Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öcalan 'Kapayı açsalar gitmem' diyor
11 Ocak 2015, 02:37

Öcalan 'Kapayı açsalar gitmem' diyor

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı

Öcalan 'Kapayı açsalar gitmem' diyor

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Abdullah Öcalan'ın haksız yere cezaevinde olduğunu savunan HDP lideri şöyle konuştu: 'İmralı'da görüştüğümüz Abdullah Öcalan 'Kapıyı açsalar, bana çık deseler çıkmam' diyor"

Barajı mutlaka aşacağız

Seçime bağımsız adaylarla değil parti olarak girme karan karan alan HDP'nin lideri Selahattin Demirtaş "Yüzde 10 barajını geçeceğimize şüphemiz yok. Geçemezsek parlamentonun meşruiyeti tartışılır" dedi.

Daha önce bağımsız adaylarla seçime girerek baraj engelini aşıyordunuz. Meclis'e girememe ihtimalinizi büyük bir risk olarak görmüyor musunuz?

Barajı geçeceğimize şüphemiz yok. Ama bu seçmenin tercihidir. Herkes buna saygı duyar, biz de buna saygı duyanz. Ancak bunun siyasi sonuçlannın ne olacağını kestiremeyiz. Parlamentonun temsil konusundaki meşruiyeti tartışılır. Düşünün yüzde 9.9 oyla bizim oylarımızın karşılığı olan koltuklarda başka partinin milletvekilleri oturacak. Kürt sorunun çözümü konusunda ağır aksak da olsa ilerleyen bir süreç var, daha zor işler bir sürece dönüşür. Fakat bu çok ihtimal dahilinde değil. Bütün ölçümlerimiz gösteriyor ki barajı çok rahatlıkla aşabiliriz. Barajı mutlaka aşacağız.

Nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?

Bu sadece bir his değil. Elimizde veriler ve parti teşkilatlarımızdan gelen bilgiler var. Türkiye'de yüzde 10 barajını aşamayan düşüncelerin kıymeti yoktur' fikrini aşmak istiyoruz. Biz barajı aşarsak yüzde 10 barajı kaldırılacak. Buna inanıyoruz.

Yerel parlamento istiyoruz

Özerklik meselesini ben anlamadım? Anlayan var mı?

Var... var... (Gülerek) Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 10 kadar vatandaşımız oy verdi, anladıkları için.

Peki o zaman tam olarak ne öneriyorsunuz?

Türkiye tek merkezli katı bir devlettir. İstanbul da Kayseri de bu sorunu yaşıyor. İktidara gelirsek, parti olarak, anayasayı değiştirip yerel yönetimlere yetki vereceğiz. Dışişleri Bakanlığı yetkileri, ulusal savunma, genel maliye hizmetleri, sınır güvenliği, genel yargı hizmetleri konuları dışındaki bütün yetkileri yerellere vereceğiz. Belediye meclislerine yetki ve bütçe vereceğiz. Vergilerin bir kısmının yerellerde kalmasını istiyoruz. Yereldeki halk kendi kültürel, inançsal ve mezhepsel taleplerini yerel yönetimden talep edebilir. Bu bir cemevi açılması olabilir, anadilde eğitimle ilgili bir sınıf açılması olabilir.

Yerel parlamento talep ediyorsunuz o zaman?

Evet. Özerklik dediğimiz şey öz yönetim' kavramıdır.

Bayraklar zenginliktir

İleriki bir aşamada Diyarbakır'a bir bayrak çekildiğini mi göreceğiz?

Bir Türk kardeşim. Kürtleri kendisine ait bir dille, renkle, flamayla, bayrakla gördüğünde niye ürksün? Biz kardeşsek niye ürksün? Benim ülkem ne kadar zengin' diyebilmeli. Bir AKP'li Kürtün evine gitseniz, onun evinde san, kırmızı, yeşil bir şeyler vardır. Bunlar düşmanın rengi midir?

Özgürlük ortamı yok

Çözüm sürecinde çok yol alınmadı mı? Koşullar geçmişe göre iyidir ama kimse özgürlük ortamında olduğumuzu iddia etmesin.

Kürt meselesinde tabular yıkılmadı mı?

Bakın her şey konuşuluyor. Çok önemli adımlar atılmıyor, sadece tartışılıyor. Tartışmak güzeldir ama her kanalda hükümetin borazancıları konuşuyor. Onlara özgürlük hat safhada. Aleviler miting yapmak isteyince gazla, copla müdahale ediliyor.

'Kürtçe neden resmi dil olmasın'

Resmi dil ve anadil konusunda ne düşünüyorsunuz?

Herkesin ortak kullanacağı dil Türkçedir. Yeni bir dil yaratacak halimiz yok ama ortak dilin yanında anadiller resmi olabilir, kullanılabilir. Biz anayasa teklifimizi böyle verdik. İkinci, bölgesel resmi diller olsun dedik. Kürtçe niye resmi dil olmasın, günahlı dil mi?

İktidar değişirse savaş çıkmaz'

AK Parti ile çözüm sağlayabileceğinize inanıyor musunuz?

Sorunun çözümüne inanır mısınız' derseniz 'Evet' derim. Ama AK Parti ile demokrasi ve özgürlük anlayışımız farklı. Kimlik, emek, kadın özgürlüğü, çevre, doğa meselelerine o kadar farklı bakıyoruz ki. AK Parti ile çözüme dair umutlarım kırılıyor.

Çözümü kimle yapacaksınız o zaman?

İşte 2015 seçimi bu konuda biraz daha farklı alternatifler yaratabilir diye düşünüyoruz. HDP'nin güçlenmesi bu nedenle önemli. İktidar şu anda gereksiz aşın bir özgüvene sahip. Ya iktidarı değiştirmek, demokratik bir alternatif oluşturmak gerekir ya da iktidarın kendine geleceği bir sarsıntı yaratmak lazım.

Sarsıntı derken oy kaybını mı kastediyorsunuz?

Evet oy kaybı anlamında söylüyorum bunu. Bizim partimiz büyüdükçe AKP küçülüyor. Biz oylan daha çok oradan alıyoruz.

CHP ve MHP'nin içinde olacağı koalisyon daha mı fazla çözüme katkı sağlayabilir?

Niye ölümü gösterip sıtmaya razı oluyoruz ki? HDP'nin içinde olacağı bir hükümet neden çözüm olmasın? CHP ve MHP çözüm sürecini ilerletmek istiyorsa neden katkı sağlamayalım ki? AKP iktidardan düştü diye savaş mı çıkacak, kan mı dökülecek? Hayır.

Abdullah Öcalan ‘Kapıyı açsalar çıkmam’ diyor

Abdullah Öcalan'ın şartlarının iyileştirilmesi' derken neyi kastediyorsunuz?

İmralı'ya özgü ve özel hukuk uygulanıyor. 'İmralı Özel Gizli Yönetmeliği' diye bir şey var. 3.5 yıldır hiçbir avukatı Öcalan ile avukat sıfatıyla görüştürülmedi. Bizim dışımızda başka siyasetçiler ve akil insanlar gitmek isterse engel çıkarılmamalıdır. Bunlar aşılırsa çözüme katkı sağlar. Abdullah Öcalan 15 yıldır orada hukuktan ötürü değil, siyasi nedenlerden ötürü tutuluyor.

Cezaevinde haksız yere mi tutuluyor demek istiyorsunuz?

Türkiye'de soyguncular, katiller, hırsızlar ellerini kollarını sallayarak dolaşırken ülkenin iç barışına katkı sunmak isteyen bir insan 15 yıldır tek kişilik bir odada tutuluyor. Bunun haklı bir tarafı olabilir mi? ?

Ama PKK örgütü bu kadar insanı öldürmedi mi?

Bu süreçte 45 bin insan öldü. Hayatını kaybedenlerin 30 bini Kürt'tü. Peki bu insanları da Öcalan mı öldürdü, onları öldürenler yargılanıp cezaevine girdi mi? Bütün faturanın tek bir insana çıkarılması siyasi çözümü tıkayan mevzudur. 

Peki ne istiyor, özgür mü kalmayı talep ediyor?

Kendisinin şu anda öyle bir talebi yok. Müzakare yürütmek istiyor. Sivil ve özgürlükçü bir anayasa için adımlar atılmasını istiyor. 'Beni serbest bırakın, beni affedin' gibi bir talebi yok. Kapıyı açsalar. bana çık deseler çıkmam. Burada bulunma gerekçem ortadan kaldırılmadan buradan çıkmamın anlamı yok' diyor.

PKK'nin ayrılıkçı hedefi yok' 

PKK'nın silahlı mücadelesinin ayrılıkçı hedefi yok mu?

Vardı ama 90'lı yıllardan sonra değiştirdi bunu. Öcalan'la 8 defa gidip adada görüştüm, yazılanı okudum. Ayrılıkçı stratejilerinin olmadığını yüzbinlerce defa ortaya koydular, kongre karayılan ilan ettiler. Öcalan şu anda İmralı'da ülkenin bölünmesini konuşmuyor. Demokrasinin nasıl gelişeceğini, herkesin özgürlüklerine nasıl kavuşacağını konuşuyor. Müzakere süreciyle Türkiye bölünecek demek saçma sapan bir şeydir.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani 'Kürtler tek bir çatı altında toplanacak' demişti. Böyle bir ihtimali görüyor musunuz?

Bilemiyoruz. Eğer Ortadoğu'da düzenleme olacaksa halklar olarak bizler yapalım. Hatta mevcut sınırları anlamsızlaştıran yeni birliktelikleri hedefleyelim

'AKP de Cemaat yargılanmalı

Cemaat hükümet kavgası hakkında ne düşünüyorsunuz?

AKP çıkıp ‘Biz bir yanlış yaptık' desin, özeleştiri yapsın. Samanyolu ve Zaman a yapılanları tasvip etmiyorum. Ama şu KCK'ya yapılan operasyonları niye itiraf etmiyorlar. Cemaatin de AKP'nin de sanık sandalyesine oturması lazım.

HÜDA-PAR ile diyalog içine girer misiniz?

Sorunların çözümü için konuşamayacağımız kimse yoktur. İnsanlar birbirini anlamayınca sorunlar giderek büyüyor.

Hakan Çelik –Posta

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 731 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss