Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dereler karadenizle birleşti
26 Eylül 2014, 02:54

Dereler karadenizle birleşti

Sağanak yağış sele neden oldu,hasar büyük

Dereler karadenizle birleşti

Sağanak yağış sele neden oldu,hasar büyük...

Hopa ve Arhavi’de sağanak yağış etkili oldu.

Artvin"in sahil ilçelerinde etkili şekilde süren yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Arhavi ve Hopa ilçelerinde iki gün boyunca süren sağanak yağmur, ciddi hasarlara neden oldu.

Arhavi ve Hopa’da dereler coştu, deniz yolları aldı

Artvin’in sahil ilçelerinde etkili şekilde süren yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Arhavi ve Hopa ilçelerinde iki gün boyunca süren sağanak yağmur, ciddi hasarlara neden oldu. Köy ve kara yollarının bir bölümü derelerin ve denizin coşması sonucunda kullanılmaz hale gelirken, ekili alanlarda da büyük hasarlar meydana geldi.

Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçelerinde sağanak yağmur deyim yerinde ise hayatı felç etti. Sağanak şeklinde iki gün boyunca süren yağmur yer yer kesilse de etkisini iki gün boyunca sürdürdü. Yağan yağmur derelerin büyümesine neden oldu. Arhavi’de Kaprisra deresi başta olmak üzere birçok dere taştı. Dereler yolları aldı, köy yolları geçit vermez duruma geldi. Karayolları, İl Özel İdaresi ekipleri selin etkili olduğu alanlarda yoğun çalışma yaparak selin meydana getirdiği zararları bertaraf etmek için yoğun mesai harcıyor. Kapisra Deresinin Arhavi ilçe merkezinden geçtiği kısımda ilçe merkezinin yolunun önemli kısmına hasar verdiği gözlendi. Kapisra deresi üzerinde bulunan asma köprülerde derenin sularına yenik düştü.

Arhavi’de deniz Arhavi Çevre yolunu aldı

Arhavi’de yoğun yağmur sadece dereleri büyütmedi. Yoğun yağmur sebebiyle denizde büyüdü. Dalga büyüklüğünün yer yer 2 metreyi geçtiği Arhavi’de deniz Samsun-Sarp Otoyolunun Arhavi-Hopa çevre yolu geçişini teslim aldı. Dalgalar nedeniyle çevre yolu geçit vermez duruma gelirken, çevre yolunun deniz tarafına park etmiş araçlarda dalgalardan zarar gördü. Polis ve jandarma ekipleri yolu ulaşıma kapatırlarken, ulaşım eski yoldan verilmeye başlandı. Hasar gören araçlar ise olay yerinden çekilmeye çalışıldı. 

Artvin’de etkili olan yağış nedeniyle bazı dereler taştı. Küçük çaplı heyelanlar yaşandı. 5 ev tedbir amacıyla boşaltıldı.

Gece saatlerinde başlayıp sabah saatlerinde etkisini artıran ve halen aralıklarla devam eden yağış nedeniyle kentin sahil kesimindeki Hopa ilçesi ve bağlı köylerdeki bazı dereler taştı.

Küçük çaplı heyelanların da yaşandığı ilçenin Sugören, Başoba, Başköy ile Eşmekaya köylerinde heyelan ve sel tehdidine karşı 5 ev tedbir amacıyla tahliye edildi.

Artvin Valisi Kemal Cirit, meteorolojiden gelen sağanak yağış uyarısı üzerine bölgede olası bir afete karşı Artvin Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı arma kurtarma ve hasar tespit ekipleri ile Artvin İl Özel İdaresi, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü ve Karayolları 102. Şube Şefliğine ait iş makineleri ile personeli bölgeye yönlendirdi.

Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı başkanlığındaki ekipler hasar tespiti yaparak,  söz konusu köylerde evleri boşaltılan vatandaşlara tahliye işlemi sırasında yardımcı oldu.

Yağış nedeniyle Hopa-Borçka karayolunun Organize Sanayi mevkisindeki derenin taşması nedeniyle yolda su birikintileri oluştu. Bölgede biriken su ve devam eden yağış sebebiyle yola düşen toprak ve hafriyat bölgeye sevk edilen İl Özel İdaresi, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü ve Karayolları 102. Şube Şefliğine ait iş makineleri ile temizlendi.

Hopa ilçesinin Kemalpaşa beldesinde de bazı iş yerleri su basması nedeniyle zarar gördü.

Kentte etkili olan yağış, Arhavi ilçesinde de hayatı olumsuz etkiledi. Yağış dolayısıyla ilçedeki bazı dereler taştı. Dere tahkimatı inşaatında kullanılan özel bir firmaya ait iş makineleri de sular altında kaldı.

İlçenin Ortacalar (Çifteköprü Yolu) mevkisi taş ocağı bölgesinde bulunan derelerdeki suyun yükselerek yola taşması nedeniyle karayolu tamamen trafiğe kapandığından bölgedeki köylere Güneşli-Dikyamaç-Ortacalar grup köy yolundan ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca, trafik akışının sağlanması ve kaza yaşanmaması için jandarma ekipleri bölgede görevlendirildi.

Öte yandan günlük ortalama yağış miktarının Hopa'da 118, 4, Arhavi'de ise 127, 3 mm/m2 olduğu bildirildi.

Kemalpaşa’da işyerlerini ve evleri sel bastı

Etkili yağış nedeniyle Hopa’nın Kemalpaşa Beldesi’nde de benzer manzaralar yaşandı. Kemalpaşa beldesinde derelerin taştığı ve yer yer şehir merkezinin bir bölümünde işyerleri ve evlerin alt kısımlarını su bastığı görüldü. Kemalpaşa merkezden geçen iki derede de etkili yağış nedeniyle yollarda büyük hasar meydana geldiği gözlendi. Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, belediyenin imkânlarıyla sele direnmeye çalıştı. Sele karşı yapılan çalışmaları bizzat takip eden Başkan Akçiçek’te selin zararlarını en aza indirmeye gayret gösterdiklerini söyledi.

Sel Borçka’yı da tehdit etti

Yoğun yağış nedeniyle sadece sahil ilçelerinde sıkıntı yaşanmadı. Borçka ilçesinde de İçkale Deresi’nin büyümesi sonucunda sıkıntılı anlar yaşandı. Yoğun yağış nedeniyle coşan dere, şehir merkezinde Çoruh Nehri ile buluştuğu noktada ortaya çıkardığı ses ve suyun büyüklüğü korkuya neden oldu. Yer yer Borçka-Hopa karayolunda trafik dururken, birçok köy yolunda da ulaşımda aksaklık yaşandı. Yaklaşık 5 yıl önce Borçka ilçesinde meydana gelen ve 5 kişinin öldüğü selin akıllara yeniden geldiği Borçka ilçesinde ise adeta teyakkuz durumu var.

Vali Kemal Cirit, facebook aracılığıyla sel fotoğraflarını paylaştı

Artvin Valisi Kemal Cirit’te selden dolayı Artvin ve ilçelerindeki yaşanan manzarayı ortaya koyan fotoğrafları kendi facebook sayfasından paylaştı. Herkese geçmiş olsun mesajı da ileten Vali Kemal Cirit, seldeki zararın en aza indirilmesi ve vatandaşların zarar görmemesi için mücadele edildiğini ifade etti. Artvin Valisi Kemal Cirit kendi facebook sayfasında yaptığı açıklamada; “Yağış Dönemi... Özellikle sahil ilçelerimiz Hopa ve Arhavi ciddi anlamda etkilenmiş durumda. Karayolları, DSİ ve Afad ekiplerimiz Kaymakamlarımızın koordinesinde çalışmakta... Hopa'da kapalı köy yolu yok Ancak Başoba Köyümüzde tahribat yoğun. Hopa Artvin yol güzergâhındaki heyelan sabah saatlerinde (Sanayiin üst kesimi) kaldırıldı. Arhavi'de Çifteköprü yolu kapalı ve patika seviyesine inmiş olup vatandaşlarımızın diğer güzergâhı kullanmaları rica olunur. Bu köylerimize Güneşli yolundan bağlantı sağlanmaktadır. Arhavi ve Hopa'da Bütün köylerimiz yağıştan etkilendi. Mal ve can kaybının olmaması sevindirici olup tehlike arz eden bazı evlerimiz boşaltılmıştır... Bilginize”  ifadelerine yer verdi. 

Artvin ve çevresinde etkili olan yağışlar yüksek kesimlerde heyelana, deniz seviyesindeki kesimlerde ise sele neden olurken, edinilen bilgiye göre sel nedeniyle henüz ölen ya da yaralanan vatandaşımız bulunmuyor. Artvin Valiliği elindeki tüm imkânlarla sel nedeniyle vatandaşlarımızın zarar görmemesine çalışırken, yağmurun durması ve selin sona ermesinin ardından da hasar tespit çalışmalarının yapılacağı öğrenildi. Afatın boyutlarının büyük olduğu sahil ilçelerinde net tablonun ise sel durduktan sonra anlaşılması bekleniyor.

denizhaber.com

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 794 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss