Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeni zamlar kapıda!
01 Ekim 2014, 14:11

Yeni zamlar kapıda!

Peki sırada ne var?

Yeni zamlar kapıda!

Tüm mal ve hizmetlere zam gelecek.

Doğalgaza zam yapılınca,üretiminin yarısı gaz ile yapılan elektriğe de zam yapılıyor.

Peki sırada ne var?

Dün Enerji Bakanı Taner Yıldız doğalgaz ve elektiriğe yüzde 9 zam yapıldığını açıkladı. Bu zam beklenilen bir zamdı bazı kesime göre ise kaçınılmaz bir zamdı. Doğalgazı dolarla alıp Türk Lirası ile sattığımız için doların ateşinin her yükseldiğinde 'zam kapıda' sinyalini alıyoruz.

Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras yazdı...

Elektrik ve doğalgaz gelen zammın arkası gelecek mi? İşte Uras'ın o yazısı;

Doğalgaz zammı kaçınılmazdı. Son iki yılda dolar fiyatındaki yüzde 25 artış gaz fiyatına yansıtılamamıştı. Doğalgazın alım ve satım fiyatları arasındaki farkı bütçeden karşılama imkânı kalmamıştı.

Dün açıklanan zam oranı yapılması gereken zammın yarısıdır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde yeni zamlar gelecektir.

Bütün mesele doğalgazın dolarla alınarak TL ile satılmasındadır. Dünyada doğalgaz fiyatı gerilese de bizde dolar fiyatı artıkça doğalgaza zam geliyor, gelecek.

Doğalgazın yüzde 45’ini elektrik santralleri, yüzde 25’ini sanayi, yüzde 20’sini konutlar kullanıyor.

Doğalgaza zam yapılınca, üretiminin yarısı gaz ile yapılan elektriğe de zam yapılıyor. Gaz, kömür, su, rüzgâr ayrımı yapılmadan hangi kaynağa dayanırsa dayansın elektrik de benzer ölçüde zamlanıyor.

Elektriğin %24’ü...

Şimdilerde 69 ilde 9.5 milyon hane gaz yakıyor. Hane halkının sadece doğalgaz ve elektrik faturası büyümeyecek. Ardından tüm mal ve hizmetlere zam gelecek.

Dünyada elektriğin ortalama yüzde 24’ü doğalgazdan üretilirken, bizde elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 45 oranında.

İşte bunun için doğalgaz zammının hemen ardından elektriğe zam geliyor.

Sanayi kuruluşları hem doğalgaz hem de elektrik fiyatındaki artıştan etkilenerek maliyetlerini yükseltecek.

Özetle, kışa girerken, iç talepteki duraklamaya rağmen, genelde tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarında artış olacak. Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi gene tutmayacak.

Döviz fiyatları artsın da ihracatımız artsın istiyoruz ama döviz fiyatları artınca ithalat fiyatları da artıyor.

(1) Cari açık verdiğimiz sürece (2) Ekonomi, TL ve dövize dayalı ikili para sistemine dayalı olarak işlediği sürece, Türk parası istikrar kazanamayacaktır. Dövizfiyatı artışları ithalatın TL karşılığını yükseltmeye, enflasyonu körüklemeye devam edecektir.

Bakliyatta yeni zamlar kapıda

2013'ü ortalama yüzde 25'lik zamla kapatan bakliyat ürünlerinde, 2014'te de yeni zamlar kapıda.

Çünkü arz talep dengesi bir türlü kurulamıyor. Yurt içinde üretimin düşmesiyle fiyatların arttığını söyleyen sektör temsilcileri, fiyatların artmasında 'stokçu tüccarların' da bu durumdan yararlandığını iddia ediyor.

Hürriyet'teki habere göre bakliyat üreticisi ülkelerdeki iklimsel felaketler de, 1 kilogram fasulyenin fiyatının market raflarında 6 lirayı geçmesine neden oldu. Kuru fasulye 2013'ü yüzde 59'lık zamla kapatırken, yeşil mercimekte de yüzde 19'luk artış yaşandı. Patates de zam şampiyonları arasında yer alırken, fiyatlardaki yükseliş yüzde 110'u geçti.

'STOKÇULAR' PANİKLEDİ

Ürünün özelliklerine göre 26 liraya kadar çıkan fasulye fiyatların düşürülmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, pirinçte de aşırı fiyat artışı yaşandığını, TMO'nun fiyatları dengelemek için 100 bin tonluk ithalat yapılacağını açıkladığını belirtti.

Yaklaşık 2 hafta önce TMO ile görüşme yaptıklarını söyleyen Yetkin, "Bakliyatta olduğu gibi, pirinçte de ürünlerin fiyatları zamlandı. Bunun sebebi hem üretimin azalması, hem de 'stokçu tüccarların' olması. TMO da fiyatları dengelemek adına pirinç ithalatı yapılacağını açıkladı. 'Stokçu tüccarlar' panikledi piyasaya ürün sürmeye başladı. Daha ithalat yapılmadan pirinç fiyatlarında yüzde 10 düşüş yaşandı" dedi.

ZAMLAR ÇİFTÇİYİ KAÇIRDI

TMO'nun bu hamlesinin diğer alanlarda yapılması gerektiğini savunan Yetkin, ancak TMO'nun bu kararı tek başına alamadığını Bakanlar Kurulu'nun yetki vermesi gerektiğini söyledi. TMO işin içinde olmayınca tüccarların piyasayı belirlediğini dile getiren Yetkin, "Mercimek üretimimiz yok denecek kadar az. Fasulyede de durum pek farklı değil. Çiftçiler üretmiyor. Maliyetlerini bile karşılayamıyorlar. Elektirikten suya, arazi kira bedelinden tohum fiyatlarına kadar herşeye zam geldi. Destekleme primleri de düşük kaldı" dedi. Bu ürünlerde ithalata bağımlı olunduğundan ve yükselen kurlardan dolayı 2014'te en az yüzde 25 daha zam gelebileceği bilgisini veren Yetkin, "TMO bu alanlarda da piyasayı düzenleme adına ithalat yapabilir. İthalat da kısa vadeli bir çözüm. Uzun vadede bu çözüm başımıza dert olabilir. Küçük üreticiler de kaçınca büyükler 'tekelleşti" ifadelerini kullandı.

YÖNTEMLER DEDEDEN KALMA

Erzincan'da tüccarlık yapan Güntürk Ticaret'in sahibi Şenol Güntürk, stokçuluk iddialarına karşı çıktı. Türkiye'de bu yıl üretimin çok düşük olduğunu belirten Güntürk, "Dünyada da durum farklı değil. Türkiye'de halâ dededen kalma yöntemlerle üretim yapılıyor" dedi.

AMAÇ İHTİYACI KARŞILAMAK

Türkiye'de üretimin düşük olmasının yanında ithalatında durduğunu belirten Al Bakliyat Tarım ürünleri sahibi Halis Bal da, "Yıl boyunca gerekli ihtiyaç için stok yapılıyor. Bunun da fiyat artışına bir etkisi yok. Ürün az olduğu için de köylüye ödenen para artıyor" dedi.

ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Bakliyat üretimi 2013'te düştü. Nohut yüzde 2,3 azalarak 506 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 3,7 azalarak 395 bin ton, patates yüzde 17,7 azalarak 4 milyon ton, kuru fasulye ise 200 bin ton  olarak gerçekleşti. Türkiye'de kişi başına mercimek tüketimi 6 kg, fasulye tüketimi ise 3 kg seviyesinde.

haberler

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 899 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss