Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Asla unutma: 6-7 Eylül 1955
06 Eylül 2014, 12:49

Asla unutma: 6-7 Eylül 1955

Affet ama asla unutma,6 - 7 Eylül 1955 Olayları,Ülkemizin Kara Tarihi

Asla unutma: 6-7 Eylül 1955

6 - 7 Eylül 1955 Olayları,Ülkemizin Kara Tarihi

Bundan 59 yıl evvel 6-7 Eylül 1955 tarihinde başta Rumlara karşı yapılan fakat olayların alevlenmesi ile tüm azınlıkların İstanbul’daki işyerleri ve evlerini yağmalanması şeklinde cereyan eden halk ayaklanması, o yıllarda yaklaşık 100.000 olan Rum Türk vatandaşlarının, doğdukları toprakları; genç Türkiye Cumhuriyeti’ni terk etmelerine neden olmuştur.

Londra’da Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında Kıbrıs’la ilgili görüşmeler sürerken, 6-7 Eylül 1955’te, Atatürk’ün doğduğu evin bombalandığı haberi üzerine, Yunanistan aleyhine yapılan gösteriler bir anda kontrolden çıktı. İstanbul’da Rumlara ait çok sayıda ev, işyeri ve kilise tahrip edilip yağmalandı. Olaylar İzmir’e de sıçradı. Her iki ilde de sıkıyönetim ilan edildi.

Olaylar sonucu Rum nüfusu 2500 kişiye düşerken evleri ve işyerleri yağmalanan birçok Yahudi ve Ermeni Türk vatandaşı da yüzyıllardır yaşadıkları ülkelerini terk ederek gurbet ellere göç etmek zorunda kalmıştır.

6 Eylül günü saat 19:00 sıralarında Şişli’deki Haylayf Pastanesi’nin yağmalanması ile başlayan olaylarda, yaklaşık 5.000 işyeri, kilise tahrip edilerek azınlıklara ait mallar, eşyalar ve mezarlıklar yağmalanmıştır.

Azınlıklara ait yüzlerce işyerinin yağmalandığı olaylarda, güvenlik güçlerinin pasif tutumu dikkat çekerken, yapılan soruşturmalarda yağmayı yapan kalabalıkların organize edildiği, hiçbirinin İstanbul’da ikamet etmediği ortaya çıkmıştır.

6-7 Eylül olaylarını yapan saldırganların birçoğu; Sivas, Trabzon, Kastamonu, Erzincan, İzmit ve Adapazarı’ndan gelmişti.

Tarihçiler, Demokrat Parti döneminde meydana gelen olayların meydana gelmesinde Türk ekonomisinde o yıllarda olan uçurumlar kadar isyana çanak tutan basını da sebep olarak göstermektedirler.

6-7 Eylül olayları, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in ‘Ümmet değil, millet kavramına büyük darbe vurmuş, takip eden yıllarda ülkede yaşayan ve ekonomiye büyük katkı sağlayan yüzlerce işadamının ülkeyi terk etmesine neden olurken, küresel yatırımcıların onlarca yıl Türk ekonomisine şüpheyle bakmasına neden olmuştur.

Dönemin hükümeti olaylarda ölenlerin sayısını 3 olarak açıkladı. Türk basını ölü sayısını 11, Yunanistan basını 16 olarak duyurdu. Uluslararası insan hakları örgütü Helsinki Watch, 6-7 Eylül’le ilgili raporunda ölü sayısı 15 olarak verildi.

BÜMİN YAMANOĞLU KİMDİR?

Demokrat Parti döneminin ünlü polis şeflerindendi. İstanbul’a geldiğinde Başbakan Adnan Menderes’in yakın korumalığını yapıyordu.

SÜSLÜ İHSAN KİMDİR?

Dönemin Beyoğlu Emniyet Amiri’ydi ve “süslü” lakabını iyi giyiminden dolayı almıştı.

6-7 eylül provokasyonları,

Cahilliğin ve yobazlığın insana neler yaptırabileceğinin ülkemizdeki en kötü kanıtlarından biri.

Umarım böyle utançlı günleri bir daha yaşamayız.

Affet ama asla unutma...

haberler

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1666 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Af Yasası Çıktı

Af Yasası Çıktı Yaklaşık 100 bin kişi tahliye olacak.

Yaşasın 8 Mart

Yaşasın 8 Mart Bize diyorlar ki,

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı

Ad/Soyadını değiştirmek isteyenler 1 hafta kaldı Ad ve soyadlardaki yanlış yazımlar mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesi süreci devam ediyor.

23 Nisan Sadece Tören Değildir

23 Nisan Sadece Tören Değildir Çocukların Yaşadığı Ağır Sorunlara Kalıcı Çözümler Üretilmelidir!

İşte referandumun oy pusulaları

İşte referandumun oy pusulaları Türkiye'de ise seçmenler 16 Nisan'da sandık başında olacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss