Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Çöp Eylemini Çarpıtanlara Dikkat...


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazarları
Eklenme Tarihi: 02 Aralık 2012
Geçerli Tarih: 18 Mayıs 2024, 17:19
Site: Görele Sol Platformu
URL: http://www.gorelesol.com/yazar.asp?yaziID=12432


Çöp Eylemini Çarpıtanlara Dikkat...
Çöp projesinin Görele/Çavuşlu taşocağı mevkiine yapılması kararında anlaşılmıştır ki;maalesef Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu'da varmış.
 
Melikoğlu,gelişen halk tepkisi karşısında diğer muadilleri gibi eli ayağına dolanmış bir durumdadır.
 
En son yapılan Görele Muhtarlar Derneği toplantısında muhtarlar karşısında bocalamıştı...
 
Bu toplantı sonrasında kafa karıştırmaya devam ediyor ve en son yaptığı açıklamada,Canikli ile görüştüğünü çarpık çurpuk bir şekilde anlatmaya çalışmış,gene kelimelere ustalıkla takla attırmış.
 
 
Melikoğlu, şunları söyledi.

“Sayın Grup Başkan Vekilimiz konuyla ilgili Bölge halkının hassasiyetlerini paylaştığını ve detayları Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ile görüştüğünü iletti.Sayın Valiye bölge halkının idare mahkemesinde açtığı, yürütmeyi durdurma davası sürecinde mahkeme sonuçlanana kadar çalışmaların durdurulmasını tavsiye ettiğini. Vali Şahin’in de, Bakanlıkla yaptığı görüşme sonrası cevaben yürütülen çalışmaların bir ihale süreci olması ve yeni bir mahkeme kararı olmadan durdurulması halinde soruşturma açılacağını, ancak mahkemeden durdurma yönünde bir karar çıkarsa çalışmaların durdurulacağı yönünde cevap aldığı için herhangi bir durdurma işlemi yapılamadığını bildirdiği yönünde bilgi verdi”

Melikoğlu Canikli ile çöp üzerine bir görüşme yaptı haberini duyanda bişey var zanneder.
 
Mahkeme kararına rağmen,Çavuşlu halkının haklı tepkisine rağmen projenin kendi imzalarıyla nasıl yürütüldüğünü bakın ne güzel anlatmış...
 
Bravo Ertuğrul Melikoğlu'na!
 
Yalanın sonu yok nasılsa,bir yalan söyleyince onu desteklemek için bir sürü başka yalanlar söylemeniz gerekiyor...maalesef!
 
Başkanımızın içine sürüklendiği bu üzücü duruma Allah kimseyi düşürmesin.
 
 
http://www.giresunahaber.com/haber_detay.asp?haberID=70
 
Bir başka çarpıtma ise; AKP'li olduğunu ifade eden,Mustafa Sarıaydın isimli köşe yazarından geliyor...
 
GİRESUN YİĞİDİNİ ARIYOR başlıklı makalesinde inciler döktürmüş;

Katı Atık Bertaraf Tesisi el yakıyor,siyasetçiler kaçıyor,vatandaş kovalıyor.

İş belli ki vali D.Ali Şahin’e ihale edilmiş.

Siyasetçilerin kimi kaçıyor kimi de ZÜBÜKLÜK yapıyor.

Gazetecilerin gündeminde de çöp var zira Giresun’un halledilmesi gereken bir durumu.

Siyasetçilerin dışında herkes görevini yapıyor.

 

İş provakasyona kadar dayandı ama fark edilemiyor!

Valilik önündeki eylemde silahlı siviller vardı ama fark edilemedi!

Bunların ne işi vardı?...diyor!

Çöpten beslenmek isteyen fareler var, halkı galeyana getirenler var.

Devlet nerede diye haykırtmayın be!

Adamın köyü Görele’nin fizanında ama gelmiş “Vali istifa” diye haykırıyor.

"Ulan sen kimsin,burada ne işin var?" diyen yok.

Ne tuhaf bir durum.
 
Çavuşlu halkının ÇAVUŞLU ÇÖPLÜK OLMASIN eylemine yüklenen vehimlere bakınız,yok daha neler!
 
Ula Sarıaydın mısın nesin,

"Ulan sen kimsin,burada ne işin var?" diyen yok.diyorsun... ama sen kalkmış taa 70 kmden çöpünü bizim başımıza dökmeye kalkışmana ne demeli?

 
Bu denli çapsız kelimeler kullanmanı şiddetle kınıyorum,Giresun babanızın tapulu arazisi değil,istediğimiz zaman geliriz,haksız uygulama yapanları protesto ederiz,senden mi izin alacağız?
 
Senin ne haddine bu sözleri sarfediyorsun?
 
Çavuşlu halkının haklı mücadelesini lekelemeye senin ve muadillerinin gücü yetmez bayım,Görele'yi yeterince tanımamışsın anlaşılan,
 
Görele bir kültür ve sanat kentidir,
 
Birde öğretmen olacaksın,yazıklar olsun diyoruz...
 
ÇAVUŞLU ASLA ÇÖPLÜĞÜNÜZ OLMAYACAK...
 
 
ÇED Almak O Kadar Kolay Mı?
 
Fotoğraf: ÇED Almak O Kadar Kolay Mı? 

Giresun'un sorunlarının çözümü için ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara’ya giden Vali Dursun Ali Şahin,ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına giderek ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış ile bir araya geldi.Giresun Valiliği'nden verilen bilgiye göre Satılmış, Şahin'e; Katı Atık Bertaraf Tesisinin Bakanlık emri olduğunu hatırlatarak, tesisle ilgili her türlü desteği vereceklerini söyledi.

ÇED Genel Müdürünün valiye
 
Giresun'un sorunlarının çözümü için ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara’ya giden Vali Dursun Ali Şahin,ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına giderek ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış ile bir araya geldi.Giresun Valiliği'nden verilen bilgiye göre Satılmış, Şahin'e; Katı Atık Bertaraf Tesisinin Bakanlık emri olduğunu hatırlatarak, tesisle ilgili her türlü desteği vereceklerini söyledi.

ÇED Genel Müdürünün valiye "Katı Atık Berteraf Tesisiyle ilgili her türlü desteği vereceğiz" sözü eğer doğruysa;ÇED Genel Müdürü açıktan suç işlemektedir.

Her türlü desteği vereceğiz sözünün gerçek anlamı şudur;

"Mahkemenin iptal kararına rağmen size yasadışı bir ÇED daha veririz" manasına gelmektedir ki,bu açıkça suç işlemektir.
 
 
Bir ÇED raporu nasıl alınır? Bilir misiniz?
 
Bir ÇED raporu nasıl alınır? Bilir misiniz?
 
 
Haluk Direskeneli, USAK Enerji Uzmanı
Değerli Arkadaşlarım,

Bir ÇED raporu nasıl alınır? Bilir misiniz? ÇED raporu Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü gözetiminde ve denetiminde alınır. Bu konuda yönetmelik vardır. Yatırımcı ilgili bakanlıklar ile daha önce iş yapmış, prosedürleri iyi bilen tercihan Ankara'da meskûn, kamu ile iş ilişkileri iyi olan, mevcut yönetime yakın bir çevre mühendislik firması bulur. Bu firmalar zaten bellidir, sorsanız size söylerler. Basit bir Google taraması ile de bunları hemen bulabilirsiniz. Daha kolayı, daha önce ÇED raporu almış bazı büyük projeleri Google'dan arayın.

Mühendislik firması daha önceden kopyala/ yapıştır metodu ile oluşturduğu 200-300 sayfalık bir örnek raporu, ?replace metodu? ile yeniden oluşturur. Bu raporda sayfalarca yöredeki kuşlar, böcekler, çiçekler anlatılır. Sonra termik santrale geçilir. Termik Santral, orta öğretim öğrencilerinin yapacağı teknik olmayan şekillerle/ resimlerle süslenmiş ve hiçbir bağlayıcılığı olmayan bir lisanla anlatılır.

Öylesine basit ve komik anlatılır ki gülersiniz. Çoğu konuyu bilmeyenler tarafından yapılmış, teknik olmayan tercümelerdir. Kullanılan çoğu teknik terim yanlıştır. Anlatılanlar hiçbir şekilde yatırımcıyı bağlamaz. Bol bol yerel istihdam imkânlarından bahseder.

İthal kömür yakan termik Santrali 2000 Çinli işçi ile inşa eder, sonra 500 Cinli işçi ile işletmek zorunda kalırsınız. CED raporunuza da çevre insanına istihdam yarattığınız yazılıdır. Hâlbuki yerli halkı dışlayan, sadece yabancı işçiye istihdam yaratan bir yatırım yapmışsınızdır.

Bütün bu dokümanlar, belgeler toplanır, yetkili makama sunulur. Önemli olan teknik detay, firmanın finansal durumu, yapabilir oluşu, tecrübesi değildir. Önemli olan istenen dokümanların tam ve eksiksiz oluşudur. Eğer ortada bir firma varsa, mutlaka termik santral yapmaya yeterlidir. O makam zaten önüne gelen raporu üstün körü okur. İçinde ne yazılı zaten biliyordur. Aynı çiçekler böcekler kısmını yüzlerce kere görmüştür. Önemli olan bir üst amiri memnun etmektir.

Sonra termik santrale en yakın yerleşim biriminde, çoğunlukla yakın bir köyde "Halkı bilgilendirme toplantısı" düzenlenir. Mümkün olduğu kadarı ile kimseyi uyandırmadan, kimselere CED raporunu vermeden, internette mümkün olan en kısa süreli yayın sonrası, TMMOB, MMO, EMO gelmeden, cevre örgütleri duymadan, kuru pasta çay kahve meyve suyu eşliğinde üstünkörü bir toplantı düzenlenir.

Çevre örgütleri, TMMOB, MMO nasılsa eğer duyup gelirse, toplantıya katılır CED raporunu okuyup itirazlarını söylerse, bunlar itina ile not alınır. Değerlendirileceği söylenir. Bazen Gerze de olduğu gibi "halkın bilgilenmeme özgürlüğü" kayda girer. Terme Kozluk'ta olduğu gibi toplantı bitemez, ertelenir.

Sonra öyle böyle ÇED raporu onaylanır ve verilir. ÇED verilince EPDK da lisans verir. Yatırım yapılacaksa, istenen belgeler tamamsa, kamunun onaylamama itiraz yetkisi pratikte yoktur. CED verilmeyen müracaatlar çok nadirdir.

Sonra yatırımcı gider en ucuzu arar, gider hiçbir zaman işletemeyeceği Cin santralini piyasanın 1/3 fiyatına marifetmiş gibi alır. İşletemez çünkü Çinlilerin tüm resimleri Çincedir. Üstünde Türkçe değil İngilizce bile yoktur. Sadece antette lütfen İngilizce yazar.

Ucuz Çin santrali garanti süresince 2-3 yıl çalışır, garanti süresi biter, arkasından arıza yapar, toz tutma filtreleri çalışmaz, kükürtsüzleştirme sistemleri çalışmaz. Yedek zaten yoktur. Çünkü Çinlilerde yedek kavramı yoktur. Santral havayı, denizi, çevreyi kirlete kirlete çalışır, sattığı elektrikten çok iyi para kazanır.

Kesilen çevre cezaları hiçbir zaman caydırıcı değildir. Santral hiçbir zaman çevreye zarar veriyor diye kapatılmaz, kapatılsa bile enerji ihtiyacı yüzünden bir süre sonra tekrar açılır.


Bir kömür santrali yaklaşık 500 işletme personeli ile bir kombine çevrim santrali 50 işletme personeli ile çalışır. Yerel insan sadece kapıda ve tel örgü dışında güvenlik personeli olarak çalışabilir.

Ne zamana kadar? Yerel istihdamı koruyan, yabancı işçi istihdamını kısıtlayan, yerel halka, yerel seçmen beklentilerine cevap veren yeni bir siyasi oluşum göreve gelene kadar.

KaraBiga da 2x 135 MWe CFB tasarımlı bir ucuz Çin santrali vardı. Yatırımcı şimdi Çatalağzı eşdeğeri yeni 2x 600 M
 
ÇED RAPORU ALMAK KOLAYLAŞACAK...MIŞ!
 
ced raporu nasil alinir enerji
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED raporu alımını kolaylaştırmak üzere harekete geçti. HES’lere, çimento fabrikalarına, tavuk çiftliklerine, maden sahalarına teminat karşılığı ÇED raporu verilebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarıyla ilgili kolaylaştırıcı bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bayraktar, HES’ler, taş ocakları, tavuk çiftlikleri gibi yerlerin kurulmasında istenen ÇED raporlarının veriliş süresini kısaltarak, rapor alımını kolaylaştıracaklarını açıkladı. Bayraktar, “Baktık ki inceleme uzun sürüyor, o zaman başvuru sahibinden teminat alıp, raporu vereceğiz. Ama yaptığımız denetimde bize verdiği taahhütten aykırı bir durum tespit edersek o zaman teminatını yakacağız” dedi.

Bayraktar, bu uygulama için yönetmelik değişikliğinin yeterli olduğunu belirtirken, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşın sözüne güveneceklerini, ancak sonrasında denetimi sıkı tutacaklarını vurguladı.

ÇED NEDİR?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları içeriyor.

Bir hidroelektrik santralın, maden sahasının ya da çimento fabrikasının yatırım gerçekleştirilmeden önce ve yatırımın ömrünü tamamlamasından sonraki süreçte toprak, su, hava gibi çevresel etmenlerle olan ilişkisi detaylarıyla inceleniyor. Yöre halkının ikna edilmesi gerekiyor. Tüm bu süreçler sonunda hazırlanan rapor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuluyor. Bakanlık ‘olumlu’ ya da ‘olumsuz’ raporu veriyor.

OTOYOLDA DA ARANIYOR BALIK ÇİFTLİĞİNDE DE

ÇED raporu, atık bertaraf tesisleri, balık çiftlikleri, barajlar, hidroelektrik santraller, çimento fabrikaları, entegre et tesisleri, kıyı yapıları, nükleer enerji santralleri, otoyollar, tekstil fabrikaları, termik enerji santralleri, toplu konut ve turizm konaklama tesisleri gibi birçok sektörde alınıyor.

 

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster