Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kesin seçim sonuçları açıklandı
18 Haziran 2015, 18:37

Kesin seçim sonuçları açıklandı

7 Haziran 2015 genel seçimi kesin sonuçlarını YSK Başkanı Sadi Güven açıkladı

Kesin seçim sonuçları açıklandı

7 Haziran 2015 genel seçimi kesin sonuçlarını YSK Başkanı Sadi Güven açıkladı.

Katılımın yüzde 83 olarak gerçekleştiği seçimde AKP, CHP, MHP ve HDP'nin aldığı milletvekili sayısı da kesinleşti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2015 milletvekili kesin seçim sonuçlarını açıkladı. Buna göre, AKP 258, CHP 132, MHP ve HDP ise 80'er milletvekili çıkardı. Seçime katılım yüzde 83 olarak gerçekleşti.

Olağan itiraz sürecinin dün saat 17.00 itibariyle sona erdiğini belirten Güven Sadi, "Şu an itibariyle biz itirazları değerlendirdik. Sonuçları tespit ettik. Seçimde milyonlarca kişi emek sarf etti. Şahsım ve YSK adına emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Seçim akşamı sandık bazlı sayım, döküm cetveli, sandık sonuç tutanağını, ilçe birleştirme tutanaklarını siyasi partilerimizle paylaştık. Şuan itibariyle tüm vatandaşlarımız kendilerinin oy kullandıkları tüm Türkiye sandıklarını ıslak imzalı olarak görebileceklerdir. Ayrıca yine vatandaşlarımız sandık sonuç tutanaklarının dayanağı olan sayım, döküm cetvellerini görebilecektir. Sandık sonuç tutanaklarının birleştiği ilçe seçim kurulunun tuttuğu birleştirme tutanağını görecektir. İl birleştirme tutanağının da görülme imkanı mevcuttur. Seçim şeffaf bir şekilde ve güvenli bir şekilde yapılmıştır” diye konuştu.

GEÇERSİZ OY SAYISI 1 MİLYON 344 BİN....

Güven,konuşmasını şöyle sürdürdü: “7 Haziran 2015 Pazar günü yapılan 25. Dönem milletvekili genel seçimiyle ilgili olarak yurt içi seçim çevrelerinden gelen il birleştirme tutanaklarına ve Ankara İl Seçim Kurulundan gelen yurtdışı sandık sonuçlarıyla, gümrük kapılarından gelen sandık sonuçları uyarınca düzenlenen birleştirme tutanaklarına göre yurt içi, yurt dışı ve gümrük sandıkları dahil milletvekili seçimi genel sonucu; kayıtlı seçmen sayısı 56 milyon 608 bin 817, oy kullanan seçmen sayısı 47 milyon 507 bin 467, geçerli oy sayısı 46 milyon 163 bin 243, geçersiz oy sayısı 1 milyon 344 bin 224, seçime katılma oranı yüzde 83.92 olarak gerçekleşmiştir. 25. Dönem milletvekili genel seçimi sonucu siyasi partilerin çıkardıkları milletvekili sayısı MHP 80, HDP 80, CHP 132, Ak Parti258 olarak tespit edilmiştir. Seçimin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

SEÇİMDE EN AZ OYU HANGİ PARTİ ALDI?

Seçim sonuçlarında AK Parti, CHP, MHP ve HDP dışında en az oyu alan partiler de belli oldu. İşte en az oy alan partiler...

YSK'nın kesin sonuçları açıklamasıyla birlikte seçimlerden en az oy alan parti ortaya çıktı.

Sonuçlara göre Hak ve Adalet partisi 5 bin 116 oy alarak seçimlerde en az oy alan parti oldu. Hak ve Adalet Partisi'ni 9 bin 111 oyla Yurt Partisi, 13 bin 497 oyla Komünist Parti, 17 bin 307 oyla Millet Partisi izledi.

İşte kesin seçim sonuçları:

OTURMA DÜZENİ NE OLACAK?

HDP ve MHP'nin aldıkları eşit sayıda milletvekili, iki partinin TBMM Genel Kurulu'ndaki oturma düzenlerini de ilgilenlendiriyor.

Geleneksel olarak, partiler Genel Kurul'daki sıraları, sağdan başlamak üzere en çok vekile sahip partiden başlamak üzere paylaşıyorlar. En çok vekile sahip parti en sağdaki sıralarda otururken, diğer sıralar, yine vekil sayılarına göre TBMM'de temsil edilen diğer partilere ayrılıyor.

Siyasi kulislerde, MHP'nin HDP'yle eşit sayıda vekil çıkarmasına rağmen, yüzde olarak daha çok oy alması nedeniyle, AKP ve CHP'li vekillere ayrılmış sıralardan sonraki sıralara yerleşebileceği, HDP'li vekillerin de en soldaki sıralarda oturabilecekleri konuşuluyor.

YURTDIŞI OYLARDA İKİNCİ PARTİ HDP

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı Yurt Dışı Sandık Seçim sonuçlarına göre, 2 milyon 866 bin 979 kayıtlı seçmenden 931 bin 646'sı oy kullandı.

Bu oyların 918 bin 302'si geçerli sayıldı. Katılım oranı ise %32,50 oldu.

Seçim sonuçlarına göre Adalet ve Kalkınma Partisi oyların %50,37'sini, Halkların Demokratik Partisi %21,43'ünü, Cumhuriyet Halk Partisi %15,93'ünü, Milliyetçi Hareket Partisi ise %9,09'unu aldı.

YSK

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 2606 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Siyaset

Kılıçdaroğlu: "Ambulanstaki video kaydını hangi güç sildirdi?"

Kılıçdaroğlu: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Rabia Naz'ın şüpheli ölümü sonrası yaşananl...

AKP'li Nurettin Canikli'den Rabia Naz'ın babasına dava!

AKP'li Nurettin Canikli'den Rabia Naz'ın babasına dava! Rabia Naz cinayetinin üstünü örtmekle suçlanan AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Rabia Naz'ın babas...

Alçelik;"Ülke ekonomisi çıkmaza sürüklenmiştir"

Alçelik; Yrd.Doç.Dr.Turhan Alçelik Saadeti AKP'de buldu!

Gurbetçiler oy kullanmaya başladı

Gurbetçiler oy kullanmaya başladı Türk seçmenler, 25.Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün sandık başına gitmeye başladı

İstanbul'un 50 bağımsız adayı mizahla yarışıyor

İstanbul'un 50 bağımsız adayı mizahla yarışıyor İşte mizahi sloganlar kullanan adaylardan bazıları

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss