Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Bilim Adamı mı,İktidarın Memuru mu?


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 28 Mart 2013
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 13:16
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=13873


Bilim Adamı mı,İktidarın Memuru mu?

 

Halk arasında bir deyim vardır;"Hem kel,hem fodul",diye...

Bir yetkiliye soru yöneltemiyorsunuz!

Bir soru sorsanız sözkonusu yetkililer soluğu mahkemede alıveriyorlar!

"Kişiliğini hedef alan haber yapmaktan"...diye başlayan çark dönmeye başlıyor.

Bu nedenle başım derten kurtulmuyor,sormuş olduğum bir soru nedeniyle 1.500 TL para cezasına mahkum edilmişim!..

Edilmişim,diyorum çünkü mahkeme kararı henüz bana ulaşmış değil ancak ne hikmetse,ceza tebligatı hemencecik geliverdi!

1.500 TL para cezasını 1 ay içinde ödemezsem,günlüğü 100 TL'den 15 gün hapisle karşı karşıyayım...

Bazı arkadaşlar;"Hapis yat daha iyi" diyor,bazıları ise aksini söylüyorlar.

O kadar paramız henüz yok,bakacağız...

************************************************************

Üniversite öğretim üyelerini bilim adamı sıfatıyla tanırdık ancak gelişmeleri gördükçe öyle olmadıkları ortaya çıkıyor...

Üniversitenin birisinin çevre bölümü öğretim üyesi Görele soL'da yayınlanan haberler ve çevre duyarlılığı nedeniyle gazeteye sempati duymuş ve yazı yazmak istemişti.

Bizde bu isteği severek yerine getirdik,ona köşe açtık,çevre konusunda yazmaya başladı.

Derken...

Birdenbire ısrarla beni arıyor ve bütün yazılarının Görele soL gazetesinden kaldırılmasını talep ediyordu,adeta yalvarıyordu.

Üniversite senatosu diye başlayan sızlanmaları,görevinin tehlikede olduğu ifadesiyle sonlanıyordu.

Üniversite hocalarımızın düştüğü acze bakınız!

Yazık,hemde çok yazık...

******************************************************

Çavuşlu çöp projesine itiraz ettik,mahkemenin atadığı bilirkişilerin raporlarında;"Toplum sağlığına telafisi imkansız zararlar vereceği" yazıyordu...

Ordu İdari Mahkemesi,bilirkişi raporlarına dayanarak,itirazımızı haklı bulunarak projenin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi.

Ancak,aynı zamanda Giresun Katı Atık Birliği Başkanı olan Giresun Valisi D.Ali Şahin,Ankara çıkartması yaparak,Çevre Bakanlığı ÇED Genel Müdürü imzalı yeni bir ÇED alarak,bilirkişi raporları ve mahkemenin açık kararına rağmen,Çavuşlu'da aynı yere,çöp projesini başlattı.

İkinci ÇED'e bekletmeden itirazımızı yaptık ve süreç işlemeye başladı.

Giresun Valisi D.Ali Şahin'den şaşırtıcı bir açıklama geldi...

Çöp projesini mahkemeden başka kimse durduramaz!

Çöp tesisinin yapımının durdurulmasının mümkün olmadığını söyleyen Vali Şahin,yapılan eylemlerle ilgili olarakta "Vatandaşlar demokratik haklarını kullanıyorlar" dedi.

Bertaraf tesisinin Çavuşlu’da yapılmasına 2009 yılında uzmanların görüşü doğrultusunda Çevre Bakanlığının karar verdiğini hatırlatan Vali Şahin, “Bu raporu uzmanlar belirledi.31 Belediye başkanı ve zamanın Valisi tarafından bu imzalanmıştır.Sadece Çavuşlu Belediye başkanı çekimser kalmıştır.Bütün belediye başkanlarının hepsi tek tek imzalamıştır.

Daha önceki verilen Yürütmeyi Durdurma Kararındaki eksiklikleri 2.ÇED raporunda düzelttik.Yeni bir ÇED raporu aldık.Bakanlık onayladı.Ona göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Yoksa önceki ÇED raporuyla bir ilişiğimiz yok.Şu andaki birlik tüzüğünün ÇED’i farklıdır.Bu ikinci ÇED raporunu durdursunlar,mahkemeden kararı getirsinler bizde hemen durduracağız",dedi.

*Yeni ÇED ile projenin yürütülmek istenmesine karşı Ordu İdari Mahkemesine derhal itiraz edilmiş olmasına rağmen,bu sefer mahkeme şaşırtıcı bir hamle ile Çevre Bakanlığından,bu projenin tam olarak yapılacağı yeri sormuştur.

*Hemen akabinde ise,Giresun Valisi D.Ali Şahin bir açıklama yaparak,"Bu projeyi bir tek mahkeme kararı durdurabilir" demesi akıllarda soru işareti bırakmıştır.

*Mahkemenin daha önceden verilmiş açık kararı olmasına rağmen,projenin tam olarak yerini Çevre Bakanlığına sorması sizce ne anlama gelmektedir?

*En azından süreci uzattığı,projenin gerçekleşmesine olanak sağladığı aşikardır.

*Çevre Bakanlığına sorulan yazının gidiş süresi 15 gündür,Çevre Bakanlığının cevap verme süresi 30 gündür ve verilen cevabın dönüş süresi 15 gün olmak üzere,Giresun Valisi D.Ali Şahin'in çöp projesini yürütebilmesi için mahkemece 60 günlük bir imkan verilmiş demektir.

*Çevre Bakanlığının cevabı geldikten sonra ise,mahkeme tarafından yeni baştan bilirkişi atanmış,bilirkişi ücretleri yatırılmış ve 11 şubat 2013 tarihi verilmiştir.

Bütün bu süreçlerde Görele halkı diken üstündedir,belirsizlik can sıkıcıdır ve halk ayaktadır.

Ve nihayet 11 şubat 2013 tarihinde bilirkişi heyeti gelerek olay mahallinde incelemesini gerçekleştirmiş ve ayrılmıştır.

Bilirkişi heyetinin raporunu tamamlayarak mahkemeye vermesi 30 gündür.

Süreç sürekli olarak uzamaktadır.

Bilirkişi incelemesi sonrasında ise,Giresun Katı Atık Birliği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu Çavuşlu Taşocağında yürütülmekte olan Çöp Projesini yerinde incelemiştir.

Şimdi gözler,bilirkişinin 11.3.2013 tarihine kadar mahkemeye vereceği rapor sonrası alınacak karara çevrilmiş durumdadır.

Daha önce verilmiş iptal kararı sonrasında,acaba mahkeme nasıl bir karar verecektir?

Biz yöre halkı ve çevreciler olarak mahkemenin kararının değişmeyeceğini,geliştirilen yeni ÇED'in yürütmesinin durdurulması kararı verileceğini umuyoruz ve bekliyoruz.

Çünkü,birinci iptal kararının gerekçeleri (Çöp projesinin,toplum sağlığına vereceği telafisi imkansız zararlar) ortadan kalkmış değildir.

Oysa,AB'ne girmek için çaba sarfeden Türkiye'nin çevre konusunda bilmesi ve uyması gereken kurallar vardır.

AB'de üç tane temel çevre şartı vardır ve bizce de uyulması gerekli şartlardır.

1-Projenin yapıldığı yöre halkının rızasının alınması şartıdır.

(Görele çöp sürecinde halkın rızası zorla,polis/asker gücü,panzer baskıyla alınmaktadır)

2-ÇED,Projenin Çevreye vereceği zararların hesap edilmesi şartıdır.

(Çöp projesi için seçilen yerin,toplum sağlığına vereceği telafisi imkansız zararlar vereceği bilirkişi ve mahkeme kararlarıyla ortadadır)

3-Projenin toplumsal maliyetlerinin hesap edilmesi şartıdır.

(Bir proje yapıyorsunuz ve hemen yanına bir kanser hastanesi yapıyorsunuz,çünkü proje gerçekleşince o bölgede yaşayan insanların kanser olacakları ortadadır)

Görele halkı bölgenin çöplüğü olmak istemiyoruz,çöp istemiyoruz diye mücadele ederken,bilirkişi kurulundan şok bir rapor yayınlandı ve bilirkişi kurulunun ÇED olumlu raporu verdiği bu uğurda mücadele veren herkesi ve Görele kamuoyunu derinden üzmüştür.

Mahkemeler karar verirken ilgili bilirkişilerin raporlarına dayanarak karar verdikleri düşünülecek olursa,ÇED olumlu raporu veren bilirkişi heyetinin bu ani karar değişikliği şaşkınlıkla karşılandı.

Acaba,Bilirkişi üyelerine baskı mı yapıldı?
 
İlk rapor ile ikinci rapor arasında bu kadar aykırılık nasıl olur?

Biz yöre halkı ve çevreciler olarak mahkemenin kararının değişmeyeceğini,geliştirilen yeni ÇED'in yürütmesinin durdurulması kararı verileceğini umuyoruz ve bekliyoruz.

Çünkü,birinci iptal kararının gerekçeleri (Çöp projesinin,toplum sağlığına vereceği telafisi imkansız zararlar) ortadan kalkmış değildir.

Aksi bir karar verilmesini düşünmek dahi istemiyoruz.


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster