Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çevre Kirliliği Karadeniz'i Bitiriyor
29 Nisan 2016, 01:54

Çevre Kirliliği Karadeniz'i Bitiriyor

Kalafat,çevre faktörlerinin Karadeniz'de balıkçılığı olumsuz etkilediğini söyledi

Çevre Kirliliği Karadeniz'i Bitiriyor

Giresun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Şükrü Kalafat, çevre dengesi ve çevre faktörlerinin Karadeniz’de balıkçılığı olumsuz etkilediğini söyledi.

Eskisi gibi denize derelerden su akmadığını ve nehirlerin su oranının aşırı şekilde düştüğünü belirten Kooperatif Başkanı Şükrü Kalafat, “Sıcaktan dolayı hamsi erken sahillerimizi terk etti. Bizim yörelerimizde ırmaklar bir aktığı zaman 1-2 ay denizin üzerindeki bulanıklık kalkmazdı ve dolayısıyla soğuk olurdu’ dedi.

Mevsimlerin eskisi gibi olmamasının balıkçılığı etkileyen en önemli faktör olduğunu vurgulayan Kalafat, “Hamsi her sene bu Karadeniz’i turlayacak. Günlük güneşlik olunca hamsi beklemiyor. Ekimin sonunda dağlara kar düşer hava soğurdu. Dereler akmadı ki denizlerin suyu da soğusun. Kızılırmak’ta Yeşilırmak’ta sapsarı bulanık suyun içinde 2-3 ay avlanırdık. Denizlerimiz mevsimsel dengenin değişmesi yüzünden soğumadı. Havalar sıcak gitti. Sıcak gittiği içinde 1,5 ay içerinde Hamsi sona erdi” diye konuştu.

Geçmiş yıllarda daha uzun süre avcılık yaptıklarını dile getiren Başkan Kalafat, “Mevsimin normal seyretmesi buna imkan tanıyordu. Şimdi Kasım ve Aralık aylarında Yaz gibi bir güneş var. Bu durum doğal olarak Hamsiyi ve avlanmayı da olumsuz etkilemiştir” şeklinde  konuştu.

Denizden hamsi, balık çıkmayınca balıkçıların suçlandığını belirten Kalafat, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bizim hepsini tutmamıza imkan yok ki. Her ilden her ilçeden Karadeniz’e lağım hattı var. Denizde balık çok. Lakin çevre kirliliği nedeniyle denizde oksijeni bitirdik. Komple Karadeniz sahilini görüyorsunuz. Ağ attığımızda poşetten hava alamıyoruz. Çöpler, lağımlar, hafriyatlar bütün atıklar denizde. Deniz ne yapsın daha?”

Denizlerde kirlilik yüzünden oksijenin azaldığını da anlatan Kalafat, “Kendi çevrenizden baz alın. Hangi derelerden su akıyor. Öyle miydi eskiden? Deniz eskiden pisliğini dışarı atardı. Her taraf kumluk alandı. Ne oldu kum mu kaldı daha deniz kenarlarında? Sahil yolu ile dolduruldu deniz kenarları. Deniz pisliğini sirkülasyon ile dışarı atamaz hale geldi. Kumlarda eskiden bir sürü yosun olurdu. Deniz pisliğini dışarı atardı. Var mı öyle bir şey?

Ama şu bir gerçek ki denizin balıkçılığı bitmez. Birazda biz kendimiz korumamız lazım insan olarak” ifadelerini kullandı.

Haber – Foto : Candemir Sarı

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 436 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss