Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çocuk biletleri indirimli olmak zorundadır
16 Eylül 2015, 13:03

Çocuk biletleri indirimli olmak zorundadır

Otobüs bileti alırken çocuk biletleri indirimli olmak zorundadır

Çocuk biletleri indirimli olmak zorundadır

Otobüs bileti alırken çocuk biletleri indirimli olmak zorundadır

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği kaynak: http://www.tuketiciyikoruma.org Genel Başkanı Öner Samanlı Vatandaşlarımızı Uyarıyor.

Otobus Yolculuklarında 0-12 Yaş %50 İndirimli..!

Otobüs firmaları 'çocuk indirimi'ni dikkate almıyor Şehirlerarası yolcu taşıyan otobüslerin çocuklara indirimli bilet vermesi zorunlu. Ancak bu durumdan haberdar olmayan aileler, ya tam bilet alıyor ya da çocuğunu kucağında taşıyarak seyahat ediyor.

Birçok firma, mecburi olmasına rağmen bilet satarken 'yolcular arasında çocuk var mı?' sorusunu sormuyor. İki yıl önce yürürlüğe giren kanuna göre, 0-12 yaşındakilere yüzde 50 indirim yapılması şart. Aynı durum engelliler için de geçerli. Yaş sınırı aranmaksızın bütün engellilerin bilet alırken ücretin yarısını ödemesi gerekiyor. Otobüs şirketleri bu konuda da sorun çıkarıyor. Kimisi engelli kartını yeterli bulmazken, bazıları 'Öyle bir uygulamamız yok, bize bildirilmedi' diyerek müracaatları geri çeviriyor. Özellikle asker sevk tarihleri, bayram tatilleri ve üniversitelerin açılış-kapanışlarında indirim almak neredeyse imkansız. Terminal müdürlükleri, haksız bir durumla karşılaşan yolcuların kendilerine şikayette bulunmasını istiyor.

Otobüslerde çocuklara yönelik indirim uygulaması iki yıldan beri uygulanıyor. 19 Kasım 2006'da yayımlanan Resmi Gazete'deki yönetmeliğe göre, şehirlerarası yolcu taşıyan firmaların 12 yaşından küçüklere indirim yapması gerekiyor. Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 48. maddesine göre 0-12 yaş çocukları için bilet talep edenlere yüzde 50 indirimli kesilmesi şartı var.

Anadolu Turizm'in Halkla İlişkiler Sorumlusu Muazzez Çetinkaya, indirimle ilgili tüm satış noktalarındaki personeli bilgilendirdiklerini ve mümkün olduğunca müşterilere çocukları için ayrı bilet isteyip istemediklerini sorduklarını bildirdi. Metro Turizm'in Antalya sorumlusu Figen Karaman ise vatandaşların indirim hakkından yararlanmak istemesi halinde bilet fiyatını yüzde 50 oranında düşürdüklerini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Terminal Müdürü Ali Öztürk de kendilerine çocuklara kesilen biletlere indirim yapılmaması ile ilgili gelecek şikâyetler hakkında gerekli işlemleri yapacaklarını belirtti.

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ

Yolcu Bileti

Madde 48 -a) Düzenli yolcu taşımalarında, yetki belgesi sahipleri ve acenteleri her yolcu için ayrı bilet düzenlemek zorundadırlar. Düzenlenen yolcu biletinde, yetki belgesi sahibi ve varsa acentesinin adı, unvanı ile bileti tanzim eden yetki belgesi sahibi veya acentesinin adresi, vergi dairesinin adı ve hesap numarası ile yolcunun adı, soyadı, kalkış ve varış yeri, koltuk numarası, hareket tarihi ve saati, taşıma ücreti, biletin seri ve müteselsil sıra numarası ve düzenleme tarihinin yer alması zorunludur.

b) Bir yolcuya bilet karşılığı satılan koltuk, bir başkasına mükerrer olarak satılamaz.

g) Yetki belgesi sahipleri, otobüs hareket saatinin yirmidört saat öncesine kadar yapılacak müracaatlarda, taşıma veya bilet ücretinin tamamını iade etmek, otobüs hareket saatinden oniki saat öncesine kadar yapılacak müracaatlarda ise altı ay geçerli açık bilet düzenlemek zorundadırlar.

h) (Ek bent :18/11/2006-26351 S.R.G. Yön/12.mad) 6 yaşın altında olan çocuklar yolcu bileti düzenlenmeksizin kucakta seyahat edebilirler. Bunlar için ayrı koltuk talep edilmesi halinde, bilet ücreti %50 indirimli düzenlenir.

ı) (Ek bent :18/11/2006-26351 S.R.G. Yön/12.mad) 6 yaş ve üzeri tüm yolcuların ayrı koltukta seyahat etmesi zorunlu olup, 6-12 yaş arası çocuklar ile yaş şartı aranmaksızın özürlüler için bilet ücreti % 50 indirimli düzenlenir.

http://www.tuketiciyikoruma.org

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 808 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss