Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Che Guevara'nın 47 yıl sonra ortaya çıkan fotoğrafları
14 Kasım 2014, 20:01

Che Guevara'nın 47 yıl sonra ortaya çıkan fotoğrafları

9 Ekim 1967'de Bolivya ordusu tarafından öldürülen Che Guevara'nın ölümünden sonraki bazı fotoğrafları ilk kez yayımlandı.

Che Guevara'nın 47 yıl sonra ortaya çıkan fotoğrafları

Küba devriminin öncü liderlerinden Che Guevara,devrim idealini Latin Amerika'da gerçekleştirmek için Küba'daki bakanlık koltuğunu bırakarak gerilla savaşı için Güney Amerika'ya gitti.

Che Guevara devrim için Bolivya'da savaşırken öldürüldü.

9 Ekim 1967'de Bolivya ordusu tarafından öldürülen Che Guevara'nın ölümünden sonraki bazı fotoğrafları ilk kez yayımlandı.

9 Ekim 1967'de Bolivyalı askerler tarafından öldürülen Che Guevara'nın cansız bedeni basına gösterildi.

Che Guevara'nın bedeninin basına teşhir edildiği toplantıda Fransız haber ajansı AFP'nin Bolivya foto muhabiri Marc Hutten da vardı.

Che'nin morgdaki fotoğraflarını çeken foto muhabiri Marc Hutten, Bolivyalı yetkililerin fotoğrafları elinden alacağı endişesiyle, bunları o sırada Bolivya'da misyonerlik görevi nedeniyle bulunan Luis Cuartero'ya verdi.

1967'de Bolivya'dan ülkesi İspanya'ya dönen misyoner Luis Cuartero, Che'nin daha önce hiç görülmemiş fotoğraflarını birlikte ülkesine getirdi.

"Anne ve babam Kasım 1967'de evlenmişler.Dayım Luis Cuartero düğün için İspanya'ya geldiğinde Che'nin fotoğraflarını getirmiş" diyen Imanol Arteaga, "Dayım öldükten sonra fotoğrafların nerede olduğunu yengeme sordum.O da fotoğrafları sakladığı yerden çıkararak bana verdi" dedi.

Che'nin fotoğraflarının dayısı Luis Cuartero'ya Fransız bir gazeteci tarafından verildiğini, anne ve yengesinin her defasında söylediğini belirten Imanol Arteaga, "Bu fotoğrafların tarihi bir değeri olduğunu şimdi hada iyi anlıyorum" dedi.

Fransız haber ajansı AFP'den Sylvain Estibal, Fransız foto muhabiri Marc Hutten'ın Che Guevara'nın cansız bedeninin fotoğraflarını çektiğini doğruladı.

Ernesto "Che" Guevara, 14 Haziran 1928'de Arjantin'de doğdu. Arjantinli doktor, marksist politikacı, Küba gerillaları ile Enternasyonalist gerillaların lideri ve devrimcidir.

Ernesto Guevara tıp eğitimi alırken Latin Amerika'yı baştan başa dolaştı ve bu sayede birçok insanın karşı karşıya kaldığı yoksulluğu doğrudan gözlemleyebildi.

Bu deneyimler sonucunda bölgedeki ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğuna ikna olarak Marksizm'i incelemeye başladı ve Başkan Jacobo Arbenz Guzmán'ın önderliğinde Guatemala'nın sosyal devrimine katıldı.

Bir süre sonra 1959 yılında Küba'da yönetimi ele geçiren Fidel Castro'nun askeri nitelikli 26 Temmuz Hareketi'nin bir üyesi oldu.

Yeni hükümette çeşitli önemli görevlerde bulunduktan, gerilla savaşı teorisi ve uygulamaları üzerine makaleler ve kitaplar yazdıktan sonra diğer ülkelerdeki devrimci hareketlere katılmak üzere 1965 yılında Küba'dan ayrıldı.

İlk olarak Kongo-Kinşasa'ya (Kongo Demokratik Cumhuriyeti) daha sonra da CIA ve Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri'nin ortak operasyonu sonrası yakalanacağı Bolivya'ya gitti.

Guevara 9 Ekim 1967'de Vallegrande yakınlarındaki La Higuera'da Bolivya Ordusu'nun elindeyken öldürüldü. Son saatlerinde yanında bulunanlar ve onu öldürenler, yargısız infaz edildiğini iddia etti.

Ölümünden sonra Guevara dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline geldi.

mynet

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 2447 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Dünya

Che'nin oğlu vefat etti

Che'nin oğlu vefat etti Che'nin oğlu Camilo Guevara yaşamını yitirdi

Devlet parasıyla çikolata alınca

Devlet parasıyla çikolata alınca İsveç'de devlet parasıyla yanlışlıkla çikolata alan Mona Sahlin,soluğu mahkemede aldı.

Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi

Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi.

Kavgada kör etti,yargı gözünü çıkardı

Kavgada kör etti,yargı gözünü çıkardı Hamed'in cezası 1 Ağustos'ta infaz edildi

Tunus Kuran kurslarını kapatıyor!

Tunus Kuran kurslarını kapatıyor! Marzouk,Camiler ibadet için vardır; Suriye'ye cihat çağrısına veya Libya'daki terör kamplarına gençleri yaz...

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss