Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Amsterdam Belediyesi kendi esrarını üretecek
08 Kasım 2014, 18:20

Amsterdam Belediyesi kendi esrarını üretecek

Amsterdam Belediyesi,devlet bütçesine yıllık 750 milyon euro yük getiren kaçak üretimi önlenmek için bizzat esrar yetiştirmeyi planlıyor

Amsterdam Belediyesi kendi esrarını üretecek

Esrar satışının serbest, üretiminin yasak olduğu,yılda yaklaşık 260 ton kaçak esrar yetiştirilen Hollanda'da Amsterdam Belediyesi, esrar yetiştirmeye hazırlanıyor.

Başkent Amsterdam Belediyesi, devlet bütçesine yıllık 750 milyon euro yük getiren kaçak üretimi önlenmek için bizzat esrar yetiştirmeyi planlıyor.

Amsterdam Belediyesi yönetiminde yer alan partiler, esrar üretiminin, belirlenecek çiftçiler tarafından belediye adına resmi olarak yapılmasını istiyor.

Demokratlar 66 (D66), Yeşil Sol (GL), Sosyalist Parti (SP), Liberal Sağ Parti (VVD) ve İşçi Partisi'nden (PvdA) oluşan koalisyon, uygulanacak plan konusunda anlaştı.

Eski bir bakan olan Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan da belediyenin deneme amaçlı yasal üretim yapması için girişimlere başlayacağını söyledi.

Belediye yönetimine göre, esrar üretiminin belediye tarafından yapılması, yüz milyonlarca euroluk pazarın kontrol altına alınmasını sağlayacak.

Sırada diğer kentler de var Hollanda'da "Hoşgörü Yasası" kapsamında açık alanda beş köke kadar Hint keneviri yetiştirmeye göz yumuluyor.

Piyasada serbest olarak satılan esrar ise, kaçak yollarla üretiliyor.

Hollanda'da esrar satışı yapılan ve "coffee shop" adı verilen 700 kafe bulunuyor. Bu kafelerin yüzde 85'inin yer aldığı 54 belediye, esrar üretiminin belediyeler tarafından yapılmasını istiyor.

Belediyeler bu amaçla ortak bir bildirge imzaladı.

Utrecht, Eindhoven ve Heerlen belediyeleri de, Amsterdam Belediyesi gibi esrar üretimi yapmak için plan hazırlıyor.

Güvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten, esrar üretimi amacıyla Hint keneviri ekiminin serbest bırakılmasına karşı çıkıyor.

Esrar üretiminin serbest bırakılmasını savunan derneğin sözcüsü Derrick Bergman, hükümetin yasa değişikliği yapması konusunda önemli adımlar atıldığını söylüyor.

Hollandalı yetkililere göre kaçak esrar üretiminin bütçeye verdiği yıllık zarar 750 milyon euro civarında.

Kaçak esrar ekimi kaçak elektiriği de artırıyor Devlet, kaçak üretimle mücadele için yıllık 460 milyon euro masraf ediyor.

Polislerin bir bölümü, sadece kaçak esrar üretimi ile mücadele için görevlendiriliyor. Evlerin çatıları ve işyerlerinin gizli bölmelerinde yasa dışı olarak yapılan esrar ekiminde kaçak elektrik kullanılması da, milyonlarca euroluk zarara yol açıyor.

Hollanda makamlarına göre,kaçak üretimden doğan vergi kaybı en 250 milyon euro.

Belediyelere göre, esrar üretiminin yasal olarak kendileri tarafından yapılması durumunda en azından yılda 750 milyon euronun devletin kasasında kalacak.Kafelerin sattıkları esrarı belediyelerden alması nedeniyle kaçak üretim ve kayıt dışı ticaretin büyük ölçüde önleneceği düşünülüyor. Polise göre, Hollanda'da yıllık 50 bin farklı alanda kaçak esrar üretimi yapılılıyor. Her yıl bunlardan 5 - 6 bini ihbar ya da baskınlar sonucu yakalanıyor.

Hollanda polisine göre esrar üretimi Türk ve Kürt kökenli göçmenler arasında da oldukça yaygın. Polise göre, Türkler ve Kürtler çok zor ulaşılabilen gruplar. İçe kapalı yaşıyorlar, "hemşehricilik" çok yaygın. O nedenle mücadele etmek zorlaşıyor.

Arnhem kentinin eski polis şeflerinden M. Daniel, Türk ve Kürtlerle, ancak birbirlerini ihbar etmeleri sağlamak suretiyle başa çıkılabileceğini savunuyor.

BBC Türkçe

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 764 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Dünya

Che'nin oğlu vefat etti

Che'nin oğlu vefat etti Che'nin oğlu Camilo Guevara yaşamını yitirdi

Devlet parasıyla çikolata alınca

Devlet parasıyla çikolata alınca İsveç'de devlet parasıyla yanlışlıkla çikolata alan Mona Sahlin,soluğu mahkemede aldı.

Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi

Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi.

Kavgada kör etti,yargı gözünü çıkardı

Kavgada kör etti,yargı gözünü çıkardı Hamed'in cezası 1 Ağustos'ta infaz edildi

Tunus Kuran kurslarını kapatıyor!

Tunus Kuran kurslarını kapatıyor! Marzouk,Camiler ibadet için vardır; Suriye'ye cihat çağrısına veya Libya'daki terör kamplarına gençleri yaz...

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss