Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gurbetçiler oy kullanmaya başladı
09 Mayıs 2015, 19:33

Gurbetçiler oy kullanmaya başladı

Türk seçmenler, 25.Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün sandık başına gitmeye başladı

Gurbetçiler oy kullanmaya başladı

Avrupa'da yaşayan Türk seçmenler, 25.Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün sandık başına gitmeye başladı.

Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Danimarka'da seçmenler TSİ 11.00'den itibaren oy kullanmaya başladı. Avrupa'da sandık kurulacak diğer ülkelerdeki seçimler ise ilerleyen günlerde yapılacak.

2.5 milyon kişinin oy kullanması bekleniyor

Yurtdışında 31 Mayıs'a kadar devam edecek milletvekili genel seçimi için Avrupa'da 57 noktada yaklaşık 2 buçuk milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı seçiminde uyguladığı, yurtdışı temsilciliklerde randevuyla oy kullanma prosedürünü iptal eden Yüksek Seçim Kurulu, genel seçimde oy kullanma tarihlerini ülkelerdeki seçmen yoğunluğuna göre belirledi.

Oy kullanılacak temsilcilikler

YSK'nın aldığı karar uyarınca, Almanya'da 13, Fransa'da 6, Yunanistan'da 4, Avusturya, Bulgaristan ve İsviçre'de 3'er, İngiltere, İtalya, Belçika, Hollanda, İspanya, Romanya ve Ukrayna'da 2'şer temsilcilikte oy verilebilecek. Avrupa'daki diğer ülkelerde ise birer temsilcilikte oy kullanılacak.

Avrupa'daki ülkelerde oy kullanma tarihleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre'de 8-31 Mayıs'ta 24 gün, Norveç'te 22-31 Mayıs'ta 10 gün, Romanya'da 28-31 Mayıs'ta 4 gün, Bulgaristan, Hollanda, İtalya'da 29-31 Mayıs'ta 3 gün, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Makedonya, Yunanistan'da 30-31 Mayıs'ta 2 gün, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İrlanda, İspanya, İsveç, Kosova, Macaristan, Polonya ve Ukrayna'da 31 Mayıs'ta bir gün.

En fazla seçmen Almanya'da

Yurt dışında en fazla Türk seçmen Almanya'da yaşıyor. Almanya'da 1 milyon 404 bin 987 kişi, Fransa'da 311 bin 796, Hollanda'da 242 bin 993 seçmen bulunuyor.

"Tercih" ve "Evet" mührü

Oy verme işlemi sırasında YSK tarafından özel imal ettirilen ve "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası ile YSK tarafından hazırlanan filigranlı sarı renkli zarflar ve "Tercih" veya "Evet" mührü kullanılacak. Yurtdışındaki sandık kurulları, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra kaç kişinin oy kullandığını belirleyecek ve oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek.

Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işlemlerinin sona erdiği gün belirli bölgelerde toplanacak ve daha sonra uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Oylar, Türkiye'den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak. Yurtdışında kullandırılan oylar, 7 Haziran'da Türkiye'ye ulaşmış olacak ve yurt içindeki oylarla açılıp sayılacak.

500'ün altında ise sandık kurulmayacak

Yurtdışında Türk nüfusunun 500'ün altında olduğu yerlerde sandık kurulmayacağı için yurt dışındaki 2 milyon 866 bin 940 kayıtlı seçmenden 2 milyon 848 bin 652'si oy kullanabilecek. 89 temsilcilikte kayıtlı 18 bin 288 kişi bulundukları ülkelerde oy kullanamayacak. Seçmenlerin oy kullanacakları yerler YSK’nın internet sitesi üzerinden sorgulanabiliyor.

Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı Edirne'nin Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli ve Pazarkule, Kırklareli'nin Dereköy gümrük kapılarına gelen vatandaşlar, genel seçim... 

Almanya

Almanya'da bulunan 1 milyon 404 bin 987 seçmen oylarını Berlin, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Köln, Düssedorf, Münih, Mainz, Nürnberg, Stuttgart, Karlsruhe, Essen ve Münster başkonsolosluklarınca belirlenen yerlerde kullanacak. Tüm Almanya'da bugün başlayacak oy verme işlemi 31 Mayıs'a kadar TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Fransa

Fransa’da yaşayan 311 bin 796 seçmen, kayıtlı oldukları Paris, Strasbourg, Marsilya, Lyon, Nant ve Bordo başkonsolosluklarında, bugünden itibaren 31 Mayıs'a kadar oy kullanacak. Oy verme işlemi TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Belçika

Belçika'da 131 bin kayıtlı seçmen, milletvekili genel seçimi için oy kullanmaya başladı. Seçmenler, Brüksel ve Anvers başkonsolosluklarında kurulan üçer sandıkta bugünden itibaren 31 Mayıs'a kadar TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında oy verebilecek. Hafta sonları sandık sayısı Brüksel Başkonsolosluğunda 6'ya ve Anvers Başkonsolosluğunda 4'e yükselecek.

Avusturya

Kayıtlı seçmen sayısının yaklaşık 107 bin olduğu Avusturya'da, Viyana, Salzburg ve Bregenz'de toplam 8 sandık kuruldu. Avusturya'da seçimler bugünden itibaren 31 Mayıs'a kadar sürecek ve TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında kullanılacak. Viyana'da hafta içi 4, hafta sonu 5 sandık kurulacak.

İsviçre

İsviçre'de de 91 bin 647 seçmen sandık başına gidecek. Seçmenler bugünden itibaren 31 Mayıs'a kadar TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği kançılarya binasında iki, Zürih Başkonsolosluğunda dört, Cenevre Başkonsolosluğunda bir sandıkta oylarını kullanabilecekler.

Danimarka

Seçmenler Danimarka'da da Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği tarafından belirlenen yerde oylarını kullanacaklar. Danimarka'daki oy verme işlemleri 31 Mayıs'a kadar devam edecek.

Hollanda

Hollanda'da oy verme işlemi 29, 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Genel seçimde, Hollanda'da bulunan 242 bin 993 seçmenden yaklaşık 175 bininin ikamet ettiği Rotterdam Başkonsolosluğu bölgesinde 50, yaklaşık 66 bin seçmenin bulunduğu Deventer Başkonsolosluğu bölgesinde ise 20 sandık kurulacak.

Birleşik Krallık

Türk seçmenler, Birleşik Krallık'ta iki şehirde, Londra ve Edinburgh'da oy kullanacak. Oy verme işlemi 30-31 Mayıs tarihlerinde 2 gün sürecek. Londra Başkonsolosluğuna kayıtlı Türk vatandaşları Olympia Sergi ve Konferans Merkezi'nde, Edinburgh Başkonsolosluğuna kayıtlı vatandaşlar ise Edinburgh Başkonsolosluğu çalışma ofisinde oy kullanabilecek. Birleşik Krallık'ta kayıtlı 84 bin 559 seçmen bulunuyor.

İtalya

Vatandaşlar 13 bin 591 kayıtlı seçmenin bulunduğu İtalya'da, iki oy merkezinde seçime katılacak. Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği Konsolosluk biriminde ve Milano Başkonsolosluğunda kurulacak sandıklarda oy verilebilecek. Ülkede oy verme işlemleri 29-30-31 Mayıs tarihlerinde 3 gün boyunca sürecek.

Yunanistan

Yunanistan’da ikamet eden Türk vatandaşları, Atina-Pire, Selanik, Gümülcine ve Rodos başkonsolosluklarında kurulacak 4 sandıkta 30-31 Mayıs tarihlerinde oy kullanabilecek. Yunanistan'da, 9 bin 99 kayıtlı seçmen bulunuyor.

İspanya

İspanya'da 2 bin 307 kayıtlı Türk seçmen bulunuyor. Bin 469 seçmenin kayıtlı olduğu Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği ile 838 seçmenin bulunduğu Barselona Başkonsolosluğunda yapılacak oy kullanma işlemleri 31 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek. Madrid ve Barselona'da ikişer sandık kurulacak.

PARİS/AA

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 2315 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Siyaset

Kılıçdaroğlu: "Ambulanstaki video kaydını hangi güç sildirdi?"

Kılıçdaroğlu: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Rabia Naz'ın şüpheli ölümü sonrası yaşananl...

AKP'li Nurettin Canikli'den Rabia Naz'ın babasına dava!

AKP'li Nurettin Canikli'den Rabia Naz'ın babasına dava! Rabia Naz cinayetinin üstünü örtmekle suçlanan AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Rabia Naz'ın babas...

Kesin seçim sonuçları açıklandı

Kesin seçim sonuçları açıklandı 7 Haziran 2015 genel seçimi kesin sonuçlarını YSK Başkanı Sadi Güven açıkladı

Alçelik;"Ülke ekonomisi çıkmaza sürüklenmiştir"

Alçelik; Yrd.Doç.Dr.Turhan Alçelik Saadeti AKP'de buldu!

İstanbul'un 50 bağımsız adayı mizahla yarışıyor

İstanbul'un 50 bağımsız adayı mizahla yarışıyor İşte mizahi sloganlar kullanan adaylardan bazıları

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss