Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Özelleştirme ve gericileştirme eğitimi çökertiyor
26 Mart 2015, 14:45

Özelleştirme ve gericileştirme eğitimi çökertiyor

Kamusal, parasız,bilimsel ve laik eğitim hakkından tüm yurttaşlarımızın yararlanabilmesi mutlaka sağlanmalı,inanç alanı ile eğitim alanı birbirine karıştırılmamalıdır

ÖZELLEŞTİRME VE GERİCİLEŞTİRME UYGULAMALARI EĞİTİM SİSTEMİNİ ÇÖKERTİYOR

Eğitimin niteliğini yükseltmek ve çocukların özgür, akılcı ve sorgulayan bireyler olarak yetiştirilmesi için hiçbir bir adım atmayan siyasi iktidar, “dindar ve kindar nesil” yetiştirme hedefine uygun olarak ortaçağ eğitim anlayışını yaygınlaştırmaya hızla devam etmektedir.

AKP iktidarının 4+4+4 olarak adlandırılan ucube yasa ile öğrencileri cemaatlerin ve tarikatların kucağına iterek çağdaş, bilimsel, akılcı laik eğitim sistemini okullardan kapı dışı etmesi; her gün okullarımızda karşılaştığımız yeni bir gerici uygulamayla kendini göstermektedir. Son olarak Kayseri’deki Hacı Sami Boydak İlkokulu ve Ortaokulu’nda gerçekleştirilen nevruz etkinliklerinde, ilkokul çocuklarının ellerinde bıçakla kurban kesme oyunu oynaması eğitim sisteminin geldiği nokta açısından çarpıcı bir örnektir.

Öte yandan her okulda mescit açma zorunluluğunun getirilmesi, anaokulu dahil ortaokullarda ve liselerde başörtüsünün serbest bırakılması, AİHM’nin zorunlu din dersleri ile ilgili kararına rağmen seçmeli din derslerinin ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflar ve anaokullarında dayatılması,  okulların imam hatibe dönüştürülmesinden istenen sonuç alınamaması üzerine normal okullar içinde imam hatip şubelerinin açılması, anasınıfı öğrencilerinin cami gezilerine götürülmesi, öğrencileri imam hatiplere yönlendirme uygulamaları, belirli gün ve haftalara dini günlerin eklenmesi ve 19. Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlar, bilimsel ve laik eğitime karşı olan cemaat ve tarikatların denetiminde olan sözde bazı hayır kurumlarının okullarda para toplayarak çocukları haraca bağlaması, eğitimin “tek din, tek mezhep” anlayışına göre nasıl biçimlendirildiğini ortaya koymuştur.

Cumhuriyetin hiç bir iktidarı döneminde eğitim sistemi bu kadar siyasileşmemiş ve böylesine bir kadrolaşmaya sahne olmamıştır. Eğitim sistemi aklın, bilimin ve sanatın ışığında değil, dogma, hurafe ve dayatmalar içinde yönetilmektedir. Siyasal iktidarın elinde bir oyuncak haline gelen eğitim sistemi, AKP'ye oy ve seçmen devşirilecek bir mekanizmaya dönüştürülmüştür.

Yükseköğretime geçiş sisteminin ilk basamağı olan YGS’nin sonuçları ise giderek dinselleştirilen eğitim sistemindeki çöküşün resmini ortaya koymuştur.

ÖSYM verilerine göre, sınava giren 1 milyon 987 bin öğrenciden 575 bini 180 barajını aşamadı. 2010 yılında 180 puan barajını aşanların oranı yüzde 82’den yüzde 64’e geriledi. Bütün derslerde son yılların en düşük net ortalaması gerçekleşti. 2010’da 11,4 olan temel matematik ortalaması bu yıl 5,2’ye, fen bilimleri 4,6’dan 3,9’a Türkçe 21,9’dan 15,8’e inerken, sosyal bilimler 10,7’de kaldı.

Bilimsel ve akılcı olmayan, sınava odaklı eğitim sistemi bir kez daha göstermiştir ki; eğitsel anlamda öğrencilerimizin kazanımları her geçen gün azalmakta, bu da öğrencilerin üniversiteye girişte başarısızlıklar yaşamalarına yol açmaktadır. Bu anlamda sınavlarda başarısız olan aslında öğrenciler değil, AKP iktidarı ile küme düşen eğitim sistemi ve bizzat Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Eğitim politikaları konusunda iktidarın ve eğitimden sorumlu kurumların, görevlerini yerine getiremedikleri ortadır. AKP iktidarı döneminde orta öğretim iflas etmiş, devlet liseleri sadece diploma alınan kurumlar haline getirilmiştir. Son on yılda beş Milli Eğitim Bakanı değişmiş, buna bağlı olarak da sınav sisteminde ve müfredatta yaz boz tahtası gibi yapılan değişiklikler öğrencileri olumsuz etkileyerek ortaöğretimdeki çöküşü hızlandırmıştır.

Eğitim sistemimizdeki bu çöküş, sadece ülkemizdeki sınavlarda değil PISA ve TIMSS gibi uluslararası sınavlarda da başarısız olmamıza, nal toplamamıza neden olmaktadır. PISA sonuçlarına göre sınava katılan 65 ülke arasından Türkiye matematik alanında 44, okuma becerisi alanında 41 ve fen alanında 43. sırada yer almaktadır.

Eğitimin gericileştirilmesi ve ticarileştirilmesi, eşitsizlikleri giderek daha da derinleştirmektedir. Bugün,  eğitimin niteliğini yükseltmek ve çocukların özgür, akılcı ve sorgulayan bireyler olarak yetiştirilmesi için sınava dayalı değil, bilimsel düşünmeye ve üretmeye dayalı bir eğitim sisteminin gerekliliği kaçınılmaz hale gelmiştir.

Kamusal, parasız,bilimsel ve laik eğitim hakkından tüm yurttaşlarımızın yararlanabilmesi mutlaka sağlanmalı,inanç alanı ile eğitim alanı birbirine karıştırılmamalıdır.

Tamer Özlü Eğitim-İş Trabzon Şube Başkanı

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 619 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss