerisinde inşaattan, enerjiye, turizmden, madenciliğe uzanan ve milyarlarca dolarlık ciro yapan Holdinglere dönüştü.

YİNE DEVLETE SATTILAR
Hukuksuz bir şekilde kömür madenini ele geçiren firmanın, ürettiği kömürün zorlanmadan pazarlanabilmesi için bir başka plan devreye alınacaktı: kömür TKİ’ye satılacak, TKİ bu kömürü yoksul ailelere dağıtacak ve para Hazine’den alınıp bu firmalara ödenecekti. Tezgâh bir şekilde Meclis’te Cumhuriyet Halk Partisi’ne takılırsa da CHP “yoksul ailelere yardıma karşı çıkmak” veya “ithal kömür mafyasının adamı olmakla” suçlanacak.

RAPORU DEĞİŞTİRİLDİ
Burada tezgâhın kusursuz işleyebilmesi için üç sorun karşılarına çıktı. Birincisi; devlet bu firmalara devrettiği madenlerden çıkan kömüre “kalitesiz” diyerek madenleri kapatmıştı. Şimdi nasıl olacak da kalitesiz diye kapattığı madenin kömürünü özel sektörden satın alacaktı? Bu göze batabilirdi. Ayrıca yürürlükteki Hava Kirliliği Yönetmeliğine göre bu kömürlerin dağıtılması da yasal değildi.
Bu tür ayrıntıları halletmek(!) üzere yeni kömür analiz raporları düzenlendi ve devletin daha önce kalitesiz diye kapattığı madenden şirketin çıkardığı kömürler birinci sınıf kaliteli kömüre terfi ettirildi. Belli ki TKİ madeni kapattıktan sonra kömürler kendine gelmiş ve kalitesi yükselmişti.


KALİTELİ KÖMÜR DAHA UCUZ
Halledilmesi(!) gereken ikinci konu alınacak kömürlerin fiyatının yükseltilmesi ve firmalara daha fazla rant sağlanmasıydı. Ancak devletin kendi elinde kalan Kütahya ve Soma gibi madenler vardı. Bu madenlerden çıkarılan kömür çok daha kaliteliydi ve maalesef(!) çok daha ucuzdu. Devletin elindeki kaliteli kömürün daha ucuz olması, elinde kalitesiz kömür tutan ve bunu da satacak yer arayan firmalar için hiç de hoş bir durum değildi!
Devletin elinde bulunan kaliteli kömürden daha pahalıya bu firmalardan kömür almak çok dikkat çekecekti. Bu pürüzü halletmek! amacıyla TKİ kendi kömürlerinin fiyatını birkaç yıl içinde neredeyse iki katına çıkardı. Yani yoksul 500 kilo kömürü ücretsiz alırken kalan ihtiyacını iki katı fiyatına satın almak zorunda kaldı.


DEPOLAR KÖMÜR DOLU AMA...
Bu arada devletin elinde milyonlarca ton kaliteli kömür stoku birikmeye başladı. Oysa birçok ilde valiler ve kaymakamlar özel firmaların sattığı kalitesiz kömür yerine devletin ürettiği kaliteli kömürleri istiyordu. Stokta bekleyen kömürler satılamadığı için ziyan oldu. Devlet milyonlarca lira zarar etti.
Haftaya kömür yolsuzluğunu yazmaya devam edeceğim...

Aykut Erdoğdu
aykuterdogdu@birgun.net

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster