Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kızı kim kaçırırsa kocası o!
15 Ekim 2014, 22:07

Kızı kim kaçırırsa kocası o!

Kazakistan'daki kız kaçırma geleneği ülkedeki insan hakları savunucularının tepkisini çekiyor

Kızı kim kaçırırsa kocası o!

Kazakistan'daki kız kaçırma geleneği ülkedeki insan hakları savunucularının tepkisini çekiyor.

Yayınlanan son görüntüde kaçırılan genç bir kız zorla bindirildiği arabadan yine zorla indiriliyor. Kadınların koluna girerek damat evine götürüldüğü görüntülerde kaçırılan kadının çığlıklarına aldırış etmeden yoluna beyaz bir örtü serilip üzerine çiçekler atılıyor.

Genç kadın,kamera kaydı yapılarak gerdek evine götürülen kadının çırpınışını çevresindekiler hiç umursamıyor.Ülkede oldukça eski olan kız kaçırma geleneğinde erkek tarafı da başlık parası ödüyor.

Kazakistan, çok yaygın olan kız kaçırma vakalarının önüne geçemiyor. Yüzyıllardır devam eden kızları kaçırarak onlarla evlenme geleneği devam ediyor. Erkekler, herhangi bir şekilde tanıştığı bekar kızın başına bir örtü atarak onu kaçırıyor. Bu şekilde yeni eve taşınan kızın geri dönüşü imkansız oluyor.

Kırgızista eski bir gelenek olan kız kaçırma 1994 senesinde devlet tarafından serbest hale getirilmiş. Özet olarak, genç erkekler kalabalık bir cadde üzerinde araba sürerek güzel bir genç kız belirliyor, belirledikleri genç kızı zorla arabaya bindirerek hızlıca evlerine doğru yol alıyorlar.

Daha da enteresanı ise bu olayın gerçekleşeceğinden önceden haberi olan aile gerekli müdahale ve merasimi gerçekleştirmek üzere hazır bekliyorlar. Genç kız gelir gelmez kızı teslim alan aile hemen düğün hazırlıklarına başlıyor bu arada kızın rızası gözetilmiyor.

Genç kızı kaçıran şahısın annesi şoka uğrayan ve evlenmek istemeyen genç kızı sakinleştirmek üzere konuşmaya çalışıyor fakat sonuç alamıyor.

Kaynana'nın konuşmasından sonuç alınamayınca genç kızın yakın arkadaşları devreye sokularak ikna edilmeye çalışılıyor, arkadaşları ise bu noktada kıza yardımcı olmak bir yana aile ile işbirliği yapıyor.

Bir süre sonra kaçırıldığı eve ulaşan genç kızın abisi, kız kardeşinin ağladığını ve orada kalmak istemediğini fakat kendisinin bu olanları uygun bulduğunu,bu yüzden kız kardeşini kendi evine götürerek biraz sakinleştikten sonra geri getirmeyi teklif ediyor.

Kız kardeşini geri götürmeden önce Bişkekte son bir hatıra fotoğrafı çektiren abi ve kardeşini görüyoruz.

Geri teslim edilen genç kız bir halı üzerine oturtularak bir süre bekletiliyor ve bunun kişiyi asilikten soyutladığına inanılıyor.

Kısa süre içinde nikah hazırlıkları yapılarak yakın akrabalar ve büyükler bir araya toplanıyor ve merasim gerçekleşiyor.

Nikah töreninden sonra damat, gelini öpüyor.

Damadın kendisinden 13 yaş büyük ablası ise bütün bu süreç boyunca başı aşağıda dolaşıyor ve ileride kendisinin bu şekilde evlendirilmesini istemiyor.

Gelin yemek ve sofra hazırlığından sonra mutfakta dinleniyor.

Ailenin büyükleri (Solda Eshen (83) Sağda Tursun (82)) son söz kendilerine ait olmasına rağmen bu uygulamaya müdahale edemiyorlar. Kendilerinin de kaçırma yoluyla evlendiklerini fakat son dönemde bu yöntemin kendilerinin kullandıklarından çok daha farklı hale geldiğini belirtiyorlar. Tursun'un belirttiği üzere kendisi kocasıyla evlenmeden önce aşk mektupları yazıyorlar ve birbirlerine karşı sevgi besliyorlardı.

Kırgızistan Ombudsmanı Tursunbek Akun'un açıkladığı verilere göre Kırgızistan'da son üç yıl içinde 24 bin gelinin kaçırılması olayı kaydedildi. İnsan Hakları Komiseri konuşmasında kaçırma yoluyla evlenen çiftlerin yarısının evliliğini devam ettiremediğini belirtti.

Kırgızistan'da kadim bir gelenek olan kızların kaçırılarak zorla evlendirilmesine ağır cezalar geliyor. Ama mağdurlar hemen hiç bir zaman mahkemeye başvurmazlar.

Ülkede kız kaçırma için cezayı sertleştirme önerileri defalarca ileri sürülmüştü.

mynet

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1396 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Dünya

Che'nin oğlu vefat etti

Che'nin oğlu vefat etti Che'nin oğlu Camilo Guevara yaşamını yitirdi

Devlet parasıyla çikolata alınca

Devlet parasıyla çikolata alınca İsveç'de devlet parasıyla yanlışlıkla çikolata alan Mona Sahlin,soluğu mahkemede aldı.

Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi

Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi.

Kavgada kör etti,yargı gözünü çıkardı

Kavgada kör etti,yargı gözünü çıkardı Hamed'in cezası 1 Ağustos'ta infaz edildi

Tunus Kuran kurslarını kapatıyor!

Tunus Kuran kurslarını kapatıyor! Marzouk,Camiler ibadet için vardır; Suriye'ye cihat çağrısına veya Libya'daki terör kamplarına gençleri yaz...

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss