Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
100 mermer ocağı Çinliler'e geçti
11 Temmuz 2014, 03:49

100 mermer ocağı Çinliler'e geçti

100'e yakın blok mermer ocağı Çinli şirketler tarafından satın alındı

100 mermer ocağı Çinliler'e geçti

Antalya, Burdur ve Isparta'da faaliyette bulunan 100'e yakın blok mermer ocağı; son 3-4 yılda Çinli şirketler tarafından satın alındı. Oysa memerden gelecek para, cari açığın bile ilacı olabilir

Yıllık ihracatı 2 milyar 150 milyon dolar'ı bulan Türk mermerinde, en büyük ithalatçı olan Çinliler, şimdi bu sektörde Türk firmalara ortaklığın ötesine geçti, patron oldu. Dünya mermer rezervlerinin 3'te biri, ülkemizde, bunun çoğunluğu da Akdeniz bölgesinde yer alıyor. Ne var ki; bölgede faaliyet gösteren 100'e yakın mermer ocağı, artık Çinli şirketlerin eline geçti.

Firmalar rahatsız

Çinli şirketlerin Türk mermer ocaklarını işletmesine karşı olduğunu belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, bu durumdan rahatsız olduklarını söyledi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Mustafa Satıcı, Çinliler'e geçen ocakların, Türkiye ve bölge için hem ekonomik hem de doğa açısından tehdit oluşturduğunu söyledi. Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta illerinde faaliyette bulunan 100'e yakın blok mermer ocağı işleten firmanın son 3-4 yıl içinde Çinli şirketler tarafından satın alındığını ifade etti.

Çevre - vergi kaygısı

Çin'in; mermerde çok büyük alıcı olduğunu belirten Satıcı, şunları söyledi: "İhracatçılar Birliği olarak bu duruma karşıyız. Bizim iki amacımız var. Birincisi mermeri işleyerek katma değer sağlamalıyız. İkincisi ise Çinli işletmelerin vergi boyutu ortaya çıkıyor. Vergi boyutu yanında da özellikle faaliyet alanı sona eren mermer ocaklarının durumu da muğlak kalıyor. Faaliyeti sona eren ocaklarda ağaçlandırma ve yeşillendirme faaliyeti ne olacak? Kapanan ocaklar yeşillendirilmiyor, ağaçlandırılmıyor. Yani çevre boyutu da var. Firmalardan duyarlı olmalarını bekliyoruz."

Bakanlık araştırıyor

Mustafa Satıcı, bölgede blok mermer işleyen ocaklarla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın ortak bir çalışma başlattığını belirterek, bunun kısa sürede sonuçlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Mermer firmalarına göre, bu maden yataklarından ve cevherin işlenmesinden elde edilecek gelir, Türkiye'nin cari açığına il‰ç olacak kadar yüksek bir mebl‰ğa ulaşabilir.

Merkel, Çin'den daha fazla pay istedi

Almanya Başbakan Angela Merkel, Çin'e dört günlük resmi ziyaretinde; Alman firmalarının Çin pazarından daha fazla pay almasını istedi. Pekin'de Çin Başbakanı ile görüşen Merkel, Alman firmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti. Çinli işadamlarını Almanya'ya davet eden Merkel, onların Almanya'ya yatırım yapmalarını arzu ettiklerini söyledi.

Ekonomik kalkınmanın başarısının insan hakları ve hukuk devletindeki gelişme ile paralel olduğunu ifade eden Merkel, Çin'in insan hakları ve hukuk devleti konusunda yapması gerekenlere dikkati çekti. Çin'deki göçmen işçilerin şartlarının olumsuzluğunu dile getiren Merkel, ayrıca ülkedeki muhalif yönetmen ve sanatçılarla bir araya geldi.

Merkel'in Çin ziyaretinde milyarlarca Euro'luk işbirliği anlaşmaları imzalandı.

yeniçağ

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 721 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss