Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Nükleer tehlike yasallaştı!
11 Nisan 2015, 23:26

Nükleer tehlike yasallaştı!

Mersin'i Ruslar'a,Sinop'u Japonlar'a verdik

Nükleer tehlike yasallaştı!

Mersin'i Ruslar'a,Sinop'u Japonlar'a verdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan nükleer santral yasasını onayladı. Türkiye’de nükleer santral yapılmasına yönelik tasarı, TBMM kapanmadan bir gün önce gece yarısı yasalaştı. Mersin’deki Akkuyu ve Sinop İnceburun’a, yapılan anlaşmalar kapsamında Ruslar ve Japonlar tarafından nükleer santral kurulacak. Türkiye’de 79 ilde elektrik kesintisinin yaşandığı günün gecesinde Meclis, Türkiye’de nükleer santral kurulmasına yönelik bir kanun tasarısını yasalaştırdı. Yapılan oylamada 191 milletvekili oy kullandı. 10 ret oyuna karşı 181 evet oyu ile tasarı kanulaştı.

NÜKLEER SANTRAL DEVLETİ

CHP Grup Başkanvekili ve Sinop milletvekili Engin Altay Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada ” Uluslararası nükleer lobilerin rant tuzağına düşenler, ileride yargı önünde hesap verecekler” dedi ve şunları söyledi,:

” Çernobil, Fukuşima başta olmak üzere, dünyada, Atom Enerjisi Kurumu kaynaklarına göre 205 tane bir kaynağa göre de 611 tane irili ufaklı nükleer kaza olmuş. Yani sıfır güvenlikli dev bir felaket projesi… Japonya’yla Sinop için ve Rusya’yla Mersin Akkuyu için yaptığınız anlaşmalar enerjide Türkiye’nin en büyük sorunu olan dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik değil, bilakis enerjide dışa bağımlılığı çok daha fazla artıdan, çok daha faza büyüten anlaşmaları içermekte. Yapılan anlaşmaların özü şudur: Mersin Akkuyu’da ve Sinop İnceburun’da tıpkı Vatikan gibi bağımsız bir nükleer santral devleti olsun. Elin Japon’una, Rus’una diyorsunuz ki: Sen gel, dünyada hiç denenmemiş, test edilmemiş bir teknolojiyi kur. Türkiye’deki uranyum rezervi bin megavatlık bir santrale otuz sene yeter. Nükleer serpinti il sınırlarını aşan bir şey… Sinop, Kastamonu, Samsun, Çorum belki… Çernobil’deki Sinop’a sirayet ettiyse Sinop’taki de bir ters rüzgârla Ankara’ya gelir. Bir kaza sonrası ‘İşin fıtratı’mı denecek”

ÜÇ BEŞ DEĞİL BİN YILLIK TEHLİKE

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da ‘şunları söyledi:

”Akkuyu için sahte imzalı ÇED raporunu TBMM’ye taşıdım ve Çevre Bakanı’na sordum. Yanıt gelmedi. Bu raporla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Dava açtık. Hiç biri sonuçlanmadı henüz. AKP her koşulda nükleer inadını sürdürüyor. 38 yıldır Mersin halkı direniyor, direnmeye de devam edecek. Yapılan anlaşmalarda nükleer enerji atıklarının ne olacağı sorusunun yanıtı bulunumuyor. Halka yalan söylüyorlar. Nasıl taşınacak bu atıklar. Deniz yoluyla Rusya’ya o mesafeden mümkün değil. Uluslararası anlaşmalar gereği hava yoluyla da taşınamıyor. Kara yolu sorunlu. Üç beş yıl değil bin yıldan bahsediyoruz. Nüükler atıkların salınımı devam ediyor. Ne için bu risk. Türkiye nükleer çöplük haline gelebilir. Böyle bir risk var. Astarı yüzünden pahalı. En büyük silah para ve diplomasidir. Nükleere ihtiyaç yok. Bilim insanları hayır diyor bunlar nükleer ile oynuyor” dedi.

BAŞAK KAYA/ SÖZCÜ/ANKARA

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 664 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss