Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Giresun'da Katı Atık Sorunu ve 'Çöp Adam'ın Maceraları


Açıklama: Hep birlikte ilimizde çöp ihalelerinde dönen Ali Cengiz oyunlarına göz atalım.
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 18 Kasım 2013
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 17:32
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=16057


Giresun'da Katı Atık Sorunu ve 'Çöp Adam'ın Maceraları

 

Bu ara ilimiz kamuoyunda çöp tartışmaları yapılmaktadır. Oysa bu konuları yazalı 1,5 yıl oldu. Yerel basında bu konuyu çeşitli boyutları ile ele aldım. Bu yazdıklarım nedeniyle hakkımda dava açıldı. Dava reddedildi.

O günlerde konuyu görmezden gelenler, ses çıkar(a)mayanlar hatta beni suçlayanlar şimdi çöp konusunu gündeme taşıyorlar.

Bu konuda yanlış tespitlerde var. Bunun nedeni eksik bilgidir.

Gebze, Tuzla ve Pendik çevresinde yaptığım incelemeler, Bilgi Edinme Yasası gereğince Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu’ya sorduğum sorulara, başkanın 17.10.2011 tarihli yanıtı ve Gebze TSO ile Ordu Belediyesinden yine Bilgi Edinme Yasası’nca aldığım (14 Mayıs 2012 tarihli) bilgiler ışığında konuyu detayları ile bir kez daha ele almak gerektiğini düşündüm. Bu nedenle kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına yazmaya karar verdim.

Çöp konusunun başrol oyuncusu Seyyid Hamit Haşimi, kendisini ‘çöp adam’ olarak tanımladığı için yazımda onun maceralarını anlatacağım.

Elbette ki diğer rollerde olan isimlere de değineceğim.

Bir zamanlar üzerinde klip çekilen çöp, meğersem oldukça önemli bir gelir kaynağı imiş. Çöp işinde ne büyük rant varmış!

Eskiden şehrimizin çöplerini belediyenin kadrolu temizlik işçileri yapıyordu. Önceki Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, bu işi özelleştirme kararı aldı.

28.10.2005 tarihinde ilimizin katı atık toplama işini Gebze Merkezli Çevre İnşaat Temizlik Tic. Ltd. Şti’ne ihale etti.

Şirket, 8.323.744.00 TL bedelle işi üstlendi. Aynı şirket Ordu Belediyesinde de katı atık toplama işini yapıyordu.

Şirketin patronu Yaşar Alkan ilginç bir kişiliktir.

Refah Partisinden Gebze Çayırova Belediye Başkanlığı yapmıştır. Bu görevde iken Atatürk’e hakaretten mahkûm olmuş, adı ve eylemi Refah Partisinin kapatma davasına geçmiş birisidir.

Mahkûmiyet sonrası katı atık toplama işlerine girmiş ve AKP iktidarının da desteği ile çok sayıda belediyeden iş almıştır.

Çevre İnşaat Şirketinin, Ordu Belediyesi ihalesini alması sonrasında bir başka isim daha gündeme gelmektedir.

Bu isim Seyyit Hamit Haşimi’dir.

Çevre İnşaat Temizlik Tic. Ltd.Şti nin Ordu sorumlusu olan Haşimi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Mezunudur.

Gebze YTE de, Yüksek Lisans yapmıştır. Afganistan göçmeni olan Haşimi, kendisini “çöp adam” olarak tanımlamaktadır.

Haşimi, Ordu’da o zaman DSP’li olan şimdinin CHP’li belediyesinde, katı atık şirketi adına görevli iken, aynı ilde DSP’nin göreve getirdiği İl Çevre Müdürü vardır. Öğretmen kökenli olması nedeniyle zamanın çevre konularında uzman değildir. Ama siyaset onu bu göreve getirdiğine göre iş yapılacaktır! DSP’li Ordu Belediyesi aracılığı olur ve Haşimi ile tanışır.

Yüksek Lisans bitirmiş bir Çevre Mühendisinden destek almak yeni müdürün işine gelir. Tanışır, samimi olurlar.

28.10.2005 tarihi sonrasında aynı şirket, ilimizin Katı Atık Toplama İhalesini de alınca, Haşimi’nin bir ayağı da Giresun’da olur.

Şirketin Ordu-Giresun sorumluluğunu üstlenir. (İhaleyi Çevre İnşaat almıştır ama işi alt yüklenici olarak Gebze TSO’ya kayıtlı, kısa adı KEM olan KEM Sosyal Hizmetler, Nakliyat, Metal Şti yürütmektedir.)

İlimizde de alt yüklenici KEM’dir. Ordu ilini Çevre İnşaat, Temizlik Ltd.Şti kendi yürütür.(Aslında alt yükleneci yolu ile S.Hamit Haşimi işi alır!)

2009 yerel seçimleri ile Giresun Belediyesinde Hurşit Yüksel dönemi kapanır. CHP seçimi kazanır ve Kerim Aksu dönemi başlar.

2005 yılında katı atık toplama işini üstlenen Çevre İnşat Temizlik Ltd. Şti’nin süresi 2009 yılında dolar. Kerim Aksu yönetimi yeni bir ihale açacaktır.

İhale öncesi Haşimi, ciddi kulis faaliyetleri yürütür. Ona en büyük destekçi ise Ordu’dan tanıdığı eski Çevre Müdürü olur!

O Çevre Müdürü emekli olmuştur. DSP yerine CHP’den siyasete girmiş ve il başkanlığına kadar da yükselmiştir. Belediye ile yeni ihale öncesi köprü kurmada etkin görev alır. Bu çabaları belediye de rahatsızlıklara da neden olur!

Nihayet ihale tarihi gelir. 12.08.2009 tarihinde 28 ay süreli ihale yapılır. Açık ihale usulü ile yapılan ihaleye, Cihan Temizlik İnş. Ltd.Şti ile Çevre İnşaat Temizlik Ltd. Şti katılır. 2008 yılında Tuzla’da kurulan ve Tuzla Belediyesi katı atık işini alan Cihan Temizlik İnş, Ltd. Şti firmasının arkasında Yaşar Alkan ve Çevre İnşaat vardır. (Dönemin Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci ile Yaşar Alkan arasındaki akçeli işler o günlerde Tuzla Medyasını epeyce meşgul eder!)

Bu konuda 03 Eylül 2008 tarihli Tuzla Haber Gazetesi ayrıntılı bilgiler yazmaktadır.

Çevre İnşaat Ltd.Şti ile Cihan Temizlik İnş. Ltd.Şti daha sonra birleşerek EVRA adını almıştır. Bu durumda ihaleye katılan iki firmanın birbiri ile ilişkili firmalar olduğunu göstermektedir.

Görüldüğü üzere Haşimi işi kotarmıştır. Danışıklı dövüş ihale yapılmıştır. Cihan Temizlik istenilen belgeleri sunamaz! Ya da bilerek sunmaz!!!

Masada tek kalan Yaşar Alkan’ın Çevre İnşaat şirketi ilimiz katı atık toplama ihalesini 28 ay süre ile 8.373.740.00 TL ye kalır. ( Gerekli rekabet şartları oluşmaz!..Birileri ihaleye fesat karıştırmıştır!..)

Yani ilimizin aylık katı atık toplama gideri 299.062.142 TL dir. İhaleyi Çevre İnşaat alır ama alt yüklenici ise KEM’dir.

Kısa adı KEM olan KEM Sosyal Hizmetler Nakliyat Metal İnşaat Madencilik ve Ticaret Ltd.Şti. Ticaret unvanını 26.04.2011 tarihinde Aysis Atık Yönetim Sistemleri Sosyal Hizmetler Ltd.Şti olarak değiştirir.( Gebze TSO Ticaret Sicil Kayıtlarına göre…)

Aynı zamanda KEM’den ayrılan kimi isimlerde Metal İnşaat Temizlik Ltd.Şti’ni kurarlar.

Şimdi bu Ali Cengiz oyununa dikkat edelim…

Gebze’de bu işler olurken Giresun’da da önemli gelişmeler olmaktadır.

Çevre İnşaat Temizlik Ltd. Şti nin 28 ay süre ile ve de 8.373.740.00 TL bedelle almış olduğu ilimizin katı atık toplama ihalesi, ihale süresinin dolmasına 6 ay kala Belediye tarafından iptal edilir.

Başkan Aksu; Bilgi Edinme Yasası gereğince sorduğum sorulara, 17.10.2011 tarihinde vermiş olduğu yanıtta,

“ 12.08.2009 tarihinde yapılan ihalede teklif edilen bedelin tamamının (8.373.740.00TL’nin) mahalleler ve mücavir alanlar ile belediyemiz hizmet ve yatırımlarının artması, yaygınlaşması, nüfusun büyümesi gibi nedenlerle, ihtiyaç duyulan personel sayısının artması gibi nedenlerle işin süresi bitmeden ödenmesi gerekeceği tespit edilmiştir. Bunun üzerine 4734 sayılı KİK’in 59.maddesi ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmesinin 27. Maddesi hükümleri gereğince ihale tasfiye edilmiştir.”

O zaman şu soru akla gelmez mi?  12.08.2009 tarihinde ki ihale bedeli ile katı atık toplama işinin 28 ay yapılamayacağını ihale komisyonunuz veya siz düşünemediniz mi? İhale oyunlarını göremediniz mi? Ya da görmek mi istemediniz?

Ya da başka hesaplar mı düşündünüz?

Her neyse biz konuyu incelemeye devam edelim.

12.08.2009 tarihli ihale tasfiye edildiğine göre artık yeni bir ihale yapmak gerekmektedir. Ne de olsa katı atık (çöp) toplama işi insan ve çevre sağlığı için aciliyet gerektirmektedir.

Bu nedenle olacak ki açık ihale de yapılmadı. KİK’ nun 21/b hükmü doğrultusunda pazarlık usulü ile ihale düşünüldü.

Ve ihaleye 6(altı) firma davet edildi.

Ama nedense Çevre İnşaat Temizlik Ltd Şti davet edilmez… Haa nedeninin Başkan Aksu’ya sorduk. Vermiş olduğu yanıtta, ilgili şirketin yani Çevre İnşaat Temizlik Ltd. Şti nin Kamu İhale Kurumu tarafından yasaklı olduğu için davet edilmediğini söyledi.

Biz de Bilgi Edinme Yasası gereğince Ordu Belediyesine sorduk. Öğrendik ki ‘yasaklı firma’ Ordu’da sürdürdüğü katı atık işini yine sürdürmektedir. Yani Ordu’da Çevre İnşaat Temizlik Ltd. Şti ne KİK yasağı yoktur!

Ordu Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü aracılığı ile bana ilettiği 14 Mayıs 2012 tarihli cevabi yazısında ; “Ordu Belediyesi Katı Atık İhalesi bu güne kadar hep Çevre İnşaat Şirketi tarafından alınmıştır ve Çevre İnşaat Şirketi alt yüklenici kullanmadan işi kendisi yürütmektedir.”!!!

Kamu İhale Kurumu web sayfasında yayınlanan ‘yasaklı şirketler’ i incelemeye aldık. Orada da ‘yasaklılar’ arasında Yaşar Alkan’ın Çevre İnşaat, Temizlik Ltd. Şti’ne rastlamadık!

O zaman işin içinde başka hesaplar var herhalde diye süreci incelemeye devam ettik.

Altı aylık ihale için Giresun Belediyesi 6 firma davet etmiş. İhaleye KEM’in içinden doğan AYSİS ile Metal Ltd.Şti de davet edildiler. Ayrıca, Ernak Katı Atık Ltd.Şti. Özalp Ltd.Şti de ve iki ayrı firma davet edilmiş.(Bu şirketlerin davet edilmesini acaba kim rica etmiştir?)

Özalp şirketi geçersiz belge sunmuş ve ihale dışı kalmış. Aysis mazeret bildirerek ihaleye katılmamış. Diğer iki şirkette katılmayınca (nedense her ihale de kimi şirketler ya eksik evrak sunuyor, ya da katılmıyor! Bu durum dahi işin organize olduğu konusunda güçlü şüpheler uyandırmaktadır.)İhale iki şirket ile gerçekleştirilmiş.

6 ay için Özalp şirketi 5.024.791.00 TL teklif vermiş. Metal Şirketi ise 4.890.410.00TL teklif edince pazarlık sona ererek iş Metal Ltd.Şti ye kalmış.

Giresun kamuoyunun son günlerde yaptığı fiyat tartışması da burada ortaya çıkmıştır. Metal şirketi 6 ay için verdiği ihale bedeli olan 4.890.410,00TL teklifle ile merkezimizin aylık katı atık toplama gideri 299.062.142 TL den, 815.068.333 TL ye çıkmış…

Başkan Aksu, Bilgi Edinme Yasası kapsamında sorduğumuz sorulara vermiş olduğu yanıtta, “..bu ihale bedeli sadece temizlik işini değil aynı zamanda personel hizmet alım işini de kapsamaktadır” Diyor.

Bu yanıt % 272 lik artışı izaha yeter mi? Bence yetmez.

Ortada ciddi bir artış vardır. Bizden nüfus olarak daha büyük olan komşu illere baktığımızda da aylık katı atık toplama giderimizin oldukça fazla olduğu görülecektir.

Bir Başka nokta daha dikkat çekicidir.

KEM şirketi 26.04.2011 tarihinde isim değiştirerek AYSİS oldu. Giresun Katı Atık toplama ihalesi 6 ay için 07.06.2011 tarihinde yapıldı.(Yani 1,5 ay sonra!..)

  KEM’in AYSİS olma sürecinde de ilginç gelişmeler yaşandı. Süleyman AK, hisselerini devrederek ortaklıktan ayrıldı. METAL şirketini kurdu.

KEM’de kurulduğu 28.10.2010 tarihinden itibaren birlikte çalışan Mustafa Sevim ise AYSİS’te kaldı. AYSİS ortaklıklarına ise Ahmet Sevim ile Haşimi’nin yakından tanıdığı Zişan Aydoğdu geldiler.

Böylelikle KEM içinden Metal ve Aysis olarak iki yeni şirket 2011 yılında Gebze TSO ya kaydoldular.

Bu konuyu daha önce “KEM oldu AYSİS” başlıklı yazımda da belirtmiştim.

Bu iki şirkette 6 aylık katı atık ihalesi için teklif aldılar ama ihale günü olan 07.06.2011 tarihinde AYSİS, mazeret bildirerek(işlerinin yoğunluğunu!) pazarlık usulü ile yapılan ihaleye katılmadı.

Yukarıda da açıkladığım üzere ihale altı ay için kardeş şirket METAL Ltd. Şti ‘de kaldı. Alt yüklenici kim oldu?

Elbette ki AYSİS!.. İhaleden kısa bir zaman sonra 15.06.2011 tarihli sözleşme ile AYSİS alt yüklenici olarak işi alıyor ama o sözleşme ile fiyat artışı da geliyor! İhale bedeli 5.341.452.250TL ye çıkarılıyor. Alt yüklenici olan AYSİS işi 4.791.039.85 TL ye alıyor. Aradaki fark ise METAL şirketine kalıyor. Giresun Belediyesi bu Ali Cengiz oyunlarını da mı gör(e)miyor?!.. Fiyat ERNAK’ın verdiği 5.024.791.00 TL’nin de üzerine çıkıyor! (ERNAK’ta nedense ihalenin iptali için KİK’e müracaat etmiyor!)

Her iki şirketin sorumluları daha önce KEM’de birlikte idiler! Yani Süleyman AK ile Mustafa SEVİM Haşimi adına KEM’de ortak idiler.

Bu organizasyonun perde arkasında kim var dersiniz? Elbette ki kendisini “çöp adam” olarak tanımlayan S.Hamit Haşimi ile Giresun da ki kimi isimler bu işin arka planında idiler.

S.Hamit Haşimi’nin, 27.09.2010 ile 26.11.2010 tarihleri arasında Katı Atık işlerinden ayrılarak Giresun Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünde çalıştığı da düşünüldüğünde, arka planı iyi organize edebileceği rahatça görülecektir.

Ayrıca Haşimi’nin hiç işe gitmeden iki ay Giresun Belediyesinde çalışıyor görünmesinin nedenleri de ayrı bir konudur.

Bu işin ana nedeni, S.Hamit Haşimi’nin, Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesislerinin yapımı için Çevre Bakanlığına geçmesi planıdır!

Katı Atık Birliği Başkanının zamanın valisi Dursun Ali Şahin olduğu düşünüldüğünde, Belediye Özel Kalem’de işe başlamasının bakanlık onayı olduğuna göre, belediye üzerinden Çevre Bakanlığına geçmesinin de siyasilerin katkısı ile olacağı muhakkak olduğuna göre, vali dışında başka isimlerin de işin içinde olduğu düşünülmelidir.

Bu acaba Nurettin Canikli’midir? Büyük ihtimalle odur!

Bir başka dikkat çekici konu da şudur. S.Hamit Haşimi, Giresun Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünde çalışırken Eylül 2010 tarihinde Bakanlığa geçişi olmuştur. Haşimi, Eylül 2010 ile Haziran 2011 arasında Çevre Bakanlığında görev yaptığını söylemektedir.(http://forum.donanimhaber.com/m_58862408/tm.htm )

Oysa Başkan Aksu, Haşimi’nin 27.09.2010 tarihinden 26.11.2010 tarihine kadar Giresun Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünde, 657 sayılı DMK’ nın 59. Maddesine göre çalıştığını söylemektedir.(17.11.2011 tarihli yazısı)

Acaba kimin verdiği bilgi yanlıştır?

Ya da Haşimi, Belediye çalışanı olarak Çevre Bakanlığında geçici olarak mı görevlendirildi?

“Çöp adam” adeta kara kutudur!

S.Hamit Haşimi, Çevre Bakanlığından Haziran 2011 tarihinde ayrıldıktan bir ay sonra Temmuz 2011 de İstanbul’da faaliyet gösteren ve Çöp, geri dönüşüm ve ihale işleri ile uğraşan Polikay A.Ş. de teknik personel olarak işe girmiştir.

Yani Metal ve Aysis’i adamları ile kontrol etmekte, kendisi de Polikay A.Ş. de çalışmaktadır.

Bu konu da irdelenmesi gereken bir konudur.

Haşimi, Haziran 2011 de bakanlıktan ayrıldı. Tam da o sıralarda bakanlıkta iken ÇED işini ve destek işini hallettiği Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi ihalesi gündemdedir.

Haşimi’de Giresun’u iyi tanımaktadır. Polikay A.Ş. bu ihaleyi Haşimi aracılığı ile almak ister.

Giresun İli Katı Atık-Sıvı Atık ve İçme Suları Birliği tarafından 07.09.2011 tarihinde açık ihale yolu ile Çavuşlu’da ki “Giresun ve İlçeleri Katı Atık Sıvı Atık Bertaraf Tesisi İnşaatı” ihalesi yapılır…

Ancak bu kez POLİKAY adına ihaleye katılan S.Hamit Haşimi ihaleyi alamaz!

 6 firmanın katıldığı, ihaleyi, 6 milyar 469 bin lira ile en düşük teklifi sunan Fam İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi-Laloğlu Nakliyat İnşaat Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi ortaklığını kazanır.(Laloğlu’nu İzmir Büyükşehir Belediyesi önermiştir!)

Haşimi’nin görev yaptığı ve ihaleyi alamayan Polikay A.Ş. ise 04.11.2011 tarihinde yapılan ihalenin iptali için Kamu İhale Kurumuna müracaat eder. (0.11.2011/47721)

KİK, 14.11.2011 tarihinde başvurunun reddine karar vermiştir.

Ancak Haşimi ile Giresun Belediyesi ilişkisi çöp işinin bir başka boyutunda sürdürülmektedir.

Bu da Organize Sanayi de yapılan Bertaraf Tesisi işidir.

Yap işlet devret yöntemi ile yapılan tesisin görünen sahibi, AYSİS de de sorumlu olan Haşimi’nin adamı Mustafa Sevim’dir.

Aslında açılışı yapılan o tesiste Başkan Aksu adına kayınbiraderi görevli olacaktı ama nedense ismi teşhir edilince geri plana çekildi!

AYSİS’de bir süre birlikte çalışan kayınço A.Kamber ile Mustafa Sevim’in yolları Bertaraf tesisinde buluşamadı! Ya da gayri resmi sürmektedir…

Ne de olsa çöpten ekmeğini çıkarmak! İyi kazanç getirmektedir…

Bu arda Metal şirketinin aldığı ve AYSİS’in alt yüklenici olarak yürüttüğü altı aylık süre dolunca yeni bir ihale yapıldı.

Bu ihaleyi de METAL Ltd. Şti. aldı. Alt yüklenici yine AYSİS oldu. Halen S.Hamit Haşimi’nin adına Süleyman AK, METAL Ltd.Şti de, Mustafa Sevim ise AYSİS’ te ve Organize Sanayideki Bertaraf Tesisinde görevlidir!

“Çöp adam” , ilimizde ki kimi CHP’li isimler ile iyi ilişkiler(!) kurmak yolu ile şehrimizi temizlemeye (!) ve ekmeğini çöpten çıkarmaya devam ediyor…

Büyük kazanıyor ve de ‘müşavirlik’ adı altında kazandırdığı da söyleniyor…

Bal tutanlar parmaklarını yalıyor elbette…

Bizlerde bu Ali Cengiz oyunlarını halka izah etmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki bu oyunları AKP’li meclis üyeleri de görmezden geldiler. Ya da görmemeleri istendi!

Onlarda tüm bu yanlışlıklar yapılırken sustular. CHP’li üyeler de sustular. Ali Cengiz oyunlarını gör ( e )mediler!

Biz yazdıkça da öfkelendiler…

Oysa kendi gözündeki çöpü göremeyenler başkasının gözünde mertek arayamaz der halkımız…

O ‘çöp’ü hepimizin görmesi gerekiyor…

Çünkü ‘çöpte rant çok…                                                                                                                    


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster