Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şehir tiyatrosu sezonu açıyor
15 Ekim 2014, 06:00

Şehir tiyatrosu sezonu açıyor

Giresun Belediye Şehir Tiyatrosu yeni sezon hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor

GİRESUN BELEDİYE ŞEHİR TİYATROSU SEZONU AÇIYOR

Giresun Belediye Şehir Tiyatrosu yeni sezon hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor.

Sezon açılışını geçen dönem oynanmış olan Resimli Osmanlı Tarihi, Sahte Gelin ve Yürek Takımı'nın oynadığı Kulaktan Kulağa adlı oyunlarla Salı, Perşembe ve Cuma günleri saat 20:00 de sahneleyecek olan Şehir Tiyatrosu ayrıca Sevdalı Bulut adlı çocuk oyununu okulların isteği doğrultusunda Vahit Sütlaş Sahnesinde ve okullarda minik izleyicilerle buluşturacak.

 2014-2015 sezonunu bu ay sonunda açacak olan Belediye Şehir Tiyatrosu dört yeni oyunla tiyatro severlerin karşısında olacak. 1988 yılında ilk oyun olarak sahnelenen Necati Cumalı'nın "Derya Gülü" 26 yıl sonra yeniden izleyiciye sunulacak. Şehir Tiyatrosu ayrıca, Neil abute'nin "Vurgun", Sophokles'in "Oıdıpus", Mehmet Baydur'un "Yangın Yerinde Orkideler" adlı oyunları yeni sezonda seyircisi ile buluşacak.

GİRESUN ŞEHİR TİYATROSU TARİHÇESİ

İstanbul Şehir Tiyatrosu ‘’Darülbedayi’’ kurucularından ünlü aktör Raşit Rıza anılarında ilk Şehir Tiyatrosu’nun Giresun’da kurulduğunu ve eşi Suzan Hanım’la birlikte burada sahneye çıktığını aktarmaktadır.

Giresun’da tiyatro,İkinci Meşrutiyet’i izleyen günlerde Giresun Redif Taburu subaylarından Yzb. İbrahim bey’in girişimleriyle kurulmuş ve ilk kez Namık Kemal’in ‘’ Vatan yahut Silistre ‘’ adlı oyunu sahneye konmuştur.Bu oyunda Arslan Bey rolünü Yzb.İbrahim Bey, udi ve hanende rolünü eşi Madam Agavni oynamıştır.

Giresun’da tiyatronun kurulması ve gelişmesi ‘’Giresun Milli İntibah Kulübü ‘’ nün statüsünde gerçekleşmiş,karşıt düşünce ve engellemelere aşabilmek için satüsünü değiştirerek şirketleşmiş ve ‘’ Giresun Milli İntibah Şirketi ‘’ adını almıştır.

İstanbul Şehir Tiyatrosu kurucularından Raşit Rıza,eşi Suzan Hanım ve Bursalı tiyatro yönetmeni Halim Efendi’nin de yer aldığı Giresun’daki tiyatro çalışmaları Birinci Dünya Savaşı’na kadar kesintisiz sürmüş ve bu süre içinde İntibah,Sultan Osman Gazi,Gezer Tarık,Eşber,Othello,Hamlet gibi yerli yabancı sayısız eser sahneye konmuştur.

Birinci Dünya Savaşı ile geçici olarak kesintiye uğrayan tiyatro çalışmaları,savaş sonunda yeniden canlanmış ; bu canlanmada Bilgi Yurdu, Giresunspor ve Hilalspor’un önemli rolleri olmuştur. Özellikle Bilgi Yurdu’nun yöneticiliğini yapan şair Can Akengin’in Giresun’da tiyatronun yeniden canlandırılmasında yoğun çalışmaları olmuştur.

Giresun’daki tiyatro çalışmalarının üçüncü dönemi Giresun Halkevi’ nin kurulması ile başlamıştır. Halkevi bünyesinde uzun yıllar başarılı bir biçimde sürdürülen tiyatro çalışmaları, Halkevleri etkinliklerinin Türkiye genelinde hız kaybetmesiyle birlikte yeniden bir gerileme dönemine girmiştir..

Giresun’da tiyatro GİLT ‘ in ( Giresun İl Tiyatrosu ) kurulmasıyla 1970 ‘ li yıllarda canlanır gibi olmuş, ancak salonsuzluk ve diğer nedenlerle bu çok uzun sürmemiştir. GİLT 1972 yılında kapanmıştır.

Giresun’da tiyatronun yeniden canlanma ve yükseliş dönemi 1988 yılında Belediye Şehir Tiyatrosu’nun kurulmasıyla başlar. Necati Cumalı’nın ‘’ Derya Gülü ‘’ adlı eseriyle başlayan yeni dönem her yıl iki – üç eserin sahneye konulmasıyla devam etmektedir.

Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu 1992 yılında şu anda içinde bulunduğu kendi bina ve sahnesine kavuşmuştur.

1991 yılında kurulan GİST ( Giresun Sanat Tiyatrosu ) kuruluşundan itibaren Giresun’un amatör tiyatro dünyasına kısıtlı olanaklarla katkıda bulunmuş ve çeşitli nedenlerle daha sonra perdelerini kapatmıştır.

1994 yılında kurulan Deniz Dağcılık Spor Kulübü aynı yıl içinde Deniz Dağcılık Sahnesi adıyla başladıkları tiyatro çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

5 Aralık 1994 tarihinde Belediye Konservatuarı’nın açılmasıyla tiyatro çalışmaları Konservatuar bünyesinde yürütülmeye başlanmıştır.

Giresun Belediyesi

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 477 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss