Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Doğum borçlanmasında sigortalılık ve çocuk sınırlaması kalkıyor


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 31 Mart 2013
Geçerli Tarih: 15 Mayıs 2024, 02:55
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=13913


Doğurganlık teşviklerinden

 

 

 

 

Doğum borçlanmasında sigortalılık ve çocuk sınırlaması kalkıyor...

 

Bu köşeden yazı dizisi yaptığımız her aileye 3 çocuk teşvikleri konusunda Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışmalar yapmaya başladı. Çalışma Bakanlığının hazırlıklarına göre doğum borçlanmasında sigortalılık şartı, 2 doğum sınırlaması kalkıyor…

 

 

Mevcut, doğum borçlanması uygulamasına göre, kadınlar SSK’lı olduktan sonra yaptıkları doğumlardan iki tanesi için ve her biri için de en fazla 2 yıl olmak kaydıyla doğum borçlanması yapabiliyorlar. Çalışma Bakanlığının hazırladığı, çok çocuk teşviki tasarı taslağı ile bundan böyle doğum borçlanmasında, sigortalı olmadan evvel yapılan doğumlar da borçlanılabilecek. Şu an iki olan çocuk borçlanmasında çocuk sayısı da kalkıyor. Kadının kaç çocuğu varsa hepsi için 2’şer yıl doğum borçlanması yapabilecek.

8 ÇOCUĞU OLAN HEMEN EMEKLİ OLABİLECEK

 

Doğum borçlanması uygulaması teşvikler kapsamında yukarıdaki gibi yasalaşırsa 8 çocuğu olan kadın her bir çocuk için 2’şer yıl olmak üzere en az 15 yıl borçlanırsa ve yaşı da 60 veya daha yukarıda ise hemen emekli olabilecek. Zira, bugün hayatında hiç sosyal güvencesi olmayan kadının emekli olabilmesi için en az 5400 gün (15 tam yıl) prim ödemesi ve en az da 60 yaşında olması gerekiyor.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster