Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Patates 5 TL sınırında
08 Nisan 2015, 13:35

Patates 5 TL sınırında

Depolar dolu,tüccarlar rant peşinde

Patates 5 TL sınırında

Patatesi don vurunca fiyatlar arttı, pazarda kilosu 3.5-4 liraya çıkarken, kimi marketlerde kilosu 4.99 ile neredeyse 5 lira oldu. Aşırı yağmur etkisiyle yeni patatesin gecikecek olması fiyatları daha da artırabilir.

Nafiz Varışlı, 20 yıllık pazarcı ve birkaç yıldır sadece patates ve soğan satıyor. Varışlı son bir ayda patates fiyatlarında ciddi artış olduğunu söylüyor, endişesi geçtiğimiz yılki gibi fiyatların yeniden 5 TL olması. Varışlı’nın geçen hafta kilosunu 3 liraya sattığı patates, bu hafta 3.5 liraya pazarda. Al Jazeera’ye konuşan Varışlı’ya göre patatesi don vurdu, yeni patates çıkana kadar fiyatlar yükselir:

Pazarcı Nafiz Varışlı yükselen patates fiyatıyla satışların düşmesinden yakınıyor.

“Halde fiyatlar yüksek. Halde patatesin kalitesine göre kilosu 2-3 arasında değişiyor. Biz de kalitesine göre 3.5-4 arasında satıyoruz. Bu vatandaş için yüksek bir fiyat. Bu fiyatlarla satış yapmak zor.”

Pazarda kilosu 3.5 TL’ye ulaşan patatesin fiyatı, marketlerde ise 5 liraya yaklaştı, İstanbul’daki marketlerde patates filesinin kilosu 4.99 liraya kadar çıkıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı üretici-market fiyatlarında Şubat ayında fiyatı en çok artan ürün patates olmuştu. Mart ayında da patatesteki yükseliş sürdü. TÜİK'in Mart ayı enflasyon rakamlarına göre patates yüzde 21,25 ile fiyatı en çok artan dördüncü ürün. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar bu artışı şöyle açıklıyor:

“2014'te yaşanan dondan etkilenen ürünlerden biri de patates. Özellikle Ödemiş’te dondan zarar gören patateste yaşanan kayıp, fiyatlara yansımıştır. Don nedeniyle patates fiyatlarında özellikle Şubat ayında artış yaşandı.”

"Suriye ve Irak'a ihracat arttı"

İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan da hava şartları nedeniyle üretim sorunları yaşandığını söylüyor. Al Jazeera’ye konuşan Dayan Suriye’deki savaş nedeniyle orada üretimin durduğunu, bölgeye ihracatın arttığını, bunun da iç pazarda satılan patatesi kıstığını anlatıyor.

İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Muhittin Baran da fiyatlardaki yükselişte Suriye ve Irak etkisini vurguluyor:

“Patatesin yükselmesinin sebebi tamamen üretimle ilgili. Irak ve Suriye’de savaş olunca buradan patates oraya gidiyor, kamplar için patatese talep var. Benim Ukrayna’da da işlerim var. Ukrayna’dan da Irak’a patates dolu 20-30 tır çıkıyor. 10 ay önce halde 70-80 kuruşa sattığımız patatesin kilosu şimdi 2-2.5 TL’ye çıktı.”

Patateste geçtiğimiz yıl da fiyatlarda ciddi oranda bir yükseliş yaşanmış, patatesin kilosu 5 liraya çıkmıştı. Geçen yılki yükselişte patatesteki üretim azlığı etkiliydi. 2013’te patates üretimi yüzde 18.2 azaldı. 2013’te patates eken çiftçi azaldı, rekolte düştü ve başlangıçta yüksek bir fiyat oluştu. Fiyat yükselince fiyatların daha da artacağı beklentisiyle depocuların malı ellerinde tuttu.

"Depolar dolu, tüccarlar rant peşinde"

2014’te ise üretim bir önceki yıla göre yüzde 5 artış gösterdi. Üreticiler piyasada patates sorunu olmadığı görüşünde. Türkiye’de üretilen patatesin yüzde 80’ini depolayan Nevşehir Ziraat Odası'nın eski başkanı Mustafa Ekiz’e göre depolarda mal var, patatesin depo çıkış fiyatı 2 TL civarında. Al Jazeera’ye konuşan Ekiz aracıların don olayını bahane ederek fiyatta spekülasyon yaptığını düşünüyor:

“Stokta mal var. Şu an gördüğümüz bu seneki en yüksek fiyat. Söylentiler fiyat yükseltti, ortada satış yok.”

Yeni patates gecikecek, fiyat artabilir

Ekiz bu yıl Ödemiş’te yaşanan don ve aşırı yağmurların yarattığı etkiyle yeni patatesin gecikeceğini de vurguluyor. Bu da patatesin daha da pahalanmasına yol açabilir:

“Normalde nisan ayının 15’inde söküm yapılır ama şimdi aşırı yağmurlardan dolayı söküm yok. Bu nedenle yeni patates gecikecek.”

Türkiye'de üretimin merkezi Niğde'nin Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da üretimde bir sıkıntı olmadığını, Aralık'taki don etkisiyle 200 bin tona yaklaşan bir kayıp olduğunu söylüyor. Al Jazeera'ye konuşan Kenar, donun fiyatları bu çok fazla yukarı çekemeyeceğini belirterek, aradaki tüccarların para kazandığını savunuyor. Kenar'a göre patates üretiminde sorun yok, aracılar rant elde ediyor.

Türkiye'de en çok patates Niğde, İzmir, Konya, Afyonkarahisar ve Kayseri'de üretiliyor. Türkiye 2013'te 3 milyon 948 bin ton patates üretti. 2014'te üretim 4 milyon 166 bin tona çıktı. Mart ayında başlayan yeni ekimlere ilişkin Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar patateste planlı ve sürdürülebilir bir üretimin şart olduğunu vurgulamış, üretim miktarı ve fiyatlardaki istikrarsızlığın hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini söylemişti.

Al Jazeera

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 787 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss