Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Asbestli Su Boruları Derhal Değiştirilsin


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2013
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 17:33
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=13397


Asbestli Su Boruları Derhal Değiştirilsin
 
 
 

GÖRELE BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

Su Şebeke Hattındaki Asbestli su boruları değiştirilsin

Görele içme su şebekesine döşenen borular içerisinde kanserojen etkisi bulunan asbest bileşenlerinin olması nedeniyle asbestli su boruları ilçe halkının sağlığımızı tehdit etmektedir.

Asbest boruların kanserojen etki yaptığı bilinen bir gerçek.

Sağlık açısından çok büyük zararları olan asbest borular bir çok yerde ya değiştirilmiş yada kullanılması yasaklanmıştır.

Bilimsel çalışmalar sonucu asbest liflerinin kana geçmekte olduğu,pankreasa,karaciğere, böbreğe,mide mukozasına girebildiği belirtirken,asbeste yüksek miktarda maruz kalanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre fazla miktarda gastro-intestinal (sindirim sistemi) kanserine rastlanmaktadır.

Birçok araştırmacı bu kanserin nedeninin asbest liftleri olduğu görüşünü paylaşıyor.

Asbestli içme suyu şebekelerinde hatlarda meydana gelen patlak ve kırılmalardan kaynaklı asbestten çıkan küçük parçacıkların ciğerlere yerleşmesiyle kanser riski oluştuğu bunun yanında hatlar sağlam olsa bile asbest borulara aşırı klor yüklemesinin suyun asbestli yüzeyle temasa geçerek aynı etkilerin oluşmasına yol açtığı belirtiliyor.

Suya Klor yüklenmesi sonucu asbest liflerinin kopmasına kopan liflerin suyla beraber sindirim yoluyla vücuda girmesiyle 1987 yılındaki Altıncısı düzenlenen asbest Konferansında kanserojen etki yapabileceği belirtilmiştir.

Ayrıca; 11.07.1993 tarih ve 21634 sayılı Resmi Gazete’de Çevre Bakanlığı’nca yayımlanan “ Zararlı kimyasal madde ve ürünlerin kontrolü yönetmeliği’nin”,asbest kullanımı ile ilgili hükümler başlıklı 37.maddesinde asbest lifi içeren ve piyasaya sürülemeyecek maddeler arasında asbestli çimento borular yer almaktadır.

Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Başkanı ve OMÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.İdris Yücel asbestin kanserojen bir madde olduğunu Asbestin özellikle solunum yoluyla alınması durumunda akciğer zarı kanserine neden olduğunu Asbest içme suyuna karışırsa, vücuda sindirim yoluyla girdiğini.Sindirim yoluyla alındığında asbestin kanser yaptığını.

Sonuç olarak içme suyunda asbestli boruların kullanılmamasını,bu durumdakilerin de mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirtmiştir.

Avrupa Birliği de 2005 yılından itibaren AB’ye üye olan ülkelerde asbest üretimini yasaklamıştır.

Çevre ve Orman Bakanlığının 29 Ağustos 2010 tarihinde yayınladığı “Bazı Tehlikeli Maddelerin,Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya arzına ve kullanımına ilişkin kısıtlamalar hakkında” Yönetmelikle asbest kullanımını yasaklamış 31.12.2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Asbestli boruların halkın sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu konusunda derin şüphelerimiz var.

Son zamanlarda Kanser vakaların arttığı bazı hastaların ilçe hastanesinde tedavi gördükleri hastaların büyük çoğunluğu ise ilçe dışındaki hastanelerde tedavi gördükleri bilinmektedir.

Asbestin yol açtığı kanser hastalıkları şöyle ifade ediliyor.

Akciğer zarları arasında sıvı toplanması,kireçlenme,akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumuna,ciltte yaralara neden olabiliyor.

"Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı"nca,Kanserojen Maddeler Listesi"nde "Kesin kanserojen" olarak tanımlanan ve akciğer zarının kalınlaşmasına neden olan asbest; insanlarda akciğer zarı ve karın zarı kanseri,akciğer,gırtlak ve sindirim sistemi kanserlerine yol açıyor.

Halk arasında ki bu yaygın kanaatin ve şüphenin giderilmesi açısından ilçemizdeki mevcut su şebeke hattında asbestli boru kullanıp kullanılmadığı tespitinin yapılması,belediyenin yıllar önce kullanılmaya başlanan bu boruların yerine,sağlığa zararı bulunmayan,basınca dayanıklı,100 yıl ömürlü polietilen veya çelik borularla su şebeke hattının yenilenmesini.

Eski asbest borularını yeraltından kalmasını yüzeye çıkarsa insan sağlığı açısından tehlikeli olabileceğinden yeni boruları aynı geliş hattından döşenmesini,mevcut su şebeke hattındaki asbestli boru kullanıldı ise halkımızın sağlığı açısından gerekli önlemlerin alınması,konunun belediye meclisinde görüşülerek bir sonuca bağlanması hususunu arz ve teklif ediyorum”

ALİ DURSUN

GÖRELE ÇEVRE PLATFORMU SÖZCÜSÜ


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster