Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Oğluna koştu
22 Kasım 2014, 22:08

Oğluna koştu

Cenaze namazını ise CHP'li bir milletvekili kıldırdı.

Oğluna koştu

Deniz Gezmiş'in annesi Mukaddes Gezmiş bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze namazını ise CHP'li bir milletvekili kıldırdı.

Deniz Gezmiş'in önceki gün 94 yaşında vefat eden annesi Mukaddes Gezmiş, son yolculuğuna uğurlandı. Gezmiş için Üsküdar Selimiye Camii'sinde düzenlenen cenaze törenine katılan yüzlerce kişi cami avlusuna sığmadı.

Önceki gün evinde hayatını kaybeden Mukaddes Gezmiş için Üsküdar Selimiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törende taziyeleri, Mukaddes Gezmiş'in oğulları Bora Gezmiş ile Hamdi Gezmiş kabul etti. Törene CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ile Şafak Pavey, CHP İstanbul Milletvekilleri Mustafa Balbay, Aykut Erdoğdu, Kadir Gökmen Öğüt, İhsan Özkes, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile Gezmiş ailesinin yakınları ve başta 68'liler kuşağı mensupları olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımın yüksek olması nedeniyle cami avlusu doldu, dışarıya taştı.

BORA GEZMİŞ: "BU KALABALIK İLE ANNEMİ UĞURLAMAK BİZİ MUTLU EDİYOR"

Taziyeleri kabul ettiği esnada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bora Gezmiş, cenazeye olan yoğun ilgi nedeniyle söyleyecek bir söz bulamadığını belirterek, herkese teşekkür etti. Bora Gezmiş, "Annemi uğurluyorum ancak bu kalabalık ile uğurlamak başka bir şey. Oğlu Deniz'ine kavuştu diye kendimizi teselli ediyoruz. Bu kalabalık ile annemi uğurlamak gerçekten bizi mutlu ediyor" dedi. Deniz Gezmiş'in kardeşi Hamdi Gezmiş ise annesinin vefatıyla ilgili olarak, "Hani şairin dediği gibi her ölüm erken bir ölümdür, bu hele bir anneyse" diye konuştu.

MUSTAFA BALBAY: "ANNEYİ TOPRAĞA DEĞİL,DENİZ'E VERİYORUZ"

Törene katılan CHP Milletvekili Mustafa Balbay da, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Bugün anneyi toprağa değil Deniz'e veriyoruz" dedi. Cezaevinde bulunduğu sırada Deniz Gezmiş'lerin davası ile ilgili olarak yazdığı bir kitabı hatırlatan Balbay, "Ben üniversitedeyken Deniz'lerin davasını yakından takip etmiştik. Bu kitabı yazarken Deniz Gezmiş'i yakından tanıma fırsatı bulmuştum. Deniz Gezmiş, bugün yaşasaydı halen daha aynı davayı sürdürürdü diye düşünüyorum. Hepimizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

"DENİZ'E SELAM SÖYLE..."

Mukaddes Gezmiş için helallik alınmasının ardından öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Namazı, CHP İstanbul Milletvekili ve Üsküdar eski Müftüsü İhsan Özkes kıldırdı. Yapılan duaların ardından Mukaddes Gezmiş'in naaşı musalla taşından alınarak, cenaze aracına taşındı. Bu sırada omuzlarda taşınan tabuta cami avlusundaki vatandaşlar karanfiller attılar. Alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşınan naaşın arkasından bazı vatandaşların, 'Deniz'e selam söyle' şeklinde seslendiği duyuldu. Bİr grup ise, "Analar doğurur, faşistler öldürür" şeklinde slogan attı.

Mukaddes Gezmiş'in cenazesi daha sonra Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

Hürriyet

Deniz Gezmiş'in annesi Mukaddes Gezmiş yaşamını yitirdi.

Türkiye öğrenci hareketi liderlerinden ve 68 kuşağının simge isimlerinden Deniz Gezmiş’in annesi, emekli öğretmen Mukaddes Gezmiş (94) dün İstanbul Selimiye’deki evinde yaşamını yitirdi. Mukaddes Gezmiş, geçen temmuz ayında beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılmış ve tedavi altına alınmıştı. Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, annesinin ölümünü, sosyal medya üzerinden, “Artık elini tutamayacağım. Annemi kaybettik” diye duyurdu.

Cumhuriyet’e konuşan Deniz Gezmiş’in kardeşi Hamdi Gezmiş, annesinin temmuz ayında beyin kanaması geçirdiğini kaydederek, “Yatağa bağımlı hale gelmişti. Bir kaç gündür ayaklarında sorunlar başlamıştı. Doktorları getirip götürüyorduk. Saat 15.45 gibi hiçbir acı çekmeden huzur içinde yaşamını yitirdi” dedi.

Mukaddes Gezmiş’in cenazesi bugün Selimiye Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

'İçimde bir şeyler koptu'

Hamdi Gezmiş, yazarımız Can Dündar’ın kaleme aldığı ve anılarını anlattığı “Abim Deniz” kitabını Mukaddes Gezmiş’e yaşamını yitirmeden önceki gün gösterdiğini söyledi. Kitapta annesinin Deniz Gezmiş’e “Deno” diye takıldığını anlatan Hamdi Gezmiş, idam günü annesinin yaşadığı acıyı şöyle aktarıyor: “Beşini altısına bağlayan gece evde baş başaydık. Radyonun başına bekledik sabaha kadar... Uzanmıştık, arada dalıyorduk; sonradan söyledi annem, infazın yapıldığı saatlerde sıçrayarak uyanmış, ‘Bir an içimden bir şeyler koptu’ diye anlattı... 07.00 ajansında ilk haber olarak verildi. ‘Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan bu sabaha karşı idam edildiler’ diye bildirildi. Annem arka odadaydı. Duydu, feryadı kopardı. Yere attı kendini, bağırmaya başladı. ‘Gitti oğlum, Deniz’im’ diye ağlıyordu... Akşam babamla Bora abim geldiler... Annem ‘Gördün mü çocuğumu?’ diye sordu. ‘Gördüm, sarıldım’ dedi babam... ‘Nasıldı?’ ‘Boynunda bir morarmışlık vardı. İp izi...’ Günlerce ağladı annem; günlerce ağladı...”

Hamdi Gezmiş, annesinin Deniz’e duyduğu hasreti “Zaman zaman, ‘Çıkar şu mektupları bir bakayım’ der abimin attığı kartpostalları inceler, ‘Ah canım ne güzel yazmış’ diye iç çekerdi” ifadeleriyle dile getiriyor.

Deniz’e son ziyaret

Kitapta, anne Mukaddes Gezmiş’in mezarı son kez ziyareti şu ifadelerle anlatılıyor: “Mukaddes Hanım ne zaman Ankara’dan bahsedilse, ‘Gözü kör olsun’ diye lanet okumasına rağmen sık sık oğlunun mezarını ziyarete geldi. Son kez 2008 Temmuz’unda oğlu Hamdi Gezmiş’le gitti. Ayakları tutmuyordu. Hamdi Gezmiş, arabayı mezarlığın yanına kadar yaklaştırdı. Mukaddes Hanım, arabanın içinde oğlu için dua etti. Ağladı. Acının en sıcak döneminde, oğlunun mektuplaına kapandı. Büyük siyah torbadan çıkan paltosunu, parkasını, kazağını, çamaşırlarını koklayarak hasret giderdi. Aynasında yüzünü, sigarasında dudaklarını aradı..”

Deniz Gezmiş'in annesi Mukaddes Gezmiş İstanbul'da yaşamını yitirdi. 98 yaşındaki Mukaddes Gezmiş Temmuz ayında  hastaneye kaldırılmıştı.  Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, facebook hesabında, "annemin eli elimde" yazarak aşağıdaki fotoğrafı paylaşmıştı:

1954 yılında Sivas Yıldızeli'nde çekilmiş bir fotoğraf.

cumhuriyet

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 794 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss