Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Masa başında açıklanan rekolte tarlada yok!
25 Ağustos 2015, 21:22

Masa başında açıklanan rekolte tarlada yok!

Karan, bu yıl üreticilerin büyük oranda ürün kaybıyla karşılaştığını ifade etti

Masa başında açıklanan rekolte tarlada yok!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, bu yıl hasat için bahçesine giren üreticilerin büyük oranda ürün kaybıyla karşılaştığını ifade etti.

Karan, özellikle sahil kesiminde geçen yılki fındıktan eser bulunmadığını belirterek, “sahil kesiminde ürün geçen yılın üçte bir oranında” dedi. Fındık rekoltesinin çuvala girmeden belli olmadığını vurgulayan Karan, masa başında açıklanan yüksek rekolte rakamlarının bahçede bulunmadığını kaydetti.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, hasat edilen fındıkların üçte birinin ise küllenme hastalığına maruz kaldığını söyleyerek, bu yıl harmanların ve çuvallarının boş kaldığını, 12 ay boyunca fındığa umut bağlayan üreticileri zor günler beklediğini, üreticilerin hayal kırıklığıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Karan, hasat için bahçede olan üreticilere kolaylıklar dileyerek, “Geçen yıl zirai don afeti nedeniyle büyük kayıp yaşayan fındık üreticisi bu yılda beklediği ürünü alamıyor. Kim ne rekolte açıklarsa açıklasın, kim ne derse desin bu yılda fındık yok. Gerçek rekolteyi toplanan ve harmana inen üründe görmek mümkün. Harmanlar boş. Geçen yıl ortalama 3 ton fındık toplayan üreticilerin bu sene 1 ton fındığı var veya yok. Bu da gerçek rekolteyi yansıtıyor. Hiç kimse çuvala girmeyen ürün üzerinden pazarlık yapıp, üreticinin emeğine kafasına göre değer biçmesin. Bizim fındığımız değerli herkes hesabını ona göre yapsın, ona göre değer biçsin. Üreticinin dağ-bayır demeden bin bir zahmetle bir araya getirdiği ürünü üzerinden fiyat algısı oluşturmaya çalışmasın” dedi.

“ÜRÜNÜMÜZE BİZ SAHİP ÇIKMAZSAK HİÇ KİMSE ÇIKMAZ”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticilere fiyat ve emanet uyarısı yaparak, şuanda serbest piyasada dillendirilen fiyatların suni olduğunu, üreticinin aklındaki fiyatın en az 15 lira olduğunu yineledi. Karan, serbest piyasada fındık fiyatının 12 lira seviyelerinden işlem görmeye başladığını hatırlatarak, “şu anda pazarda bir alım-satım söz konusu değil. Dillendirilen fındık fiyatı suni gündemden ve piyasayı düşük bir rakamdan açmaya çalışmaktan öte bir söylem değil. Biz inanıyoruz ki, üreticimiz pazara birden ürün indirmez, ürününü emanete vermezse bu rakam en kısa zamanda üreticilerin beklentisi olan rakam seviyesine ulaşacaktır. İhtiyacı olan üreticilerimiz mecburen ürünün ucuz-pahalı satmak zorunda kalacaktır. Onlardan isteğimiz ihtiyaçları kadar olan ürünü satmaları. Öte yandan özellikle üreticilerimizden isteğimiz kesinlikle ürünlerini emanete vermeleridir. Emanete verilen her fındık, fiyat artışının önünden bir settir. Emanete verilen her fındık stokçunun ihtiyacının karşılanması demektir. Emanete verilen her fındık, bir yıllık emeğin ucuza gitmesi demektir” diye konuştu.

Giresun Ziraat Odası - Ali Kaya

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 584 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss