Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Demirci,destek ödemesine karşı çıktı
14 Ocak 2015, 11:40

Demirci,destek ödemesine karşı çıktı

Demirci,"Fındıkta üretim,tüketime yetmiyor"

Demirci,destek ödemesine karşı çıktı

Fındıkta üretimin,tüketime yetmemeye başlamasının temelinde yatan nedenlerin başında, devletin ürün yerine araziye destek vermesinin yattığı ileri sürüldü.

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirci, dünya fındık tüketiminin son yıllarda sürekli bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Başta üretime değil, araziye destekleme primi verilmesi olmak üzere, son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerinin de etkisiyle oluşan olumsuz hava şartlarının yarattığı üretim azalması özellikle dış ticarette sıkıntıya neden oluyor. Fındık rekolteleri neredeyse yarı yarıya düşüş gösteriyor” dedi.

Mustafa Demirci, 2009’da uygulanmaya sokulan serbest piyasa şartlarıyla devletin desteklemeyi dönüm başına vermeye başladığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Devletin desteklemesiyle birim alandan, daha fazla ürün alınacağı hesap edilirken, üretici çalışmadan aldığı bu primlerden ötürü bahçeye girmez oldu. Bunun neticesinde verim ve kalite düştü. Bu nedenle konuyu Tarım Bakanlığı’na taşıyarak, fındıkta gelir desteğinin araziye değil ürüne verilmesini talep ettik. Çünkü son yıllarda üretim adeta durdu. Ama tüketim arttı. Fındığın Fiyatı da bu yüzden çok yükseldi.”

Giresun da dönümden 75 kg fındık alındığını, Türkiye ortalamasının da 90 kg olduğunu vurgulayan Mustafa Demirci; “Bu rakam İtalya da 300 kg, Amerika da 330 kg’dır. Biz de ise son 10 yıla kadar üretim her yıl %6, tüketim ise % 3 artıyordu. Son 10 yılda durum değişti. Üretim durdu, tüketim % 5 artmaya başladı. Fındığın fiyatında ki artış da bundan kaynaklanıyor” dedi.

Giresun TB Başkanı Demirci, fındığın değerinin arttığını ve de artık bu ürüne gerçekten çalışarak sahip çıkılması gerektiğini belirterek; “Devlet uygulamaları ile bu ürüne sahip çıkmalıdır. Devlet ürüne para verirse üreticilerimiz de fazla fındık için bahçelere girer, daha çok üretirler” diye konuştu.

Giresun Işık

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 652 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss