Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zeytinliklerin ölüm fermanına hayır!
06 Kasım 2014, 21:18

Zeytinliklerin ölüm fermanına hayır!

#ZeytinHayattır

Türkiye’nin zeytinliklerinin ölüm fermanına hayır! #ZeytinHayattır

Zeytin, kültürümüzün, yemeklerimizin, Ege’nin olmazsa olmazı şimdi bu topraklardan göçüp gitmek üzere. Bölgede en büyük zeytin üreticisi olan Türkiye, kendi elleriyle zeytini öldürmeye kalkıyor.

2006 yılından beri defalarca kez denendiği gibi bu kez de zeytincilik ve doğa katledilmek isteniyor. Meclis’e getirilen yasa tasarısı onaylanırsa, ne sofralarda zeytin eskisi gibi olacak, ne de zeytincilik… Barışın sembolü Anadolu topraklarından sökülüp atılacak!

Şimdi, bu kampanyayı imzalayarak yetkililerden zeytinliklerden ellerini çekmelerini ve zeytinin ölüm fermanı anlamına gelen yasa tasarısını iptal etmelerini isteme zamanı!

Eğer yasa tasarısı onaylanırsa, zeytinliklerimiz madencilerin, enerji şirketlerinin, yol müteahidlerinin ve inşaat devlerinin arka bahçesi haline gelecek. Bugün hepimizi besleyen, yüzlerce aileyi doyuran topraklar birer şantiye, zehir depolama sahası olacak.

Yeni yasa, zeytinlikleri bu faciaya açmakla kalmıyor, zeytinliğin tanımını toptan değiştiriyor. Bu tasarıyla, 25 dönümden (25.000 metrekare) küçük zeytinlikler sıradan arazi olarak görülüyor. Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğünün  10 dönüm olduğu düşünülürse, yasa tasarısının çaldığı tehlike çanları daha da yakından duyuluyor.

Hep beraber harekete geçerek zeytinlikleri kurtarabilir, tüm Türkiye’nin bu konudan haberdar olup kenetlenmesini sağlayabiliriz. Lütfen kampanyayı imzala, paylaş, duymayan kalmasın.

Umutla,

Türkiye’nin zeytinine uluslararası destek

Türkiye’de zeytinciliğin sonu olacak yasa tasarısına karşı başlattığımız kampanyaya Uluslararası Slow Food Derneği Başkanı Carlo Petrini’den destek geldi. Bu konuda yayınlanan basın açıklamasını sizlerle aşağıda paylaşıyorum:

Salih Madra’nın change.org/zeytinhayattir adresinde yürüttüğü kampanya TBMM’de görüşülmekte olan ve Türkiye’de 500.000 çiftçi ailenin geçim kaynağı olan zeytin arazilerini enerji, maden arama ve imar projelerine açacak yasa tasarısının onaylanmasına karşı çıkıyor. Kampanyayı şu ana kadar Türkiye’den aralarında senarist Gülse Birsel, yönetmen Ezel Akay ve Şef Mehmet Gürs’ün de bulunduğu 153.000’in üzerinde kişi destekledi. 2004 yılında Times dergisi tarafından yılın kahramanları arasında seçilen Carlo Petrini'den Uluslarası Slow Food Hareketi olarak aşağıdaki açıklamayla Türkiye’de zeytinciliğin sonu olacak yasaya karşı Salih Madra'nın başlattığı kampanyaya uluslararası boyutta destek geldi.

“Slow Food, şu anda TBMM’de görüşülmekte olan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”yasa tasarına şiddetle karşı çıkıyor. Bu yasa tasarısına göre, 2,5 hektardan küçük zeytinlikler sıradan araziler olarak tanımlanacak. Bu yasa zeytincilik için kullanılan arazilerin maden ve enerji santralları dahil her türlü yapılaşma için uygun zemini sağlayacak. Bu yasa bin yıldır zeytincilik için kullanılan arazilerin her türden ranta açılmasına sebep olacak: maden, enerji ve inşaat. Türkiye’nin dünya liderleri arasında olduğu zeytin ve zeytinyağı üretime bu yasanın yıkıcı bir ekonomik etkisi olacak. Burada tehdit altında olan sadece tarımsal geçim kaynakları ve kültür değil, yıl be yıl, sonsuza dek hasat veren sürdürülebilir zeytin üretimi. Zeytinliklerin ortalama 1 hektar olduğu bir ülkede, bu yasayla, 500.000 çiftçi ailenin geçim kaynağı tehlikeye atılıyor. Bu yasa zeytinin en önemli sembollerinden biri olduğu Türkiye gastronomisini yoksullaştıracaktır. Zeytin yetiştiriciliğinin geçmişi Ege kıyılarında binlerce yıla dayanır. Bizler bugün, ulusların, gıda bağımsızlığının küçük üretici çiftçilerin ve kırsal toplumun sürdürülebilir gelişmesine vesile olacak özel amaçlı politikalarla sağlanabileceğini idrak ettikleri tarihi bir dönemde yaşıyoruz. Bu yasa bunun tam tersi yönünde hareket etmekte. Biz, Slow Food olarak Türkiye hükümetinin tasarıyı Meclis’e dahi gelmeden iptal etmesini ve Türkiye Meclisi’nin bu yasayı asla onaylamamasını talep ediyoruz.”

SALİH MADRA  - Balıkesir,Türkiye

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 575 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss