Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yılan sanıp öldürüyorlar ama...
06 Temmuz 2014, 19:23

Yılan sanıp öldürüyorlar ama...

Zararsız ve uysal bir hayvan olan oluklu kertenkele,bilinçsizce öldürülüyor

Yılan sanıp öldürüyorlar ama...

Halk arasında "kör yılan" denilen,bacakları bulunmayan,zararsız ve uysal bir hayvan olan oluklu kertenkele, bilinçsizce öldürülüyor.

Türkiye'de tüm bölgelerde özellikle akarsu kenarları ve çalılık alanlarda görülebilen, bacakları olmadığı için sürünerek hareket eden oluklu kertenkeleler, uysal bir hayvan olmasına rağmen bazen yılana benzerliği nedeniyle zehirli sanılıp öldürülüyor.

Bursa karacabey ilçesindeki longozda (su basar ormanı) da yaşayan oluklu kertenkeleler, isimlerini vücutlarının yan tarafındaki oluk şeklindeki girintili yapıdan alıyor.

"Yılan görünümlü kertenkele" olarak da bilinen bu hayvanların, diğerleri gibi bacakları bulunmuyor. Bu nedenle sürünerek hareket eden oluklu kertenkeleler, bazı kişiler tarafından zehirli yılan zannedilip telef ediliyor. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Zooloji Müzesi Sorumlusu Prof. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oluklu kertenkelenin halk arasında "kör yılan" olarak bilindiğini söyledi.

Söz konusu hayvanların özelliklerini anlatan Uğurtaş, şöyle konuştu: "Hiçbir zararı olmayan bir hayvandır. Elinizi ağzına götürseniz bile ısırmaz. Vücudundaki sert plaklardan dolayı yılan gibi kıvrak değildir ve bundan dolayı yakalanması kolaydır. Bu hayvanların yılan zannedilerek öldürülmemesi gerekir. Çünkü bütün hayvanların olduğu gibi doğada belli bir görevi olan hayvanlardır.

Böcek, fare gibi hayvanları yiyerek, onların belli bir popülasyonda kalmasını temin eden hayvanlarımızdan biridir. Türkiye'nin her yerinde görünse de her zaman bulunan bir hayvan değildir. Yılın belli zamanlarında aktif olurlar"

Uğurtaş, oluklu kertenkeleyi yılandan ayıran en önemli unsurların, hareketli göz kapakları ve kolayca fark edilebilecek kulak deliklerinin bulunması olduğunu sözlerine ekledi. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş de oluklu kertenkeleyi "savunmasız bir hayvan" olarak niteledi. İnsanların, hızlı hareket etmemesi nedeniyle bu hayvanın net göremediğini sandığını vurgulayan Tüydeş,

"Uysal olduğu için çok kolay hedef olabiliyor. Isırmaya bile yeltenmeyen bir hayvanı zehirli olduğunu düşünerek gördükleri yerde öldürüyorlar" ifadesini kullandı.

Longoz yakınındaki Bayramdere Mahallesi'nde yaşayan Osman Durgut ise bu hayvanın halk arasında, "çok tehlikeli, ısırdığında insanı adım attırmayacak kadar etkili zehre sahip bir yılan" olarak bilindiğini anlattı.

AA

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 951 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss