Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Af torbasına nasıl girilecek?
12 Eylül 2014, 22:06

Af torbasına nasıl girilecek?

Hangi borçlar takside bağlanıyor? Son başvuru tarihi ne zaman?

Af torbasına nasıl girilecek?

Hangi borçlar takside bağlanıyor? Son başvuru tarihi ne zaman?

TBMM’deki görüşmeleri 99 günde tamamlanan torba yasa, son yılların en kapsamlı yasalarından biri oldu.

Soma’da hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin acılarını hafifletebilmek için yola çıkılan yasaya önce taşeron sorunları, ardından da vergi ve prim affına ilişkin düzenlemeler eklendi.

Torbaya konulanlar bunlarla sınırlı kalmadı. Vergi ve prim borcu bulunanlardan taşeron işçilere, gündelikçi kadınlardan madencilere, köşk-yalı sahiplerinden araç sahiplerine kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba yasadan kimler,nasıl etkilenecek?

Meclis’te kabul edilen torba yasa ile 30 Nisan 2014 itibarıyla ödenmemiş vergi ve prim borçları yeniden yapılandırılıyor.

Vergide ekim ve kasım aylarında, prim borcunda ise ekim, kasım ve aralık aylarında başvurulması gerekiyor.

Buna göre, prim borçları ile gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi ve gelir vergisi stopajı gibi “beyana dayanan” vergi borçları...

Süresi dolduğu halde 30 Nisan itibarıyla ödenmemişse yasa kapsamında yapılandırmaya tabi tutulacak.

VERGİ ZİYAI CEZASI SİLİNMİYOR

Belediyelere ödenen emlak ve çevre temizlik vergileri de bu kapsamda yeniden yapılandırılacak. Hem Maliye’nin alacaklarında hem de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun prim alacaklarında anapara kesinlikle affedilmeyecek.

Anaparaya,borcun doğduğu tarih ile yapılandırma tarihi arasında üretici fiyatlarına göre oluşan enflasyon farkı ilave edilecek.

Buna karşılık cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi adlar altındaki borçlar silinecek. Vergi ziyaı cezası ise yapılandırmayla silinmeyecek.

BAŞVURU SÜRESİNİ KAÇIRMAYIN

Vergi ve prim borçlarını vadeli ödemek isteyenler 6, 9, 12 ve 18 ay taksit seçeneklerinden birini tercih edebilecekler. Taksit ödemeleri iki ayda bir gerçekleştirilecek.

Dolayısıyla 18 taksit, 36 ayda, yani üç yılda ödenecek. Aftan yararlanabilmek amacıyla Maliye’nin tahsil ettiği borçlar için ekim-kasım aylarında, SGK’nın alacakları için de ekim-kasım-aralık aylarında başvuru yapılması gerekecek.

Başvuru süresini kaçıranlar, yapılandırmadan yararlanamayacak. İlk taksit ödemesi, Maliye alacaklarında aralık ayında, SGK alacaklarında ise ocak ayında yapılacak.

YILDA İKİ TAKSİTİ AKSATMAK SERBEST

 

Yeniden yapılandırılan borçlarda yılda en fazla iki taksit aksatılabilecek. Bir yılda altı taksit ödeneceği düşünülürse, taksitlerin üçte birinin aksatılması durumunda bile yeniden yapılandırma işlemi bozulmamayacak.

18 bin lira borcu 18 taksitte ödeyen birisi, ilk iki yıl ikişer taksiti aksatırsa, üçüncü yılın bitiminde son taksiti öderken, ilk iki yılda aksatmış olduğu toplam dört taksiti de ödemesi gerekecek.

TAKSİTLER UZADIKÇA FAİZİ DE ARTIRILACAK

Yeniden yapılandırılan borcu taksitle ödeyenlere,enflasyon karşısında alacağın erimemesi için,taksit süresine göre faiz uygulanacak.

Borcunu 12 ayda ödeyenler yüzde 5, 24 ayda ödeyenler yüzde 10, 36 ayda 18 taksit halinde ödeyenler ise yüzde 15 faiz ödeyecek.

Bu yıl yüzde 9 düzeyinde seyreden enflasyon önümüzdeki üç yılda da yüzde 5’in üzerinde kaldığı müddetçe, borcunu taksitlendiren kârlı çıkacak.

Hangi SGK alacakları yapılandırma kapsamında?

Sigorta primi.

Emeklilik keseneği.

İşsizlik sigortası primi.

Sosyal güvenlik destek primi.

Hangi SGK alacakları yapılandırma kapsamında?

İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi.

Özel nitelikli inşaatlarda tespit edilen eksik işçilik tutarları.

Genel sağlık sigortası primi.

31 Mayıs 2014 tarihinden önce verilmiş ida

KREDİ KARTIYLA BORÇ ÖDEMESİ YAPILABİLECEK

Dileyenler vergi ve prim borçlarını kredi kartıyla da ödeyebilecekler. Mükellefler bankalarına talimat vererek taksitlerinin her ay kredi kartından çekilmesini isteyebilecekler.

TECİL EDİLEN BORÇLARA TAKSİT İMKANI

Daha önce Maliye ile mükellef arasında sağlanan uzlaşma çerçevesinde tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödenen borçların kalan taksit tutarları da bu yasa kapsamında yeniden yapılandırılabilecek.

Kalan taksitlere isabet eden gecikme cezaları yerine enflasyon farkı uygulanarak borç miktarı daha aşağı çekilebilecek.

120 LİRANIN ALTINDAKİ CEZA SİLİNECEK

31 Aralık 2013 tarihinden önce kesilmiş ancak yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar vatandaşa tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki para cezaları silinecek.

Ancak kapalı mekânlarda sigara içenlere kesilen cezaların tahsilinden vazgeçilmeyecek.

Maden çalışanları, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ile bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeleri içeren ‘torba kanun’ tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.   

Birçok kesim tarafından beklenen ‘torba kanun’ tasarısı, Meclis'ten sabaha karşı geçti.

Düzenleme, madencilik, taşeron işçilik, kamu alacaklarının yapılandırılması ve öğretmen atamaları başta olmak üzere 45 farklı kanunda köklü değişiklik içeriyor.

Tasarıya göre yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak, çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek ve emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek.

Ayrıca Soma'daki maden kazasında ölenlerin SGK'ya olan borçları silinecek, ailesinden bir kişiye istihdam sağlanacak.

Yine tasarıya göre 31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmen atanacak.

‘15 Temmuz'da 60 madde olarak başlayan ve eklenen yeni maddelerle 148'e kadar ulaşan 'torba tasarı'nın getirdiği bazı yenilikler şöyle:

*SGK kapsamındaki iş yerlerinin 31 Aralık 2013 tarihi öncesine ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilecek.

*Karayolları Genel Müdürlüğü Kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.

*TEDAŞ alacakları, il özel idareleri ve belediyelerinin kalkınma ajanslarına olan borçları, sulama kooperatiflerinin ve sulama birliklerinin alacakları yapılandırma kapsamına alındı.

*Maden işlerinde çalışma saatleri konusunda kanunla yapılan değişiklik, 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek.

* Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.

* İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

*Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak.

* İdarelerce istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde personel çalıştırılmasına dayalı yardımcı işlere ilişkin hizmetler için ihaleye çıkılabilecek; Bu işleri belirlemede Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

* Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek.

* Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yeraltında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında olacak.

* İşveren; çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ile 10 ve daha fazla çalışanı bulunan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirecek.

* Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların SGK'ya olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak.

* Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek. Bu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak.

* Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.

* 31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmen atanacak.

* Türk vatandaşlığını kaybedenler yurt dışında çalıştıkları süreleri için borçlanabilecek.

* Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılmak ve 20 kişiyi geçmemek üzere sözleşmeli uzman personel istihdam edilebilecek.

* Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre,kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 1 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara üye olmayan işçi sendikaları için yüzde 3 olarak uygulanacak.İşkolu barajı yüzde 1'e sabitlenecek.

* Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.

* Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Ancak vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

* Spor kulüpleri, SGK ile Maliye'ye olan borçlarını ikişer aylık dönemler halinde azami 42 eşit taksitte ödeyebilecek.

* Yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, ilgilisine tebliğ edilmemiş olan 120 TL'nin altındaki idari para cezaları tahsil edilmeyecek.

* Mahkemelerin üst düzey kamu görevlileri hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereği iki yıl içinde yerine getirilecek; iki yıl sonunda da başka bir kadroya atanacak.

* Mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacak ancak disiplin hükümleri saklı olacak.

* Kanun,kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında yeni hükümler getiriyor.

* Buna göre, kurumlar vergisi mükellefleri, bilançolarında görülen, ortaklarından alacaklı olduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını vergi dairelerine beyan ederek kayıtlarını düzeltebilecek.

* Beyan edilen tutar üzerinden yüzde 3 oranında vergi hesaplanacak. 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

* Devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili olarak, bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmeyecek.

* Radyo, televizyon, video ve birleşik cihazları imal edenler satıştan önce, ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecbur olacak.

* Bandrol ücretleri,ithalatta alınan gümrük vergilerinden ayrı olarak tahsil edilecek ve en geç takip eden ayın 15.gününe kadar TRT'ye intikal ettirilecek.

* Aile sağlığı merkezlerinde,çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların personeline nöbet görevi verilebilecek.

* Kanunla, araç muayenesini zamanında yaptırmayanların cezaları ve gümrük vergisi borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor.

* Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar sigortalı yapılacak. Çalıştırdığı kişinin sigorta bildirimini süresinde yapmayana asgari ücret tutarında ceza kesilecek.

* İnternet erişimin engellenmesi kararının gereğinde azami süre 24 saatten 4 saate iniyor.

* TÜRMOB üyelerinin borçlarının ödenmesi konusunda kolaylık getiriliyor.

* Bakanlar Kurulu kararıyla memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, eser, sahibinin ölümünden sonra koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilecek.

* İş yoğunluğu diğer mahkemelere göre fazla olan mahkemelerde çalışan memurlar ile sözleşmeli personele fazla çalışma ücreti ödenebilecek.

* Tüm illerde bucaklar kaldırılıyor.

* Kıymetli taşların borsada işlem görmeyenleri KDV istisnasının dışına çıkarılıyor.

* Yurt dışından gelen pırlanta gümüşten takılar ile pırlantalı altından takılar, ÖTV kapsamına alınıyor.

* İnternette trafik bilgisi Telekominikasyon İletişim Başkanlığı tarafından ilgili işletmecilerden temin edilerek, hakim tarafından karar verilmesi halinde ilgili mercilere verilecek.

* İstanbul'da Ataşehir ve Ümraniye ilçelerinin hudutları, 04 ve E-80 karayolu sınır olarak tayin edilerek yeniden belirleniyor.

* Kanun, SGK borçlarını da yeniden yapılandırarak, gecikme cezası ve gecikme zammını yeniden düzenliyor. Buna göre, 2014 yılı nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

haberler

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 569 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss