Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
10 Yılı dolduran kiracı çıkarılabilecek...
11 Temmuz 2014, 03:56

10 Yılı dolduran kiracı çıkarılabilecek...

Almanya'dan oğlum gelmese de olur!..

10 Yılı dolduran kiracı çıkarılabilecek…

Almanya’dan oğlum gelmese de olur!..

Ev sahiplerinin kiracılarını çıkarmak için artık bahanesi kalmadı. Yeni yasaya göre, mülk sahipleri, ev veya dükkânlarda 10 yılı dolduran kiracıyı çıkarabilecek

Türkiye’deki milyonlarca kiracının uykularını kaçıran yasa yürürlüğe girdi. Söz konusu yasa ile birlikte artık oturduğu evde veya işlettiği dükkânda 10 yılı dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin kapının önüne konulabilecek. Borçlar Kanunu’nun kiracıların tahliyeleri ile ilgili maddesi 1 Temmuz tarihi itibariyle uygulamaya konuldu. Artık mülk sahipleri kanun 347. maddesinde yer alan İbareye dayanarak 10 yılını doldurmuş kiracısının sözleşmesini herhangi bir sebep göstermeksizin sona erdirebilecek. Bunu ise kiracısına sözleşmesinin bitmesine 3 ay kala noterden gönderdiği ihtarname ile bildirecek. Gönderilen ihtarnamede mülk sahipleri kira sözleşmesini 10 yıl nedeniyle uzatmadığını belirterek rahatlıkla tahliye isteyebilecek.

2 milyon kiracı var

Ülkemizdeki nüfusun yüzde 65’i kiracı konumunda. Bu yüzde 65’lik dilimin yüzde 25’inin ise 10 yıl ve üstü kiracı konumunda olduğu belirtiliyor. Bu da 2 milyondan fazla konut ve işyerinin 10 yıl ve üstü kirada olduğu anlamına geliyor. Mülk sahibi tarafından kiracıların “Çocuğum oturacak” veya “Malıma zarar verdin” şeklindeki sebepler ile çıkartılabildiğini o yüzden bu düzenlemenin tamamen ev sahibinin istediği kadar zam yapabilmesine yönelik olduğunu savunan Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, daha önceleri bu düzenleme ile ilgili kiracıların çok zor duruma düşeceğini defalarca dile getirdiklerini ancak gelinen noktada artık maddenin yasalaştığı ve yürürlüğe girdiğini, bugünden sonra ise kiracılar için gerçekten bir cehennemin başladığını ifade etti.

Fahiş zamlar yolda

İşletme sahiplerinin işyerlerini ve mevcut müşteri kitlesini kaybetmemek, konut kiracılarının ise sokakta kalmamak için mülk sahiplerinin akıl almaz fahiş kira artışlarına razı olmak zorunda kalacaklarını da sözlerine ekleyen Büyüknohutçu, bu artışların da her iki kesim için ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirtti. Düzenleme ile birlikte hayatlarını kiracı olarak devam ettiren çalışanların ev sahiplerine çalışma dönemlerinin başladığını aktaran Büyüknohutçu, 10 yıllık kiracıya bin-bin 200 liradan verilen bir evin kiracısı çıkartılarak 2 bin liraya kadar kiraya verilmeye çalışılacağını söyledi.

Türkiye’de enflasyonu azdıran ve en az 2 puan etkileyen nedenlerden birinin de kira belirleme kriterlerinin olmaması olduğunu söyleyen Büyüknohutçu, “Kirayı kim neye göre belirliyor. Kirayı belirleyen bir mevki bir makam yok. Mülk sahibinin düğün dernek gibi ihtiyaçlarına göre kira belirleniyor. Kriterler olsaydı bugün yürürlüğe giren yasaya gerek dahi kalmayacak bu kriterler doğrultusunda kiralar belirlenebilecekti” dedi. TÜDER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, düzenlemenin konutlardan çok dükkânları etkileyeceğini ve Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Beşiktaş, Kadıköy gibi yerlerdeki çok işlek caddelerde bulunan dükkânların kira fiyatlarının artabileceğine dikkat çekti.

yeniçağ

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 755 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss