Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üretici Fındığını Ucuza Kaptırmıyor
15 Kasım 2015, 00:27

Üretici Fındığını Ucuza Kaptırmıyor

Fındıkta bu yıl fiyatı rekolte değil üretici belirliyor.

Üretici Fındığını Ucuza Kaptırmıyor

Fındıkta bu yıl fiyatı rekolte değil üretici belirliyor.

Arzı kısarak fiyatı 5 günde yüzde 35 yükselten üreticiler, fındığın kilosunu 20 TL'ye çıkarmayı hedefliyor. Sektör liderleri yüksek fiyatın sanayiye de yansıyacağını söylüyor

Bu yıl fındık fiyatlarının belirlenmesinde bir ilk yaşandı. Bugüne kadar fiyatın oluşmasında etkili bir faktör olan rekoltenin yerini üretici kararı aldı. Fındığını arz etmeyerek ürünün fiyatını yükselten üreticiler, sektörde bir ilke imza attı. 2014'te don ve aşırı yağışların etkisiyle rekolte düşmüş ve 400 bin ton fındık hasadı yapılmıştı. Bu da fiyatları 23 TL'ye kadar yükseltmişti. Bu yıl fındıkta 700-730 bin ton rekolte bekleniyor. Ancak üretici yüksek rekolte nedeniyle fındığı düşük fiyattan almak isteyen tüccara malını vermiyor. Bunun etkisiyle fındık fiyatları 5 günde yüzde 35 artarak 14 TL'ye kadar çıktı. Üreticiler pazardaki fiyat hareketini takip ederek fındığın kilosunu 20 TL'ye kadar çıkarmayı hedefliyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, bu oluşumda üreci birlik ve derneklerin önderlik yaptığını söyledi. Yetkin, "Bu sistemle üretici malına sahip çıktı. Bir nevi aracıya da sanayiciye de 'Mal benim, emeğimin karşılığını alacağım' mesajı verdi. Üretici malı piyasaya peyderpey sunarak fiyatı 20 TL'ye yükseltmeyi hedefliyor" dedi. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk de 2014'te üretimin yüzde 70'inin 13 TL'ye, kalan kısmın ise 23 TL üzerinde satıldığını aktardı. Arslantürk, "Bu yıl ise ürünün sadece yüzde 30'u 13 TL'ye satıldı. Üretici malını piyasaya vermiyor. Böylece fiyatı yükseltmeyi planlıyor" diye konuştu.

YÜKSEK FİYATLAR SANAYİYE YANSIR

Fındığın geçen yıla oranla daha pahalı satıldığını aktaran Arslantürk, bunun çikolata, şekerleme gibi sanayi ürünlerine de yansıyacağını bildirdi. Arslantürk, "Üretici kâr etmeli. Ancak sadece fiyat odaklı yaklaşım sürdürülebilirliği engeller. Bu arz talep yapısı bozulabilir. Sanayici bu yıl malı alır ancak seneye alternatif geliştirir" ifadelerini kullandı. 14 TL'ye satılan kabuklu fındığın çerezlik sektöründe kavurma, vergi gibi maliyetlerle 55 liraya çıktığı vurgulayan Arslantürk, bu yüksek fiyatların tüketiciyi fındıktan uzaklaştıracağını sözlerine ekledi.

BADEM, ÜZÜM FISTIK REVAÇ

Fındıktaki fiyat artışı sanayiciyi fındıklı yerine alternatif ürün gruplarına yöneltti. Şekerleme sektöründeki yeni ürünlerde üzüm, badem, fıstık gibi alternatif ürünlerin kullanımını artırdı.

DÜZ ARAZİDE 4 EĞİMLİDE 6 TL

Fındığın maliyetinin düz arazide 4, eğimli arazide 6 TL olduğunu belirten Arslantürk, bu sistemle üreticinin kârını ciddi oranla yükselteceğini vurguladı.

sabah

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 640 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss