Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Alivre Satış


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 10 Aralık 2012
Geçerli Tarih: 07 Mayıs 2024, 16:21
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=12528


ALİVRE SATIŞ         
Fındık sektöründe sürekli konuşulan ve tüccar- ihracatçılar tarafından da çokça başvurulan bir satış şekli olan alivre satış için; belirli nitelikte ve miktarda malın, belirli bir fiyattan, belirli bir tarihte teslim edileceğine ilişkin sözleşme yapmaktır, diyebiliriz.
Bunu şöyle de açıklayabiliriz;
"ürün daha tarladayken, yetiştiği zaman teslim edilmek üzere, önceden pey (avans) verilerek yapılan bir satıştır" Alivre, sonradan teslim anlamına gelen Fransızca bir kelimedir.
Ticarette alivre denince anlaşmanın yapıldığı sırada bulunmayan, fakat teslim zamanında tedariki mümkün mallar üzerine yapılan satış işlemleri anlaşılır.
Alivre satışlarda, satış akdi ile malın teslimi arasında bir süre bulunur. Satıcı, belirli bir tarihte malın kararlaştırılmış fiyata teslimini taahhüt eder, alıcıda aynı şartları kabul ederek bağlanır.
Alivre, yani sonradan teslim şartıyla yapılan satışlara vadeli satışlar denebilir.
Alivre, ticaret ve zahire borsalarında zahire, hububat ve benzeri örnekleri olan ve standart mallar üzerine yapılır. Alıcı ve satıcıların karşılaştıkları bir pazar olan borsalarda alıcı, örneğine bakarak o anda bulunmayan malı teslim tarihinde daha fazla fiyata satarak kar etmek düşüncesiyle alır, satıcıda teslim tarihinde tedarik edeceği malı daha ucuza mal edeceği düşüncesiyle hareket eder.
Her iki tarafında amacı yapılan satış sözleşmesinden kar sağlamaktır.
Fındık piyasasında alivre satışlar, genel olarak yılın ilk aylarından (Ocak-Nisan döneminde) başlamak üzere (tahmini rekoltenin belirginleşme sürecine göre), Eylül-Aralık döneminde teslim edilmek (yüklenmek) şartıyla yapılır. Sistem şöyle işlemektedir.
Fındık daha dalda gözükmeden yani üretimi belli olmadan alivre yapan alıcı, satıcı ile anlaşarak fındığını satın alıyor.
Alivreci, Ağustos-Eylül'de toplanıp satılacak fındığı 5-6 ay öncesinden satın almaktadır.
Alivrede de temel faktör üretim miktarı ve buna bağlı oluşacak fiyattır. Çünkü hayali bir üretim üzerinden alivre yapılıyor.
Üretim tahmininiz iyi tutarsa bu işten ciddi paralar kazanırsınız. Ama tahmininizden daha düşük bir üretim olursa ve fiyat yükselirse batarsınız. Bu nedenle alivreciler her zaman fındık üretim rakamlarını yüksek gösterirler.
Alivre satışların toplam fındık ihracatındaki payının % 20'lere kadar çıktığı, bazı yıllarda bu oranın % 30-40'lara kadar ulaştığı söylenmektedir. Sektördeki tüccar-ihracatçıların sermaye yapıları yeterince güçlü olmadığı için, genelde" bu tür satış yoluyla, özellikle dış alıcılardan (fındık ithalatçılarından) kredi kullanımı sağlanmaktadır. Yapılan bu satışta daha alınmadan satılan bir mal olduğu için, rizikoda fazladır.
Fındık alımı sırasında rekolteye bağlı olarak fındık fiyatları yapılan kontratların çok altında ya da üstünde olabilir. Böyle bir durumda; kontrat hükümlerinin yerine gelmesiyle, taraflardan birisi büyük kar elde ederken, diğer taraf da zarar edecektir. Bu fiyatlarla büyük zararlara uğrayacaklarını düşünen her iki taraftan birisi sözleşme şartlarını yerine getirmek istemeyebilir. Ortaya böyle bir durum çıkarsa; a) Her iki tarafta karından fedakarlık ederek, uzlaşma yolunu seçebilir. b) İhracatçı işletme, alıcılarca kara listeye alınacağından, ihracat yapamaz duruma gelebilir. Devam edebilmek için isim değiştirmek zorunda kalabilir. Alivre yapan tüccar-ihracatçılar hiçbir zaman, üretici satış fiyatlarının (Fiskobirlik avans ile destekleme fiyatı dahil) kendi kontrat fiyatlarını geçmesini istemezler. Bu nedenle de; kendi isteklerinin olması için; a) Fındık fiyatlarının tespiti sırasında, her türlü manipülasyonu kullanmışlardır, Bunlar; 1-Rekoltenin fazla olduğu, 2-Fındık fiyatının yüksek olması, çikolata sanayicilerini alternatif ürünlere (Badem, Antep fıstığı) yönelteceği, 3-Fındık fiyatlarının yükselmesi, ülkemizdeki ve dünyadaki fındık dikim alanlarının artıracağı, b) Geçmiş yıllar da, Fiskobirlik'in ortaklarına ve üreticilere yaptığı, ürün bedeli ödemelerinde; 7-8 aylık gecikmelere neden olacak, müdahalelerde bulunmuşlardır, c) Zaman zamanda Fiskobirlik stoklarında bulunan eski ürün fındıkların piyasaya satışını sağlamışlardır.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster