Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Soma Sonrası Hangi Madende Hangi Eksiklikler Tespit Edildi?
12 Kasım 2014, 04:07

Soma Sonrası Hangi Madende Hangi Eksiklikler Tespit Edildi?

12 Yıldır yaşanan maden kazalarında hangi işveren,ne ceza aldı?

SOMA SONRASI HANGİ MADENDE HANGİ EKSİKLİKLER TESPİT EDİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Soma ve Karaman Ermenek'teki maden facialarının yaşandığı madenlerde denetim yaparak olumlu görüş bildiren müfettişlerin soruşturulmalarına izin vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e o müfettişler Soma faciası sonrası herhangi bir maden ocağı denetimi gerçekleştirdi mi diye sordu.

"Ülkemizde maden ocaklarının iktidara yakın kişilerin sahipliğindeki bir şirket tarafından işletildiği, maden ruhsatlarının AKP'lilere verildiği iddiaları yaşanan felaketler ardından sıkça gündeme gelmektedir. Yine bu kişilerin AKP siyasetinin finansmanına katkı sağladıkları iddiaları tartışılmaktadır. Bunun sonucu olarak denetimlerin yetersiz kaldığı ve güvenlik tedbirlerinin alınmadığı iddia edilmektedir."

Madenlerde gereken güvenlik tedbirlerinin alınmasınden yalnızca işletme sahipleri mi sorumlu diye soran Karaahmetoğlu Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

1.Soma faciası ardından kamu görevlilerinin soruşturulması için Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının gerekli izni vermemesi, iş güvenliğinin esası olan etkin denetimin siyasi iktidar tarafından engellendiği ve bunun sonucu olarak işletme sahiplerinin maliyeti düşürmek için gerekli tedbirleri almadığı iddialarını güçlendirmekte değil midir?

2.Madenlerde, gereken güvenlik tedbirlerini alınmamasının sorumlusu yalnızca işletme sahipleri midir?

3.Soma ve Karaman Ermenek'teki yaşanan maden kazaları sonrası sorumluluğu bulunan ilgili bakanlıklarda görev yapan kamu görevlisi bulunmakta mıdır? Var ise bu kişilerin bakanlıklardaki görevleri nedir ve haklarında ne gibi bir işlem yapılmıştır?

4.Soma ve Karaman Ermenek'teki maden facialarının yaşandığı madenlerde denetim yapan ve olumlu görüş bildiren müfettişler ile ilgili Bakanlığınız tarafından herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu Müfettişlere bir cezai yaptırım uygulanmıştır? Soruşturulmalarına izin vermediğiniz müfettişler Soma faciası sonrası herhangi bir maden ocağı denetimi gerçekleştirmiş midir? Bunlar hangi maden ocaklarıdır? Verdikleri raporlar ne şekildedir?

5.Soma maden ocağı faciası sonrası Bakanlığınız müfettişleri ve diğer kamu görevlilerince hangi maden ocaklarında ne tür denetimler yapılmıştır?  Bu ocaklarda tespit edilen olumsuzluklar nedir?

SUÇLULARIN HAK ETTİĞİ CEZAYI ALACAĞINA İNANIYOR MU?

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun  Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e  Soma ve Ermenek'in ardından milletimizi kahreden  kaza ya da katliamların tekrar etmemesi için adli ve idari yaptırımların hayata geçirileceği sözünü verebiliyor musunuz diye sordu. AKP Türkiye Büyük Millet Meclisinde iş güvenliğine ilişkin önergeleri 12 yıldır neden reddediyor diye soran Karaahmetoğlu felaketin asıl sorumlularının vatandaşlarımızın birlik beraberliği ile yürütülen yardım kampanyaları ile büyük bir maddi külfetten de kurtulduğunu ve bu kadar can kaybına rağmen faaliyetlerine devam edecek ekonomik güce sahip olabildiklerini söyledi.

"13 Mayıs'ta Manisa ili Soma İlçesinde bir maden ocağında meydana gelen yangın sonrasında 301 işçi yaşamını yitirmiştir. Kaza öncesi maden ocağında iş sağlığı ve iş güvenliği açısında incelemelerde bulunan iki müfettişin, olumlu rapor verdiği ortaya çıkmıştı. Aralarında bu iki müfettişinde bulunduğu diğer kamu görevlileri için savcılık, soruşturma dosyasına bunları dâhil edip, şüpheli olarak ifadelerini almak, kusurları bulunması halinde ise yargılanmalarını sağlamak için izin talebinde bulunmuş ancak, Bakanlığınızın adli soruşturma için izin vermediği ortaya çıkmıştı. O dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Soma faciası sonrasında yaptığı açıklamada "İngiltere'de 1862 'de yaşanan göçükte 204 kişi ölmüş. 1860'ta İngiltere'de kömür tozu patlamasında 260 kişi ölmüş." ifadelerini kullanmıştır. Buna karşılık İngiltere'de bir maden işçisinin ayda 16 bin lira kazandığını söyleyen İngiliz Ulusal Maden Sendikası Başkanı Nicky Wilson, "Sizinki gibi bir faciayı 100 senedir görmüyoruz. Ve sebebi şanslı olmamız değil. İş güvenliğini sağlama alacak yasalar yaptık. Ölüm ve kaza madenciliğin normal bir parçası değildir" demiştir. Ayrıca, yaşanan acıları bir nebze azaltmak üzere tüm vatandaşlarımız seferber olmakta geride kalan aile fertlerine maddi yardımda bulunmaktadır. Ardından ülkemiz 28 Ekim'de Karaman ili Ermenek ilçesinde 18 işçimizin ocağı su basması sonucu meydana gelen göçükte kaldığı haberiyle sarsılmıştır. Ermenek faciası ardından konu ile ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soma'daki kazanın ardından madenlerle ilgili önemli yasal düzenlemeler yaptıklarını belirtmiş "Yapılan yasal düzenlemeleri hazmedemeyen işverenler var. Bunların üzerine daha kararlılıkla gidilecek" demiştir. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız cinayet mahallinde yaptıkları açıklamalarla adli ve idari soruşturmaların başlatıldığını ve sorumluların cezalandırılacağını söylemiştir. Yine son olarak Ermenek deki maden kazası sonrasında zatıâlinizin "İşveren, daha fazla kar için yatırım yapmıyor. İşte bu tür madenler kapatılmalı" biçiminde açıklamanız olmuştur."

YAŞANAN KAZALARDA 12 YILDA HANGİ İŞVEREN NE CEZA ALDI

Faruk Çelik'e devlet ve hükümet yetkililerinin kendi sorumluluklarını bir kenara bırakıp sadece işverenleri suçlaması tedbir almak için değil tepkiyi azaltmak için bir taktik mi diye soran Karaahmetoğlu'nun soruları şu şekilde:

1.Soma da 301 işçinin hayatını kaybettiği madenin sahipleri, kazadan bir süre sonra faaliyetlerine devam edebilmiştir. Soma sonrası hükümetin her şey kontrolümüz altında, ailelerin her ihtiyacı karşılanacak biçiminde sözleri yerine getirilmediği, vatandaşlarımızın birlik ve beraberlik yardımseverlik kültürüyle yürüttüğü yardım kampanyaları ile yaraların sarılmaya çalışıldığı her felaket sonrası olduğu gibi ortada durmaktadır. Son felaket sonrası da benzer açıklamalar yapılmaktadır. Bu süreçte maddi olarak en az bedel ödeyen kişilerin felaketin asıl sebebi, işletme, firma sahipleri olduğu ve büyük maddi sorumluluktan böylelikle kurtuldukları algısına katılıyor musunuz? 

2.Felakete sebep olanlar, buna göz yumanlar ekonomik bedeller ödemekten kurtulabilmekte midir?  Aksi halde bu işletme sahipleri bu kadar can kayıpları ardından faaliyetlerine devam edecek ekonomik güce sizce nasıl sahip olabilirler?

3. Soma'da ve Ermenek de Maden İşçilerimizin hayatına neden olan son felaketler ardından milletimizi kahreden bu kaza ya da katliamların tekrar etmemesi için adli ve idari yaptırımların hayata geçirileceği sözünü verebiliyor musunuz? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak suçluların hak ettikleri cezaya çarptırılacaklarına inanıyor musunuz?

4.AKP iktidarının ülkemizi yönettiği 12 yıl zarfında, işverenin ihmali sonrası gerçekleşen iş kazaları ve maden kazaları ya da diğer acı işçi ölümleri ile ilgili olarak suçluların gereken cezayı aldığını, hesabının sorulduğunu düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız vatandaşlarımızın ve bizlerin de hatırlaması için bir örnekle açıklar mısınız?

5. Bu süre zarfında kaç işveren ceza almıştır? Aldıkları hapis ve para cezası ne kadardır?

6.Bu 12 yıl zarfında, Türkiye Büyük Millet Meclisinde AKP'nin iş güvenliğine ilişkin tüm önergeleri reddetme nedeni nedir?

7. Artık, her iş cinayeti yaşandıktan sonra Devletin en yetkili makamlarının olayın sıcaklığı ile sorumlular hak ettiği cezayı alacak biçiminde sözleri inandırıcılığını yitirmekte değil midir? Devlet ve hükümet yetkililerinin kendi sorumluluklarını bir kenara bırakıp sadece işverenleri suçlaması tedbir almak için değil tepkiyi azaltmak için bir taktik midir?​

Selahattin KARAAHMETOĞLU  SELAHATTIN.KARAAHMETOGLU@tbmm.gov.tr

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 822 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss