Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Seçmen sorgulama
28 Mayıs 2015, 22:42

Seçmen sorgulama

Nerede oy kullanacağım? Sorusunun cevabını sizler için detaylarda açıklıyoruz

Seçmen sorgulama

Nerede oy kullanacağım? Sorusunun cevabını sizler için detaylarda açıklıyoruz.

Seçmenler 7 Haziran günü 2015 Genel Seçimi için sandık başına gidecekler. Ancak nerede oy kullanacağını bilmeyen vatandaşlar YSK online seçmen sorgulama ekranından tüm seçim bilgilerini görebilirler. Yurt içi seçmen sorgulama ve yurt dışı seçmen sorgulama sayfasından nerede oy kullanacağım bilgilerinize detaylarda verdiğimiz bağlantı ile erişebilirsiniz. İşte Nerede oy kullanacağım sorusunun cevabı ve YSK online seçmen sorgulama ekranı.

NEREDE OY KULLANACAĞIM? (Tıklayınız)

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı sandık bilgisine göre nerede oy kullanacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar dijital platformdaki seçmen sorgulama hizmetini kullanabiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sayfasındaki bu seçmen sorgulama ekranından nerede oy kullanacağını öğrenmek isteyen vatandaşların 'T.C. kimlik numarası', 'nüfusa kayıtlı olduğu sıra no', 'nüfusa kayıtlı olduğu il' ve sayfa içerisinde güvenlik önlemi olarak verilen 7 haneli resim doğrulama kodunu girmeleri yeterli oluyor.

Dijital platformda yapılabilen bu seçmen sorgulama işlemini mobil olarak da yapabilme imkanı bulunuyor. Vatandaşlar Yüksek Seçim Kurulu'nun hizmete açtığı YSK Çağrı Merkezi'ni arayarak sandıkla ilgili olarak merak ettiği tüm konulara ilişkin ayrıntılı bilgiler alabiliyor. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaşayan seçmenler tarafından kullanılabilen bu mobil çağrı merkezi 7 gün 24 saat hizmet verirken, vatandaşların sandık bilgisini alabilmeleri için cep telefonlarının arama bölümünden '444 99 75' numarasını aramaları gerekiyor.

2015 SEÇİM TAKVİMİ

1 Şubat 2015 tarihinde YSK seçim takvimini açıklamıştır. Buna göre takvim aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

24 Mart: Siyasi partiler, ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinlik kazandıracak.

27 Mart: Tutuklu, taksirli suçlardan hükümlü ve muhtarlık bölgesi askı listeleri askı listeleri askıdan indirilecek. İnternette YSK'nın sitesinden yapılabilen bina bazında seçmen kayıtları sorgulanmasının son günü.

29 Mart: Seçmen listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.

3 Nisan: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacı ile YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirilecek.

7 Nisan: Bağımsız olarak milletvekili adayı olacaklar için il seçim kurullarına başvurularda son gün.

15 Nisan: Milletvekili seçimleri için geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayınlanacak. Geçici aday listelerine itirazlar il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılmaya başlanacak.

16 Nisan: Geçici aday listelerine yapılacak itirazlar için il seçim kuruluna başvuru son günü.

19 Nisan: Milletvekili geçici aday listelerine karşı yapılan itirazların il seçim kurullarınca verilen kararlara yönelik itirazların YSK'ca karara bağlanmasının ve milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin YSK'ya bildirimi yapılması gereken son gün.

24 Nisan: Bağımsız adaylar ve siyasi partilerin seçim çevreleri bazında milletvekili kesin aday listeleri, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve seçim bölgelerindeki illerde ilan edilecek.

8 Mayıs: Gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacak.

23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirilecek.

28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

1 Haziran: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak. Dağıtılmayanlar ise ilçe seçim kurulları başkanlıklarına geri teslim edilecek.

 6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek, seçim yasakları seçim günü YSK'nın açıklayacağı saate kadar sürecek.

7 Haziran: Oy verme günü.

Seçim yasakları başladı

7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları yarından (28 Mayıs) itibaren başladı.

RTÜK, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere ilişkin kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlere ilişkin yayın yasaklarının yarın başlayacağını duyurdu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararlarının, seçim döneminde yapılacak yayınlara ilişkin hususları ayrıntılı olarak düzenlendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"YSK'nın 236 ve 290 sayılı kararları çerçevesinde oy verme gününden önceki on günlük süre yarın başlayacak olup, 28 Mayıs Perşembe gününden itibaren 6 Haziran Cumartesi günü saat 18.00'e kadar yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaklanmıştır.

Ayrıca, 'Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere hadim cemiyetler ve Bankacılık Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması' yasaklanmıştır. Medya hizmet sağlayıcıların dikkatine önemle sunulur."

Asker kaçakları oy kullanabilecek mi?

Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliğinden, yoklama kaçağı veya bakaya olarak aranan yükümlülerin, genel seçimlerde oy kullanmalarına engel bir durumun söz konusu olmadığı bildirildi.Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliğinden, yoklama kaçağı veya bakaya olarak aranan yükümlülerin, genel seçimlerde oy kullanmalarına engel bir durumun söz konusu olmadığı bildirildi.

Genel Sekreterlikten yapılan yazılı açıklamada, 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 30 ve 47'nci maddeleri gereği, yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranmasının, İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında 04 Aralık 2012 tarihinde imzalanan protokole göre yürütüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, 7 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek genel seçimlerde yoklama kaçağı veya bakayaolarak aranan yükümlülerin oy kullanmalarına engel bir durumun söz konusu olmadığı vurgulanırken, "Bu durumdaki yükümlüler hakkında en fazla bir tutanak tutulabilir. Bu durumda kendilerine en yakın askerlik şubesine müracaat etmeleri hususunda ilave ek süre verilecektir. Vatandaşların demokratik haklarını kullanması her şeyden öndedir" denildi.

2015 Genel Seçim Sonuçları sayfamızdan seçim gününde sonuçları takip edebilirsiniz.

2015 Genel Seçim Haberleri ile ilgili tüm gelişmeleri sayfamızdan okuyabilirsiniz.

AK Parti 2015 Milletvekili Adayları Listesi

CHP 2015 Milletvekili Adayları Listesi

MHP 2015 Milletvekili Adayları Listesi

HDP 2015 Milletvekili Adayları Listesi

Diğer Partilerin 2015 Milletvekili Adayları Listesi

AK Parti Seçim Beyannamesi

CHP Seçim Beyannamesi

MHP Seçim Beyannamesi

HDP Seçim Beyannamesi

Diğer Partilerin Seçim Beyannamesi

Nerede oy kullanacağım sorusunu soran vatandaşlar haberimizden cevabını öğrenebilirler. Genel Seçimler için artık çok az bir zaman kaldı. Peki hangi sandıkta oy kullanacaksınız? Vatandaşlar 7 haziran günü sandık başında olacak. Oy kullanacakları yerleri YSK Seçmen Sorgulama ekranından görebilecekler. İşte nerede oy kullanacağım bilgisi ve YSK online seçmen sorgulama sayfası.

ysk.gov.tr

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 939 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss