Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fiskobirlik'in rekoltesi ne?
12 Temmuz 2014, 03:22

Fiskobirlik'in rekoltesi ne?

Bir rekolte tahmini de FİSKOBİRLİK'ten geldi

FKB’NİN REKOLTESİ NE?

Fındıkta açıklanan 2014 yılı tahmini rekolte tartışmaları sürerken, bir rekolte tahmini de FİSKOBİRLİK’ten geldi.

Fındıkta açıklanan 2014 yılı tahmini rekolte tartışmaları sürerken, bir rekolte tahmini de FİSKOBİRLİK’ten geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı rekolteyi 380 bin, ihracatçılar 513 bin ton olarak açıklarken, FİSKOBİRLİK ise rekolteyi her ikisinden de farklı olarak 450 bin ton olarak açıkladı.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, birliğe bağlı 90 Ziraat Mühendisi'nin saha çalışmalarını tamamladığını belirterek tahminlerinin 400-450 bin ton civarında olduğunu söyledi.

FİSKOBİRLİK’in rekolte rakamlarını az veya fazla göstermek değil, gerçekçi bir tahmin ortaya koymak için sahaya indiğini ifade eden Lütfü Bayraktar, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 380 bin ton, Sanayici ve İhracatçılar 513 bin ton civarında bir açıklama yaptı. Geçen yıllarda da böyle tutarsız gerçekçi olmayan tahminler açıklanmıştı. En yakın tahmini ise FİSKOBİRLİK yapmıştı. Bu yılda 90 Ziraat Mühendisimiz alan çalışmasını tamamladı. Henüz net bir açıklama için son hesaplamalar yapılıyor. Ancak bana gelen rakamlara göre 400-450 bin ton civarında bir rekolte bekleniyor. Bizim amacımız rekolteyi az veya çok göstermek değil. Gerçek tahmini rakamı bularak buna göre piyasa belirlemektir” dedi.

Türkiye’yi fındık üretiminde rekoltenin düşük olması değil stokların boş olmasının tehdit ettiğini ifade eden Bayraktar “Burada asıl sorun rekoltenin düşük olması değil. Ebetteki rekolte düşükse fiyat yüksek olacaktır. Ancak siz dünyada fındık piyasasını belirleyecekseniz stokunuz olmalıdır. 2004 yılında yine rekolteler düşük olduğunda FİSKOBİRLİK stokları vardı. 2008 yılından sonraki yıllarda da yine rekoltenin düşük olduğunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stokları bulunmaktaydı ve bu stoklar açığı kapattı. Dünyada bir üründe tekelseniz piyasayı siz elinizde tutup belirlemek istiyorsunuz ancak stoksuz yakalanmak büyük bir olumsuzluktur. Dolayısıyla her ne kadar fındık fiyatları 10 TL’nin üzerinde olsa da Türkiye’nin stoksuz bulunması dünya piyasasında pazarı kaybetmesi anlamına gelir. Fındık meselesi doğru zeminde tartışılmıyor. Herkes kendi konumuna göre gündem belirliyor ve onu tartışıyor” diye konuştu.

FİSKOBİRLİK

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 542 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yöreden

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!”

Adıgüzel: “Fındıkta Ferrero Paralel Yapı!” Adıgüzel, "Fındıkta Ferrero devlete paralel bir yapı gibi davranmaya başladı"

Hemşire, hastanede ölü bulundu

Hemşire, hastanede ölü bulundu Hemşire, görev yaptığı hastanede ölü bulundu

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı

Dereli’de 9 saldırgan tutuklandı olayla ilgili 9 şüpheli tutuklandı.

Espiye'de uyuşturucu operasyonu

Espiye'de uyuşturucu operasyonu Uyuşturucu tacirleri 2 kişi tutuklandı

Giresun’da feci ölüm

Giresun’da feci ölüm Testereyle boynundan yaralanan genç hayatı kaybetti.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss