Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
103 bin esnaf kepenk indirdi
29 Nisan 2015, 18:39

103 bin esnaf kepenk indirdi

103 bin esnaf çareyi dükkâna kilit vurmakta buldu

103 bin esnaf kepenk indirdi

Ekonomik kriz ülkeyi sarsıyor.Büyüme azaldı işsizlik,vatandaş ve şirket borcu arttı,103 bin esnaf çareyi dükkâna kilit vurmakta buldu.

İşsizler ordusu büyüyor

Ekonominin bel kemiği küçük ve orta ölçekli esnaftaki kan kaybı hızlandı. SGK verilerine göre 103 bin esnafın iflası nedeniyle ocakta 182 bin kişi, sayısı 5.8 milyona dayanan işsizler ordusuna katıldı. Kayıtlı istihdam ve esnaf sayısının azalması ekonomik krizin ayak sesleri olarak yorumlanıyor.

Korku veren rakamlar

Türk Lirası nisanda dolar karşısında en çok değer kaybeden para oldu. İşsizlik, ocakta bir önceki aya göre 0.4 artıp yüzde 11.3 oldu. Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3.5’ten 3’e revize ederken vatandaşın ödeyemediği kart borcu şubatta 13.2 milyar liraya çıktı

Ekonomideki durgunluk kredi geri ödemelerindeki aksamalar  kepenk indiren esnaf sayısını her geçen gün artırıyor. SGK verilerine göre son 4 aylık dönemda yaklaşık 103 bin esnaf kepenk indirdi. Kapanmalar sonucunda ocak ayında 182 bin kişi işsiz kaldı. Vatandaşın 260 milyar TL’yi, şirketlerin de 163 milyar doları aşan borcunun ardından  ekonominin bel kemiği olarak ifade edilen küçük ve orta ölçekli esnaftaki kan kaybı da hızlandı.

Talepteki durgunluk TL’nin dolar karşısındaki yüzde 15 değer kaybı, kredi geri ödemelerindeki aksamalar  kepenk indiren esnaf sayısını her geçen gün artırıyor. SGK verilerine göre son 4 aylık dönemde yaklaşık 103 bin esnaf kepenk indirdi. Kapanmalar sonucunda ocak ayında 182 bin kişi işsiz kaldı. Ekonomideki daralma, en büyük tahribatı istihdam cephesinde yapıyor. İşsizler iş bulamazken çalışanlar da işini kaybetmeye başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre bir ayda 182 bin kişi işini kaybetti. 2014 Aralık döneminde 13 milyon 240 bin olan SSK’lı çalışan sayısı, 2015 Ocak döneminde 13 milyon 58 bin kişiye geriledi. ’Ekonominin bel kemiği’olan küçük esnaftaki kan kaybı da sürüyor. Son 4 ayda 103 bin esnaf işyerini kapattı. Uzun yıllardan beri düzenli artan kayıtlı istihdamın keskin bir düşüş göstermesi ve esnaf sayısının hızla azalması, ekonomik krizin ayak sesleri olarak yorumlanıyor.

182 bin kişi işini kaybetti

Sanayide çarkların yavaşlaması piyasadaki hareketliliği azaltıyor. Piyasanın bozulmasıyla işsizler çalışamazken, çalışanlar da işini kaybediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre bir ayda işini kaybeden kişi sayısı 182 bine ulaştı. 2014 Aralık döneminde 13 milyon 240 bin olan SGK kapsamındaki çalışan sayısı, 2015 Ocak döneminde 13 milyon 58 bin kişiye düştü. 182 bin kişinin işini kaybetmesiyle devlet 82 milyon lira prim ve gelir kaybına uğradı. 2014 Ekim ayında 2 milyon 924 bin olan esnaf sayısı, ocak ayında 2 milyon 821 bine geriledi. İşyerini kapatan küçük esnaf, istihdamdaki daralma nedeniyle iş bulmakta da güçlük çekiyor. Sayıları 5,8 milyona dayanan işsizler ordusuna katılıyor. Uzmanlar, küçük esnafın desteklenmesine yönelik ciddi adımlar atılmaması halinde tablonun önümüzdeki yıllarda çok daha kötüleşebileceğini belirtiyorlar. Küçük ve orta ölçekli esnafın yok olması, gelir dağılımını olumsuz etkilediği gibi sermayenin belirli ellerde toplanmasına da yol açıyor.  Sigortalı çalışan sayısının 182 bin kişi azalması, devlete önemli bir maliyet de getirdi. İşveren, her bir çalışan için asgari ücret üzerinden hesaplandığında bile aylık 354 TL sosyal güvenlik primi, 36 TL de İşsizlik Fonu primi ve 63 TL Gelir Vergisi ödüyor. Buna göre her çalışan için devletin kasasına aylık 453 TL giriyor. 182 bin kişinin işini kaybetmesi nedeniyle bir ayda devletin kaybı yaklaşık 82 milyon TL oldu.

Dolar borcu

Küresel finansal kriz dönemindeki parasal genişleme ile ABD dışı şirketler ve hükümetlerin dolar borçlarını iki katına çıkarttığına işaret eden uzmanlar, FED’in faizleri artırmasıyla iflaslar ile birlikte piyasadaki güvende ciddi azalma yaşanabileceğine dikkat çekti.

Finansal kriz yıllarında ABD dışı şirketler ve hükümetlerin dolar borçlarını, sıfıra yakın faizden ve dolar kurundan faydalanmak için iki katına çıkarttığını belirten uzmanlar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri artırmasıyla iflaslar, dalgalanmalar ve piyasadaki güvende ciddi azalmalar olmasını bekliyor. Türkiye’deki şirketlerin de 163 milyar doları aşan borcu kurdaki yükselme ile birlikte  ekonominin bıçak sırtında seyretmesine neden oluyor.

yeniçağ

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 581 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss