Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Seçim yasakları detayları
06 Haziran 2015, 14:47

Seçim yasakları detayları

Seçim yasakları nelerdir,seçim yasakları ne zaman başlıyor ve bitiyor?

Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

7 Haziran'da yapılacak Genel Seçimler için yasaklar başladı mı? Oy verme gününe kadar uygulanacak yasaklar ve detayları sizler için derledik. Seçim yasakları nelerdir,seçim yasakları ne zaman başlıyor ve bitiyor?

İşte ayrıntılar;

Yüksek Seçim Kurulu,Ak Parti'nin başvurusu üzerine siyasi partilerin mitinglerinin cumartesi günü saat 18.00'e kadar yayınlanabileceği yönünde karar aldı.

Ak Parti, YSK'ya başvuruda bulunarak, mitingler ile siyasi Reklamların cumartesi günü saat 18.00'e kadar medya organlarında yayınlanıp yayınlanmaması konusunda görüş istedi. YSK, aldığı karar ile siyasi reklamlar ile ilgili yayın yasağını değiştirmedi. Daha önce siyasi partiler seçimden bir gün önce yani cumartesi günü miting yapıyor ancak bu mitinglerin yayınıyla ilgili yasak cuma günü saat 24.00 itibariyle başlıyordu. YSK'nın kararı ile mitinglerle ilgili yayın yasağı cumartesi günü saat 18.00 olarak belirlendi.

YSK'nın kararında şu ifadeler yer aldı:

"Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 2/6/2015 tarihli, 841 sayılı yazıda; 7 Haziran

2015 tarihinde 25. Dönem Milletvekili Seçimine ilişkin olarak siyasi partiler tarafından yapılacak olan mitinglerin, siyasi reklamların vb. faaliyetlerin 6 Haziran 2015 günü saat 18.00'e kadar medya organlarında yayınlanmasının mümkün olup, olmadığı hususunda görüş istenilmiş olmakla, konu incelenerek; gereği görüşülüp düşünüldü.

1- 7 Haziran 2015 tarihinde 25. Dönem Milletvekili Seçimine ilişkin olarak siyasi partiler tarafından;

a) Miting yayınlarının 6 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar,

b) Siyasi reklamların da 5 Haziran 2015 Cuma günü saat 24.00'e kadar yayınlanabileceğine,

2- Karar örneğinin Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığına gönderilmesine, 2/6/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi"

Seçim Günü Alkol ve Silah Yasağı

Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak. Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak adli para cezasına hükmolunacak. Seçim propaganda matbuatlarının yayınlanması veya ilanına mani olanlar ya da bunları tahrip edenler 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Oy verme sırasında seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden veya oy veren kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya veren kişi ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Mükerrer oy kullanan veya vermeye teşebbüs eden kişiler de aynı şekilde cezalandırılacak. Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını tamamen ya da kısmen değiştirenlere sahte tutanak tanzim edenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis verilecek. Suç, resmi görevliler tarafından işlenirse ceza arttırılacak.

73 milyon 988 bin oy pusulası

Oy verme işlemi sırasında YSK tarafından hazırlanan ve "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası, filigranlı sarı renkli zarflar ve "Tercih" veya "Evet" mührü kullanılacak.

33 gümrük kapısında kullanılmak üzere 897 bin, yurt dışındaki 112 temsilcilik için 2 milyon 917 bin 200, yurt içindeki pusulalar ve yedekler dahil toplam 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırılacak.

Oy verme saatleri

Seçmenler, tüm yurtta,7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

haberler

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 575 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss