Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Elektriğe yeni yıl zammı
04 Ocak 2016, 14:14

Elektriğe yeni yıl zammı

Kayıp-kaçak parası faturada gizlenecek

Yılın ilk zammı elektriğe; kayıp-kaçak parası faturada gizlenecek

ASGARİ ÜCRET 1.300 LİRA OLURKEN,ZAM DAHA ÜCRETLİNİN ELİNE GEÇMEDEN ERİMEYE BAŞLADI.

DÜNYADA ENERJİ FİYATLARININ UCUZLAMASINA RAĞMEN HÜKÜMETİN ELEKTRİĞE ZAM YAPMASI DİKKAT ÇEKTİ.

Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarının ucuzladığı bir dönemde Türkiye yeni yıla elektrik zammıyla girdi. 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere sanayi elektriği yüzde 6,68, konutlarda kullanılan elektrik yüzde 3,85 oranında zamlandı. Meskenlerde kullanılan elektriğin kilovatsaati 31 kuruştan 33 kuruşa yükseldi.

Türkiye'deki 38 milyon elektrik abonesi yeni yıla elektrik zammıyla girdi. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının rekor düzeyde düştüğü bir dönemde bu zam gerçekleşti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere sanayi elektriğine yüzde 6,68, konut elektriğine yüzde 3,85 oranında zam yaptı.

Ayrıca ticarethane, aydınlatma gibi elektrik birim fiyatları da yeniden belirlendi. Konutlar için 31,04 kuruş olan 1 kilovatsaat (kWh) elektriğin birim fiyatı 33,18 kuruşa yükseldi. Zamla birlikte elektriğin kilovatsaati sanayi için 29,06 kuruş ve ticarethaneler için de 33,47 kuruş oldu.

Zamla birlikte EPDK çok önemli bir değişikliğe de imza attı. Düzenli olarak faturasını ödeyen dürüst abonelerin tepkisine neden olan kayıp-kaçak parası artık 2016'dan itibaren faturalarda yer almayacak. Düzenleme sonrası kayıp-kaçak, PSH, iletim bedeli gibi kalemler faturada "dağıtım bedeli" olarak bir başlık altında toplandı. Artık aboneler ödedikleri faturanın içindeki kayıp-kaçak tutarını bilmeyecek.

EPDK elektrik zammını sessiz sedasız yürürlüğe koydu. Zam oranları dağıtım şirketlerine sessizce gönderilirken, karar da yılbaşı gecesi basılan Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Her tarife döneminde yeni elektrik birim fiyatlarını kamuoyuna açıklayan ve yeni tarifeleri resmi internet sitesinde yayınlayan EPDK, 1 Ocak 2016 zamlarını kamuoyuna açıklamadığı gibi internet sitesine de koymadı.

Kamunun elinde olan elektrik dağıtım hizmetleri özelleştirme yoluyla şirketlere satıldı. İhaleyi kazanan şirketlerden abonelere ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti taahhüdü alındı. Şirketlere, elektrik birim fiyatlarının oluşmasında en önemli maliyet kalemlerinden biri olan kayıp-kaçağın azaltılması için hedefler verildi. Enerji Bakanlığı ve EPDK, "Özelleştirme sonrası verilen kayıp-kaçak hedefini yakalayan şirketlerin kârı kasasına koyacağını, hedefi tutturamayan şirketlerin ise zararı kendisinin çekeceğini ve bu maliyetin kesinlikle abonelere yansıtılmayacağı" açıklaması yaptı. Ancak bazı şirketler kayıp kaçak hedeflerini tutturamayınca EPDK yeni hedef belirleyip bu şirketleri zarar etmekten kurtardı. Elektrik sektöründe halen 21 elektrik dağıtım şirketi, 38 milyon 552 bin 746 aboneye hizmet veriyor.

TANER YILDIZ ‘UCUZLAYACAK' DEMİŞTİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız Ocak 2013'te TBMM'de özelleştirme sonrası şirketlerin elektrik kayıp-kaçak sorumluluğunu üstleneceğini açıklamıştı. Yıldız konuyla ilgili yazılı soru önergesine, “özelleştirme sonrası dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak oranlarını düşüreceği ve bunun da 2015 yılından itibaren faturalara indirim olarak yansıyacağı" cevabı vermişti. Yıldız ayrıca, "hedefler üzerindeki kaçak elektrik maliyetinin hiçbir şekilde tüketicilere yansıtılmayacağını" söylemişti. Ancak özelleştirme sonrası hem elektriğe zam geldi hem de Yargıtay'ın da nihai kararına rağmen kayıp-kaçak yükü abonelerin üzerinde kalmaya devam etti.

Cep telefonu vergisine 40 lira zam geldi

Resmî Gazete'de dün yayımlanan bir kararla bazı ürünlere uygulanan Katma Değer vergisi (KDV) ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oran ve asgari maktu vergi tutarları yeniden tespit edildi. Cep telefonlarının alınan vergide de 40 lira zam yapılarak 120 liradan 160 liraya çıkarıldı. Artış oranı yüzde 33 olarak hesaplandı. cep telefonuyla birlikte tütün ve alkollü ürünlerin asgari maktu vergisinde de artışa gidildi. Vergi artışı Maliye Bakanlığı'nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla gerçekleşti. Değişiklikle birlikte sigara ve tütün ürünlerinde hem maktu vergi hem de asgari maktu vergi tutarlar artmış oldu. Tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarı 0,1971 liradan 0,2210 liraya çıktı. Yine tütün ürünlerindeki maktu vergi tutarı ise 0,1866 liradan 0,2468 liraya çıkarıldı. Artış oranı ise asgari maktu vergi oranında yüzde 10,8, maktu vergi oranlarında ise 24,39 seviyesinde hesaplandı.

İSMAİL ALTUNSOY  -  ANKARA

Elektriğe yüzde 6,8 oranında zam

EPDK yetkilileri: Elektrik fiyatlarına yapılan artışın vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacağız.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı.

AA muhabirinin EPDK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, elektrik perakende satış fiyatlarındaki artış 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti.

Yeni döneme ilişkin dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme gideri bütçelerinin onaylandığını da ifade eden yetkililer, dağıtım şirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandaşa daha kaliteli hizmet sunacağını belirtti.

-"ELEKTRİKTEKİ ARTIŞIN VATANDAŞA HİZMET OLARAK DÖNMESİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Eskiyen dağıtım hatlarını yenilemenin, yeni yerleşim birimlerinin elektrik talebini karşılamanın ve özellikle de elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken EPDK yetkilileri şöyle konuştu:

"Vatandaşın bina girişine kadar ki bütün elektrik şebekesinden ve sayaçlarından dağıtım şirketleri sorumlu. Bu şebekelerdeki arızalar vatandaştan hiçbir bedel alınmadan giderilecek. EPDK, elektrik fiyatlarında artışa neden olan yatırım ve işletme gideri bütçelerinin vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gevşekliğe ve suistimale izin verilmeyecek."

EPDK geçtiğimiz günlerde dağıtım şirketlerinin şebeke üzerinden elde ettiği reklam ve kira gelirlerinin yanı sıra danışmanlık hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerinin tüketiciye indirim olarak yansımasını öngören bir karar almıştı. Bu kararın önümüzdeki süreçte elektrik fiyatlarında indirim olarak tüketiciye yansıması bekleniyor.

ahaber

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 588 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss