Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Organlarıyla hastalara umut oldu
17 Aralık 2014, 21:47

Organlarıyla hastalara umut oldu

Çanakçı'da bir ilke imza atılarak,yaşamını yitiren Hatun Kasım'ın organları bağışlanıyor.

HATUN KASIM (64) ORGANLARI BAĞIŞLANIYOR

Organlarıyla hastalara umut oldu.

Çanakçı’da bir ilke imza atılarak,yaşamını yitiren Hatun Kasım’ın organları bağışlanıyor.

Yaşamını yitiren Hatun Kasım organ bekleyen hastaların vücudunda yaşamaya devam edecek.

Çanakçı’dan Paşa (Yusuf) Kasım’ın eşi,Erdem Kasım’ın annesi  Hatun Kasım vefat etti.

Aniden geçirdiği beyin kanaması sonucu,12.12.2014 Cuma günü Giresun Özel Ada Hastanesine kaldırılarak yoğun bakım altına alınan Hatun Kasım bugün öğle sularında yaşama veda etti.

Hatun Kasım’ın vefatı sonrasında,eşi Paşa (Yusuf) Kasım’ın eşi,Erdem Kasım tarafından verilen örnek bir kararla,Hatun Kasım’ın gerekli görülen organlarının alınmasına başlandı.

ORGAN NAKLİ NEDİR?

Tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastalıkların ülkemizin en önemli sağlık sorunlarının başında yer aldığını belirtiliyor.

Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında “ Organ Bağışı Haftası ” düzenleniyor ve çeşitli etkinliklerin gerçekleştiriliyor.

Tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastalıkların ülkemizin en önemli sağlık sorunlarının başında yer aldığını belirten Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr.Cihan Tekin,Özellikle kalp, karaciğer ve böbrek nakli bekleyen hastalar uygun organ bulunamaması nedeniyle kısa bir süre içerisinde hayatını kaybettiklerine dikkat çekti.

“TÜRKİYE’DE 40 BİN BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTASI VAR”

İnsan vücudunda görevini yapamayacak kadar hasta hatta vücut için zararlı bir hale gelen organın sağlam bir başka organla değiştirilmesine Organ nakli dendiğini ifade eden Tekin şöyle konuştu; “Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea ve ince bağırsak en çok nakledilen organ ve dokulardır. Türkiye’de yaklaşık 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastası haftanın 3 gününü diyaliz cihazına bağlı olarak geçirmekte olup, “böbrek nakli olabilmek umuduyla” yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Ancak bu hastaların yılda sadece 600’ü bu olanağa kavuşuyor. Diyaliz, böbrek hastaları için geçici bir tedavi şekli iken bu hastalar ancak böbrek nakliyle iyileşebiliyorlar. Organ nakliyle, ölümü kaçınılmaz olan hastalar ikinci bir yaşam şansı yakalamakta ve aileleri dâhil pek çok insanın yaşam kalitesi yükselmektedir. Sağlıklı her organ bağışlanabilir; Ben çok yaşlıyım veya süregelen bir sağlık sorunum var o yüzden bağışta bulunamam demek geçerliliği olmayan bir mazerettir. 70 yaşındaki bir insanın bile böbrekleri gayet iyi çalışıyor olabilir. 18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkes, Sağlık Müdürlükleri veya hastanelere ve organ nakliyle ilgili dernek ve kuruluşlara başvurarak ölümleri halinde organlarını bağışladığına dair bağış kartı alabilirler. Sonradan fikrinizi değiştirdiğinizde bağış kartını yırtıp atmanız yeterlidir. Organ bağışının ticareti yapılamaz”dedi.

“ORGAN NAKLİ DİNİ AÇIDAN UYGUNDUR”

Organ nakli dini açıdan da uygun olduğunu dile getiren Tekin, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlandığı ve “sizin organınızı verdiğiniz kişinin yaptığı iyilik ve fenalıklardan tamamen kendisi sorumludur” açıklamasının yapıldığını hatırlattı. İnsanın ancak organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebildiğini vurgulayan Tekin, Herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini ve bu sayede ihtiyaç olduğunda organ bulabileceğini sözlerine ekledi.

Çanakçı'da bir ilke imza atarak organ bağışında bulunarak örnek bir tavır sergileyen Kasım'ları tebrik eder,başsağlığı ve sabırlar dileriz.

Haber : Ali Dursun www.gorelesol.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1089 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Görele

Oto Faresi Tutuklandı

Oto Faresi Tutuklandı Görele’de çalışan oto faresi, oto boya ustası Mehmet Türkmen tutuklandı.

Görele Halkı Kazandı

Görele Halkı Kazandı Hastane branşlarına doktorlar gelmeye başladı.

Çöp Eylemine Ara Verildi

Çöp Eylemine Ara Verildi Çavuşlu çöp eylemine 15 gün ara verildi.

Görele'de İmar Vurgunu

Görele'de İmar Vurgunu Akpli Başkandan Görele'de İmar Vurgunu

Yeğen Katili Oldu

Yeğen Katili Oldu Öz yeğenini bıçaklayıp öldürdü

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss