Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hayat kurtaran tahta parçası
13 Temmuz 2014, 02:18

Hayat kurtaran tahta parçası

Mültecileri taşıyan tekne battı,bir tahta parçasına tutunarak hayatta kaldılar

Hayat kurtaran tahta parçası

Mültecileri taşıyan tekne battı, 12 saat bir tahta parçasına tutunarak hayatta kaldılar.

Yunanistan'ın Sisam adası açıklarında batan mülteci teknesinde, Türk Sahil Güvenlik helikopteri tarafından kurtarılan Suriye uyruklu 27 yaşındaki Abdull Ali Kılo ile Afganistan uyruklu 18 yaşındaki Rıza Akbari'nin, 12 saat denizini üstünde tahta parçasına tutunarak hayatta kaldıkları ortaya çıktı.

Yunan makamları içindeki 37 kişiyle dün batan tekneden 13 kişinin kurtarıldığını, iki kişinin cesedini çıkarttıklarını, 20 kişinin kayıp olduğunu, helikopter ve deniz araçlarıyla arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmek isteyen aralarında kadın ve çocukların da yeraldığı Suriye ve Afganistan uyruklu 37 kişinin bulunduğu tekne, uluslararası karasularda battı. Tekneden, sağ kurtulan Abdull Ali Kılo ve Rıza Akbari, denizin ortasında tahta parçasına tutunup, yüzmeye çalıştı. Devriye görevi yapan Türk Sahil Güvenlik helikopteri tarafından, dün saat 13.30 sıralarında, Sığacık açıklarında fark edilen iki kişi kurtarılıp, Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne getirdi. Tedavilerinin ardından, iki kişi ifadelerinin alınması için Sığacık Sahil Güvenlik Komutanlığı'na götürüldü.

Tercüman eşliğinde ifadeleri alınan mülteciler insan kaçakçılarına kişi başı 2 bin 200 Euro para verdiklerini belirtti. Yasal olarak Türkiye'ye İstanbul'dan giriş yaptığını söyleyen Suriye uyruklu Abdull Ali Kılo, “Tanımadığım birisiyle Taksim'de buluştuk. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu diğer mültecilerle birlikte kapalı bir araca bindirilip yola çıktık. Gece deniz kıyısına geldik. Lastik botla tek tek tekneye götürüldük. Benim ve Rıza'nın dışındakiler aşağıya indirilip, üzerleri kilitlendi. Tekneye kullananlara Yunanistan'a ne zaman varacağımızı sorduk. Kendileri Slovak veya Rusca konuşuyordu. Tekne su almaya başladı. Kapalı olan kilidi kırıp içeridekilerin dışarı çıkmasını sağladım. Herkes canını kurtarmak için denize atladı. Ben ve Rıza, tahta parçasına tutunduk. Bu şekilde 12 saate yakın su üstünde sağ kalmaya çalıştık. Helikopter gelip bizi kurtarmasaydı belki şimdi ölmüş olacaktık. Artık gücümüz kalmamıştı. Teknede ikimizin de yakınları vardı" dedi. İfadelerinin tamamlanmasının ardından iki mülteci sınır dışı edilmek üzere İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne teslim  edildi.

Yunanistan Deniz Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise Sisam adası açıklarında batan mülteci teknesinden, 13 kişinin kurtarıldığını, iki kişinin cesedini çıkarttıklarını, 20 kişinin kayıp olduğunu, helikopter ve deniz araçlarıyla arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

TÜRK SAHİL GÜVENLİĞİ BÖLGEDE

Yunanistan'ın Sisam adası açıklarında batan mülteci teknesinde, Türk Sahil Güvenlik helikopteri tarafından kurtarılan Suriye uyruklu 27 yaşındaki Abdull Ali Kılo ile Afganistan uyruklu 18 yaşındaki Rıza Akbari'nin kurtarma görüntüleri ortaya çıktı. 12 saat denizin üstünde batan tekneden kopan bir parçaya tutunarak hayatta kalmayı başaran kazazedelerin kendilerini kurtarmaya gelen Türk Sahil Güvenlik görevlilerine dört arkadaşlarının boğulduğunu, yarı İngilizce ve el işaretiyle anlatmaya çalıştığı görüldü.

Sahil Güvenlik Komutanlığı filosuna geçen yıl katılan TCSG Güven botu, uluslararası sularda batan mülteci teknesinde başka kurtulanlar olabileceği düşüncesiyle bölgede görevlendirildi. Güven denizden Sahil Güvenlik helikopteri de havadan arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

(DHA)

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 508 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss