Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğu Karadeniz'de bir ilk
30 Haziran 2015, 02:21

Doğu Karadeniz'de bir ilk

Topraksız tarım uygulamaları Türkiye'nin her yerinde yayılmaya devam ediyor.

Doğu Karadeniz’de bir ilk

Trabzonlu üretici Hüsnü Şener’in Akçaabat ilçesine bağlı Meşeli Köyü’nde kurduğu serasında yaptığı denemeler de başarıyla sonuçlandı.

Kendi imkanlarıyla kurduğu serasında topraksız tarım yapan üretici Hüsnü Şener,kullandığı gelişmiş teknolojiyle yöre halkı için bir örnek oluşturuyor.

Topraksız tarım uygulamaları Türkiye’nin her yerinde yayılmaya devam ediyor.

Üreticiler değişik uygulamalarla kendilerini ve ürünlerini geliştirirken, daha çok verim almaya odaklanıyor. Trabzonlu üretici Hüsnü Şener’in Akçaabat ilçesine bağlı Meşeli Köyü’nde kurduğu serasında yaptığı denemeler de başarıyla sonuçlandı.

Hindistan cevizi kullanılıyor

Şener, son 1-2 senedir gerçekleştirmekte olduğu deneme üretimleri sonucu, bugünlerde verimli domatesler yetiştiriyor. Serasında gelişmiş teknolojileri kullanmaya çalışan Şener, bu sistemi tamamen kendi imkânlarıyla kurduğunu ve yaklaşık 70 bin TL harcama yaptığını söylüyor. Ürettikleri domateslerin domateslerin günlük besin ihtiyacının ‘PPM’ üzerinden bilgisayar ortamında hesaplanarak yapıldığını belirten Şener, domateslerinin yetişme sürecini şu sözlerle anlatıyor; “Seramızda topraksız domates yetiştiriyoruz. 1-2 sene önce deneme üretimini yaptık başarılı sonuç aldık. Bu yıl daha büyüğünü yaptık. Tarlalarda yetiştirilen domatese göre bunun verimi daha yüksek. Hindistan Cevizi’nin kabuğunu kullanarak domates yetiştiriyoruz. Suyu bilgisayar sistemi üzerinden veriyoruz. Her şey bilgisayar üzerinden yapılıyor, biz hiç bir şey yapmıyoruz. Sadece yaprakların dibinde filizler oluyor onları elle kesiyorum. İşçilik gerektirmiyor. Diğer domateslerle 3 defa uğraşıyorsan, bununla bir defa uğraşıyorsun. Havalar henüz iyi olmadığı için domateslerimiz tam olgunlaşmadı. Ancak birkaç haftaya bunlarda kızarıp olgunlaşır.”

Şu an 1500 domates fidesi olan Şener, sistemin kış aylarında da aynı verimi verebilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini de sözlerine ekliyor.

tarlasera.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 694 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss