Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
RTE sarayda,devlet kirada
17 Kasım 2014, 03:00

RTE sarayda,devlet kirada

Örneğin Ai­le Bakanlığı,An­ka­ra Çan­ka­ya­'da aylık ki­rası 765 bin li­ra olan bi­na­da hiz­met veri­yor.Yıllık, sto­paj ha­riç 9.1 mil­yon li­ra edi­yor.Bu­nun gi­bi da­ha pek çok ku­ru­mun,dev­le­te ki­ra yü­kü var.Pa­rası he­pi­mi­zin cebin­den çıkıyor

RTE sarayda, devlet kirada

Yağma Hasan’ın böreği... Yiyin efendiler yiyin!.. Tayyip; 1.4 milyar liralık sarayını “Devletin itibarı için yapıldı” diye savunuyor... Oysa devletin pek çok kurumu kirada. Nerede itibar?

Örneğin Ai­le Bakanlığı, An­ka­ra Çan­ka­ya­’da aylık ki­rası 765 bin li­ra olan bi­na­da hiz­met veri­yor. Yıllık, sto­paj ha­riç 9.1 mil­yon li­ra edi­yor. Bu­nun gi­bi da­ha pek çok ku­ru­mun, dev­le­te ki­ra yü­kü var. Pa­rası he­pi­mi­zin ce­bin­den çıkıyor.

Ki­ra­lar yan­daşa

KİRA öde­nen bi­na­ların çoğu ise AK­P’­li işadam­larının. An­ka­ra’­da, Es­kişehir ve Kon­ya yo­lu ke­narında yük­se­len ki­ralık bi­na­lar­da, ba­kanlıklar, ge­nel mü­dür­lük­ler bu­lu­nu­yor. Hat­ta AKP’­li işadam­larına, ki­ra ga­ran­ti­li bina yaptırılıyor…

Devletin ev sahibi Erdoğan’ın yanında

Aile Bakanlığı’nın 765 bin liraya kiraladığı binanın yarısı Bayraktar İnşaat’a ait. Erdoğan şirketin inşaatlarının açılışını yapmıştı.

İşte Sözcü yazarı Saygı Öztürk'ün yazısı:

Cum­hur­baş­kan­lı­ğı­’n­dan baş­la­mak üze­re ba­kan­lık­lar­da lüks, şa­ta­fat al­mış ba­şı­nı gi­di­yor. An­ka­ra­’nın Es­ki­şe­hir yo­lu ve Kon­ya yo­lu ke­na­rın­da yük­se­len ço­ğu ki­ra­lık olan bi­na­lar­da ba­kan­lık­lar, ge­nel mü­dür­lük­ler, baş­kan­lık­lar bu­lu­nu­yor. Açık­ça­sı AK­P’­li iş adam­la­rı­na “ki­ra ga­ran­ti­li­” bi­na yap­tı­rı­yor­lar. Öde­ne­cek 4-5 yıl­lık ki­ra­lar­la ken­di­le­ri­ne ait bi­na yap­tı­ra­bi­le­cek­ken bu yo­la gi­dil­mi­yor. AK­P’­li iş adam­la­rı bir de dev­let­te bi­na ki­ra­la­ya­rak ka­za­nı­yor.

Ba­zı iş adam­la­rı­na öy­le “kı­ya­k”­lar ya­pı­lı­yor ki, 4-5 yıl­lık ki­ra­sı pe­şin öde­ni­yor. Ba­zen de, iş adam­la­rı ki­ra pa­ra­sı­nı dev­let­ten pe­şin alıp, alı­nan pa­ray­la bi­na­yı ta­mam­lı­yor. Yol üze­rin­de ta­be­la­la­rı­nı oku­du­ğu­nuz­da Ai­le ve Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı­’nı, Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­‘nı, İlaç ve Ec­za­cı­lık Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nü, Yurt­dı­şı Türk­ler ve Ak­ra­ba Top­lu­luk­la­rı Baş­kan­lı­ğı­’nı, Ba­sın Ya­yın ve En­for­mas­yon Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nü, Ka­mu İha­le Ku­ru­mu Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nü, Av­ru­pa Bir­li­ği Ba­kan­lı­ğı­’nı ve da­ha ni­ce­le­ri­ni gö­re­bi­lir­si­niz.

Ki­ra­ya ve­ren Bay­rak­tar Hol­ding

TBMM Plan ve Büt­çe Ko­mis­yo­nu­’- n­da, Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı büt­çe­si gö­rü­şü­lür­ken, ba­kan­lık bi­na­sı­nın ay­lık ki­ra be­de­li gün­de­me ge­ti­ril­di. Ba­kan Ay­şe­nur İs­lam, ba­kan­lı­ğı­nın her ay 765 bin li­ra ki­ra öde­di­ği mal sa­hi­bi­ni hiç me­rak et­me­miş ola­cak ki, adı­nı bil­me­di­ği­ni söy­lü­yor.

Ba­kan­lı­ğı­na bağ­lı bi­rim­le­rin de­ği­şik hiz­met bi­na­la­rı ye­ri­ne ay­nı bi­na­da top­lan­ma­sı doğ­ru. Ama bu bi­na­nın ki­ra­ya ve­ril­me­di­ği dö­nem­de Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­’nın ay­lık 300 bin li­ra ki­ra­yı faz­la bul­du­ğu için ki­ra­la­ma­dı­ğı­nı, Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı­’nın ise ay­lık 765 bin li­ra­ya ki­ra­la­dı­ğı­nı da ha­tır­la­ta­lım.

An­ka­ra-Çan­ka­ya Sö­ğü­tö­zü Ma­hal­le­si­’n­de bu­lu­nan “a­kıl­lı bi­na­” tek­no­lo­ji­si­ne sa­hip, 33 kat­tan olu­şan 37.489 m2 ka­pa­lı ala­na sa­hip bi­na­ya sto­paj ha­riç ay­lık 765 bin li­ra ki­ra öde­me­si ya­pı­lı­yor. Ki­ra be­de­li­nin yüz­de 45 his­se­si Bay­rak­tar Kar­deş­ler İn­şa­at Ta­ah­hüt Şir­ke­ti­’ne, yüz­de 55’i ise ar­sa sa­hi­bi Mus­ta­fa As­la­n‘­a öde­ni­yor. Ha­len bi­na­da bin 600 ci­va­rın­da per­so­nel bu­lu­nu­yor. Ba­kan­lık yet­ki­li­le­ri­ne gö­re ay­lık 765 bin li­ra yük­sek de­ğil­miş. Yer­leş­ke­nin tek­nik özel­lik­le­ri, bu­lun­du­ğu mu­hit, di­ğer ku­rum ve ku­ru­luş­lar ile si­vil top­lum ör­güt­le­rin­ce ki­ra­la­nan bi­na­lar göz önü­ne alın­dı­ğın­da ki­ra be­de­li­nin em­sal­le­rin­den faz­la ol­ma­dı­ğı­nı sa­vu­nu­yor­lar.

Kay­se­ri kö­ken­li Emin Bay­rak­ta­r‘­ın kur­du­ğu fir­ma­nın Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan­lı­ğı­’nı Ali Bay­rak­tar, Baş­kan Yar­dım­cı­lı­ğı­’nı Meh­met Bay­rak­tar, üye­li­ği­ni ise Coş­kun Bay­rak­tar yü­rü­tü­yor. Bay­rak­tar Twins, Bay­rak­tar To­wer, Bay­rak­tar Cen­ter, Bay­rak­tar Re­si­den­ce­’i ya­pan fir­ma­nın or­tak ol­du­ğu yer­ler ara­sın­da Kay­se­ri Park, An­ka­ra Kent­park da bu­lu­nu­yor. İs­tan­bu­l’­da Vi­a/por­tu ku­ran şir­ke­tin An­ka­ra­’da ye­ni bir AV­M’­si de dev­re­ye gi­ri­yor.

O ka­dar çok, o ka­dar çok ki

Dev­le­tin ki­ra­la­dı­ğı bi­na azal­mı­yor, her yıl ar­tı­yor. Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı son 5 yıl­da 30 mil­yon 636 bin li­ra ki­ra ödü­yor. Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’nın 2011’de An­ka­ra­’da ki­ra­la­dı­ğı bi­na­nın ay­lı­ğı 100 bin li­ra­yı ge­çi­yor.

Tür­ki­ye Oda­lar ve Bor­sa­lar Bir­li­ği de (TOBB) dev­le­te ki­ra­lık bi­na ver­me ko­nu­sun­da son de­re­ce ba­şa­rı­lı. Ka­mu Gü­ven­li­ği Müs­te­şar­lı­ğı­’na es­ki bi­na­la­rı­nı 2019 yı­lı­na ka­dar ki­ra­la­dı. Ay­lık ki­ra­sı 2012 yı­lın­da 232 bin li­ray­dı. Va­rın şim­di siz dü­şü­nün. TOB­B’­un ku­le­le­ri­nin ba­zı kat­la­rı ba­kan­lı­ğa ki­ra­ya ve­ril­miş. Ora­dan el­de et­ti­ği ki­ra ge­li­ri yıl­lık 1 mil­yon 500 bin li­ra­ya yak­laş­mış du­rum­da…

Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’nın iş ada­mı Os­man Ta­n‘­dan ki­ra­la­dı­ğı bi­na için yıl­da 650 bin li­ra­ya ya­kın öde­me ya­pı­lı­yor. Res­mi ko­nut için 4 yıl­da 1 mil­yar 820 bin 794 bin li­ra ki­ra öden­di­ği MHP Mil­let­ve­ki­li Öz­can Ye­ni­çe­ri­‘nin so­ru­su üze­ri­ne açık­la­nı­yor. Kon­ya yo­lun­da yi­ne AK­P’­li bir iş ada­mın­dan ki­ra­la­nan Yurt­dı­şı Türk­ler ve Ak­ra­ba Top­lu­luk­la­rı Baş­kan­lı­ğı­’nın yıl­lık ki­ra­sı 2 mil­yon 700 bin li­ra­yı ge­çi­yor. Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­’nın Bal­ga­t’­ta bu­lu­nan hiz­met bi­na­sı­nın iki yıl ön­ce­ki ki­ra­sı­nın ay­lık 118 bin, Sö­ğü­tö­zü­’n­de bu­lu­nan bi­na­nın ise ay­lık 229 bin li­ra ol­du­ğu­nu be­lir­te­lim. Son iki yıl­da bu ra­kam­lar kat­lan­mış­tır.

Afet ve Acil Du­rum Baş­kan­lı­ğı­’nın 25 kat­lı ki­ra­lık bi­na­sı için ay­lık 500 bin li­ra­ya ya­kın öde­me yap­tı­ğı­nı ha­tır­la­ta­lım. Ba­sın Ya­yın Ge­nel Mü­dür­lü­ğü bi­ri­si yet­mi­yor­muş gi­bi ye­ni bir bi­na da­ha ki­ra­la­dı. Ar­tık bun­la­rın ne ka­dar öde­di­ği­ni yaz­ma­ya ge­rek bi­le yok. İkin­ci bi­na da yi­ne AK­P’­li iş ada­mı­na ait…AK­P’­li iş adam­la­rı, dev­le­te bi­na ki­ra­la­ma­yı çok sev­di. Bu­nun kâr­lı bir iş ol­du­ğu­nu da gör­dü­ler. Şim­di ki­ra ga­ran­ti­li in­şa­at­lar yük­se­li­yor.

sözcü

Bakanlıklar Kaç Lira Kira Ödüyor?

Devlet kurumları kiraladıkları binalara ya da tanıtım faaliyetlerine ne kadar para harcıyor? İşte bu soruyu MHP'li Özcan Yeniçeri tek tek bütün bakanlara sordu... Gelen yanıtlar ise şaşırtıcıydı... Yeniçeri binalara ödenen birkaç yıllık kira bedeliyle yeni binalar yapılabileceğini iddia ediyor.

Bakanlıklar kamu hizmeti vermek için kiraladıkları binalara yıllık ne kadar ödüyor? Ya da temsil ve tanıtım giderlerine kaç lira harcıyor?

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri bu soruları bütün bakanlara sordu... Yeniçeri pek çok bakanlığın soru önergelerine kaçamak yanıtlar verdiğini söyledi...

"Aylık ne kadar kira ödüyorsunuz diyoruz. Kiraladık parası şuradan ödeniyor diyor. Biz bunu mu sorduk böyle cevap olur mu?"

Yeniçeri, harcama rakamlarına ilişkin örnekler de verdi. Özellikle Dışişleri resmi konutu için ödenen kira bedeli dikkat çekiciydi...

"Dışişleri konutu Cumhurbaşkanı Gül tarafından boşaltılmadığı için dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu için kiralanan resmi konuta 1 milyon 820 bin TL ödenmiştir. Birisi konutu boşaltmıyor diğeri yeni konut kiralıyor. Bu paralar, ilgililerden, görevleri ne olursa olsun faiziyle tahsil edilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Davutoğlu bunun hesabını vermeli. "

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü hizmet binası için 5 yılda 10 milyon lira kira ödendiğine dikkati çeken Yeniçeri, önemli bir noktaya da dikkati çekti...

"5 Yıllık kirayla bina yapılır... Toki diye bir kuruluş var verin parayı yapsın. Ne ödüyorsunuz devletin paralarını kiralara?"

Özcan Yeniçeri Enerji Bakanlığı'nın bir yılda "yemekli toplantı, tanıtım ve ikram malzemeleri" için yaklaşık 2 milyon 350 bin lira harcamasına da tepki gösterdi...

"Aferin biz de zannediyoruz ki yerin altından doğalgaz, maden çıkartmak için para harcıyorlar..."

MHP'li Yeniçeri iktidar yetkililerine Tevfik Fikret'in bir şiiriyle seslendi...

"Bugün Türkiye'de bir iktidar sosyetesi türemiş durumdadır. İktidar yetkilileri kibir, egoizm ve enaniyete gırtlağına kadar batmış durumdadır. Lüks, debdebe, şatafat, kanser tümörü gibi her kurumu sarmıştır. Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin..."

KANALB

Malikâne parasına kirada oturuyor

MHP milletvekili Yeniçeri'nin sorusuna verilen yanıt, Davutoğlu'nun kaldığı villaya 4 yılda 1 milyon 820 bin lira kira ödendiğini ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Konutu’nu kullanması nedeniyle 4 yıldır kiralık villada oturan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için ödenen kira 1 milyon 820 bin TL’ye ulaştı.

Davutoğlu için 2009’da Ankara’nın en lüks semtlerinden Gaziosmanpaşa Kırlangıç Sokak’ta bir villa kiralanmıştı. Villa için ödenen kira ise yıllardır tartışma konusu oluyordu. Son olarak Dışişleri Bakanlığı’nın 7 Kasım’daki bütçe görüşmelerinde muhalefetin konuyu bir kez daha gündeme getirmesi üzerine eleştirileri yanıtlayan Davutoğlu, bu konunun sürekli gündeme gelmesinin kendisini son derece üzdüğünü söylemişti. Davutoğlu, konuttaki masrafının yurtdışındaki herhangi bir büyükelçilikten daha az olduğunu savunurken, “Allah bu boğazdan bir lokma haram geçireceğine, bu canı alsın” demişti.

Bakan Davutoğlu’nun bu sözlerinin ardından bakanlığın MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin soru önergesine verdiği yanıtlar, Davutoğlu’nun konutunun o kadar da “mütevazı” olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Buna göre, Davutoğlu’na kiralanan konut için 2009 yılında toplam 234 bin TL kira ödendi. Bu rakam 2010’da 485 bin 877 TL’ye çıktı. 2011’de 528 bin 942 TL olan yıllık kira, bu yıl itibarıyla 571 bin 973 TL’ye ulaştı. Kayserili işadamına ödenen toplam kira, 4 yıl içinde 1 milyon 820 bin 794 TL oldu.

Cumhuriyet

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 891 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss