Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
3 çocuğa 1300 lira
04 Ocak 2016, 14:42

3 çocuğa 1300 lira

Tüm annelere ilk çocukta 300, ikinci çocukta 400, üçüncü çocuk için 600 TL ödenecek.

3 çocuğa 1300 lira

Tüm annelere ilk çocukta 300, ikinci çocukta 400, üçüncü çocuk için 600 TL ödenecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu her yıl 1 milyon 200 bin doğum olduğunu ve doğum yapan her kadına ilk çocuk için 300, ikinci çocukta 400, üçüncü çocuk için 600 TL ödeyeceklerini söyledi.

Davutoğlu ayrıca çalışan ve doğum yapan kadınların da kısmi çalışmalarını ve izinlerinin tam ücret alarak geçirmelerini sağlayacaklarını vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yapısal dönüşüm programının son ayağını oluşturan aile destek paketini açıkladı. Buna göre, çalışan kadına doğum izninde yeni haklar getirilecek, izinler emekliliğe sayılacak, her ailenin bir aile uzmanı olacak, çocuk doğuran her kadın nakit para desteği alacak.

Davutoğlu “Her yıl 1 milyon 200 bin doğum oluyor.Tüm annelere ilk çocukta 300, ikinci çocukta 400, üçüncü çocuk için 600 TL ödenecek.

Yani her bir anneye doğum gününde bu hediye takdim edilecek. Şimdilerde bir altın parası yapıyor. Bir manada her annenin ilk altını devletten gelecek” diye konuştu.

5 BİN AİLE UZMANI

Davutoğlu, Türkiye süratle modernleşen dinamik sosyal bir bünyeye sahip olduğunu belirterek “Şu anda 65 yaş üzeri nüfusumuz yüzde 7 civarında. Türkiye yaşlanma bakımından hızlı bir trend takip ediyor. 2023 yılında 65 yaş nüfus oranı yüzde 10’u aşacak. AB’nin bugün karşı karşıya olduğu sorunlardan biri budur” dedi.

Aile Sosyal Destek Programı’nı (ASTEP) devreye soktuklarını kaydeden Davutoğlu şöyle konuştu: “Her 500 aileye bir uzman atayacağız. Bu uzmanlar ailenin sosyal desteğini takip edecek, denetim faaliyetinde bulunacak. Yeni bir ekip oluşturuyoruz tıpkı aile hekimi gibi. Desteğe ihtiyacı olanlara, onlar bize başvurmadan biz onlara ulaşacağız. 5 bin yeni personel alacağız.”

16 hafta annelik izninin zaten bulunduğunu yeni düzenlemeyle 16 haftadan sonra buna yarım gün izin eklenebileceğini belirten Davutoğlu “Bir çocuk için iki ay süre eklenecek. Anne iki ay süreyle günde 4 saat çalışacak. İkinci çocuk için dört, üçüncü çocuk için ise altı ay ek yarım gün izin alınabilecek. Eğer çocuk prematüre ise buna iki ay daha eklenecek. Ayrıca anne eğer isterse çocuğunu 5.5 yaşına gelene kadar kısmi çalışma hakkından haftada en az 30 saat çalışmak kaydıyla yararlanabilecek” dedi.

Özel sektöre yük olmayacak

Kadının tüm bu izinlerini tam ücret alarak yapacağına dikkat çeken Davutoğlu şöyle açıkladı: “Alacağınız her tedbirin yan etkisi olabilir ama bunu önemli olan minimuma indirmek.

Bizim burada aldığımız kararda özel sektöre hiç bir yük getirmiyoruz. Yarı zamanlı dediğimizde çalışma hakkı 40 saat ise haftada 20 saati özel sektör diğer 20 saatin parasını devlet ödeyecek.

Doğum izninde derece kademe ilerlemesi yapacağız. Erkeklerin askerlikte geçirdikleri süre emekliliklerine sayılıyorsa annelerin bu izni de sayılacak.” Davutoğlu şöyle devam etti: “Bağımlılıkları azaltma da daha etkin bir mücadele yapılacak.

Çocuk destek merkezleri kurulacak. İstismara uğrayan yada uyuşturucu kullanan çocuklar burada rehabilite edilecek. Evlilik danışma merkezleri kurulacak. Bu merkezlerde evlilik danışmanları evli çiftlerle, sorunlarını göğüslemek için yardımcı olunacak.”

BAŞBAKAN Davutoğlu babaya da özel sektör dahil 5 gün doğum izni getirdiklerini belirterek “Anne, doğum esnasında hayatını kaybederse aynı hakları babaya sağlayacağız.

Anne vefatından doğacak merhamet eksikliği bebekte ortaya çıkmasın istiyoruz. Bu hakkı işçi kardeşlerimize de veriyoruz. Çocuğun yüzde 70 engelli olması durumunda ebeveynlerden birine 1 yıl içinde 10 güne kadar ek izin getiriyoruz” dedi.

Gençlere çeyiz hesabı açılıyor

BAŞBAKAN Davutoğlu gençleri evliliğe teşvik için ebeveynlerin çeyiz hesabı olacağını belirterek “Sevginin, aşkın vakti olmuyor.

Ebeveynler bu durumla planlamadan karşılaşabiliyor. Çocuklar bu hesabı 18 yaşından sonra kullanabilecek.

Ebeveyn bu hesaba ne kadar para yatırmışsa yüzde 15 de devlet verecek.

Eğer ebeveyn bu hesaba 100 bin lira yatırmışsa çocuklar evlilik cüzdanlarını gösterince devletten15 bin lira alacaklar” dedi.

mynet

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 658 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss