Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AİHM,Zorunlu Din Dersine Son Verilmesini İstedi
22 Eylül 2014, 02:51

AİHM,Zorunlu Din Dersine Son Verilmesini İstedi

Cem Vakfı Hukuk Komisyonu tarafından; 2005 yılında 2000 kişi adına İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı

AİHM,Zorunlu Din Dersine Son Verilmesini İstedi

CEM Vakfı’nın öncülüğünde açılan Davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi,zorunlu din dersi uygulamasına derhal son verilmesini istedi…

Cem Vakfı Hukuk Komisyonu tarafından; Din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında Alevi İslam inancının da gereği gibi yer alması talebiyle önce Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurulmuş, taleplerin reddedilmesi üzerine 2005 yılında 2000 kişi adına İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Davanın Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine  Vakfımız temyiz başvurusunda bulunmuş, ancak Danıştay red kararını onamıştı.

İç hukuk sürecinin tamamlanmış olması üzerine 1 Eylül 2010 tarihinde Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin DOĞAN tarafından yapılan bir basın toplantısı ile davanın AİHM’e götürüleceği kamuoyuna duyurulmuş ve dava açılmıştı.

Cem Vakfı’nın girişimi ile AİHM’e götürülen davamız sonuçlanmıştır. Alevilere yapılan bu ve benzer haksızlıkta direnen siyasi iktidar bu davayı kaybetmiştir…

AİHM tarafından görülen ve karara bağlanan davada Mahkeme;

Türk eğitim sisteminin değişik din ve görüşleri hala eğitim sisteminde hayata geçirmediğini tespit ederek, Türkiye'nin, “eğitim hakkı”na dair Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerini ihlal ettiğine hükmetmiştir. Mahkeme, geçmişte Hasan ve Eylem Zengin'in açtığı davada da Türkiye'nin aynı konuda mahkum olduğu belirterek, “Türkiye'nin geçen süre zarfında sorunu halletmediği, en kısa zamanda eğitim sisteminde gereken değişiklikleri yaparak istemeyen öğrencilerin bir gerekçe göstermeden Din ve Ahlak Bilgisi derslerine girmeme haklarının verilmesine” karar verilmiştir. Kararda ayrıca, Türkiye’de din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarının içeriğinde yapılan son değişikliklerin “yetersiz” olduğu belirtilip, devletin dini konularla ilgili düzenlemelerde “yansız ve tarafsız olma yükümlülüğü” hatırlatılmıştır. Mahkeme, kararını oy birliği ile vermiştir.

AİHM, yukarıda belirtilen kararı ile Vakfımız öncülüğünde 1905 kişi adına yapılan idari başvuru ve açılan davalardaki haklılığımızı teyit etmiştir.

Cem Vakfı Basın Halkla İlişkiler basin@cemvakfi.org

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 525 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss